ПРАВОВИЙ РЕЖИМ МАЙНА, ЩО Є В КОМУНАЛЬНІЙ ВЛАСНОСТІ



Название:
ПРАВОВИЙ РЕЖИМ МАЙНА, ЩО Є В КОМУНАЛЬНІЙ ВЛАСНОСТІ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ           

                                                                                          

Актуальність теми. Започаткована ще у першій половині 1990-х років, в Україні розвивається муніципальна реформа. Головним завданням її вважається забезпечення поступового відходу від централізованого державного управління шляхом передачі територіальним громадам та їх представницьким органам необхідних повноважень і матеріально-фінансових ресурсів для самостійного вирішення ними значної частини суспільних справ, які стосуються інтересів місцевого населення. Комунальній власності на сьогоднішній день належить першорядна роль в інституціоналізації та функціонуванні місцевого самоврядування. Тому проблеми формування інституту комунальної власності, визначення правового режиму комунального майна, складу об’єктів комунальної власності, обсягу повноважень органів місцевого самоврядування у здійсненні права власності на комунальне майно продовжують залишатися одними із головних на шляху становлення ефективної системи місцевого самоврядування в Україні. 

Щодо рівня теоретичної розробки теми дисертації слід відмітити, що останній приділяють увагу в основному представники науки цивільного і конституційного права. З питань комунальної власності було захищено кандидатську дисертацію Музикою Л.А. на тему “Право комунальної власності в Україні” (12.00.03) (2004 р.). З проблематикою даної роботи пов’язані наступні кандидатські дисертації: “Організаційно-правові проблеми відносин місцевих Рад з підприємствами (об’єднаннями) та організаціями в сфері комплексного соціально-економічного розвитку своїх територій” (12.00.02) (Борденюк В.І., 1993 р.), “Перехід права власності на об’єкти соціальної інфраструктури підприємств” (12.00.04) (Зельдіна О.Р., 1999 р.), “Правовий статус комунальних підприємств в Україні” (12.00.04) (Гринюк Р.Ф., 2001 р.), “Участь територіальної громади у цивільних правовідносинах” (12.00.03) (Первомайський О.О., 2003 р.). Поза увагою цих дослідників залишились питання правового режиму майна спільної власності територіальних громад, системи локальних нормативних актів, що визначають правовий режим комунального майна, окремі аспекти поняття права комунальної власності та його ознак, господарсько-правового статусу територіальних громад, деякі підстави виникнення та припинення права комунальної власності, визначення кола суб’єктів господарювання комунального сектора економіки, питання участі територіальних громад у корпоративних відносинах тощо.

Прийняття Господарського кодексу України від 16.01.2003, який по-новому підходить до регулювання правового режиму майна суб’єктів господарювання, викликає необхідність детального наукового дослідження проблем правового режиму комунального майна.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційне дослідження виконане в рамках держбюджетної науково-дослідної теми “Формування механізму реалізації та захисту прав і свобод громадян в Україні” (номер теми: 01 БФ042-01; номер державної реєстрації: 0101 U003579) і має безпосередній зв’язок з науковими програмами державного рівня.

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины