ФІЗІОЛОГО-ГІГІЄНІЧНА ОЦІНКА ВПЛИВУ СЕМЕСТРОВО-ЦИКЛО-БЛОЧНОЇ СИСТЕМИ ВИКЛАДАННЯ НА ЗДОРОВ’Я ШКОЛЯРІВ РІЗНОГО ВІКУ




  • скачать файл:
Название:
ФІЗІОЛОГО-ГІГІЄНІЧНА ОЦІНКА ВПЛИВУ СЕМЕСТРОВО-ЦИКЛО-БЛОЧНОЇ СИСТЕМИ ВИКЛАДАННЯ НА ЗДОРОВ’Я ШКОЛЯРІВ РІЗНОГО ВІКУ
Альтернативное Название: Физиолого-Гигиеническая оценка влияния семестровых-цикл-блочная система преподавания НА ЗДОРОВЬЕ школьников разного возраста
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

Матеріали та методи досліджень. Для вирішення поставлених завдань дисертаційної роботи був обраний комплекс досліджень, методологічними критеріями якого було з’ясування стану здоров’я школярів, що формується під впливом фізіологічних (функціональні зрушення організму під впливом навчального навантаження, формування адаптаційних механізмів до навчання) і гігієнічних детермінант (величина навантаження, активація і інтенсифікація навчальної діяльності, санітарно-гігієнічні умови навчального середовища), що встановлюються за СЦБСВ.


З метою виявлення зрушень функціонального стану провідних систем організму, психоемоційного статусу та здоров’я школярів протягом двох навчальних років проводили динамічні спостереження учнів 5-х - група А, 9-х - група В, 11-х - група С класів загальноосвітніх закладів м. Києва. Для отримання повноцінної характеристики впливу СЦБСВ на організм школярів показники успішності навчання, захворюваність з тимчасовою втратою працездатності, розповсюдженість захворювань вивчалися в динаміці десяти років навчання за цією педагогічною інновацією.


Всі дослідження проводились в умовах натурного спостереження в середніх загальноосвітніх закладах Шевченківського району м. Києва. Враховуючи профільність навчання в старших класах експериментальна та контрольна групи учнів обирались з класів універсального профілю.


У відповідності до завдань дисертаційної роботи, експериментальні дослідження проводились в декілька етапів:


1. Пілотажний експеримент - попереднє вивчення психолого-педагогічного та гігієнічного забезпечення навчального процесу в школах з інноваційною (основна школа - ОШ) та традиційною системами викладання (контрольна школа - КШ).


2. Констатуючий експеримент - збір та обробка інформації про функціональний стан провідних систем організму, захворюваність, рівень гармонійності і фізичного розвитку учнів, особливості режимів навчання і їх вплив на працездатність, психологічний та емоційний стан, успішність школярів.


3. Формуючий експеримент - розробка корегуючих заходів, щодо зменшення негативних впливів інноваційних методів викладання на організм учнів та шляхів оптимізації навчального процесу при СЦБСВ.


Схема організації етапів досліджень, методи, обсяг представлені в таблиці 1.


Вивчення функціональних змін в організмі школярів проводили в динаміці пари/уроку, дня, тижня, блоку/чверті, навчального року.


 


З метою вивчення режиму дня учнів, їх завантаженості в позаурочний час, оцінки складності навчання в даному учбовому закладі, способу життя, тривалості вільного часу, нічного сну, прогулянок на свіжому повітрі, занять фізкультурою і спортом проводилось анкетування школярів, батьків, викладачів за спеціально розробленими нами анкетами.

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)