НАЦІОНАЛЬНА БЕЗПЕКА УКРАЇНИ В КОНТЕКСТІ СУЧАСНИХ ЄВРОПЕЙСЬКИХ ГЕОПОЛІТИЧНИХ ТРАНСФОРМАЦІЙ :



Название:
НАЦІОНАЛЬНА БЕЗПЕКА УКРАЇНИ В КОНТЕКСТІ СУЧАСНИХ ЄВРОПЕЙСЬКИХ ГЕОПОЛІТИЧНИХ ТРАНСФОРМАЦІЙ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми. Системне дослідження сутності, змісту й системи формування національної безпеки Української держави як невід’ємної складової архітектоніки європейської та міжнародної безпеки, зумовлена потребою наукового осмислення сучасних геотрансформаційних процесів у світі та Європі зокрема. Проблема формування національної безпеки України в умовах європейських геополітичних трансформацій, її правове забезпечення, моніторинг нових викликів і загроз – це новий напрям дослідження сутнісних засад українського державотворення.

Виходячи з теоретико-методологічного аспекту дослідження, дисертант в першу чергу спирався на положення і висновки наукових праць вчених, які працюють у галузі теорії та історії держави і права, конституційного права, історії, філософії, зокрема, С. Алексєєва, В. Бабкіна, І. Бачило, В. Батюка, О. Бєлова, І. Зозулі, Р. Калюжного, А. Колодія, Н. Косолапова, М. Левицької, Г. Мурашина, Н. Оніщенко, М. Панова, Г. Пастернак-Таранушенка, В. Сіренка, С. Сливки, В. Тихого, О. Тихомирова, О. Українчука, Ю. Шемшученка, О. Шмоткіна, В. Цвєткова, В. Циганова та інших.

Враховуючи підвищену актуалізацію проблеми національної і міжнародної безпеки, та, намагаючись осмислити тенденції і наслідки глибинних трансформацій геополітичного та геоекономічного простору, які відбулися наприкінці минулого століття, ряд провідних вітчизняних і зарубіжних вчених присвятили свої дослідження розв’язанню комплексної проблеми забезпечення національної безпеки. В Україні цим проблемам були присвячені роботи І.Ф. Бінька, О.С. Бодрука, О.М. Гончаренка, В.П. Горбуліна, О.Г. Данільяна, О.П. Дзьобаня, В.С. Картавцева, А.Б. Качинського, О.В. Копана, В.О. Косевцова, В.А. Ліпкана, О.О. Мітрофанова, В.І. Мунтіяна, Н.Р. Нижник, С.І. Пирожкова, Г.М. Перепелиці, Г.Г. Почепцова, Ю.І. Римаренка, Г.П. Ситника та інших.

Проблеми створення систем безпеки становили предмет досліджень західних науковців: Т. Гоббса, Н. Макіавеллі, Ш. Монтеск’є, С. Брауна, У. Ліппмана, М. Каплана, 3. Бжезінського, Г. Кіссінджера, Г. Моргентау, С. Хангтингтона, С. Хоффмана, Н. Спікмена та ін. Серед російських дослідників слід назвати роботи з питань безпеки в геополітичному аспекті П. Белова, К. Гаджиєва, О. Дугіна, В. Манілова, Ю. Тихонравова, В. Ярочкіна та ін. У своїх працях вони досить детально дослідили теоретичні підвалини національної безпеки в окремих її сферах (політичній, економічній, екологічній, воєнній та інших). На їх думку, з початком XXI ст. на перший план вийшли проблеми безпеки, пов’язані з діями радикальних організацій, спостерігається досить таки стійка тенденція до застосування силових методів при вирішенні міжнародних суперечностей, зростають обсяги контрабанди наркотиків, незаконної торгівлі зброєю, незаконної (нелегальної) міграції тощо.

Водночас дослідження, в яких з позицій системного підходу розглядалася національна безпека України в умовах геотрансформаційних процесів на Євроатлантичному просторі, практично відсутні. Як правило, дослідники віддають перевагу окремим проблемам у сфері забезпечення національної безпеки. Як наслідок, у цілому відсутні загальноприйнятні погляди щодо категоріального апарату у сфері національної безпеки, як на рівні теоретичних наукових досліджень, так і на рівні нормативно-правових документів. Тому дослідження національної безпеки України з позицій системного підходу в умовах європейських геополітичних трансформацій, розробка нових категорій, їх узгодження з загальноприйнятими конституційними конструкціями, нормативно-правове забезпечення та впровадження в сферу національної безпеки, моніторинг сучасних загроз національним інтересам країни, протидія таким транснаціональним викликам як нелегальна міграція, торгівля людьми, тероризму визначили мету, завдання, предмет, гіпотезу та методи цього дослідження.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Тема наукового дослідження затверджена Вченою радою Київського національного університету внутрішніх справ і є складовою частиною науково-дослідної роботи КНУВС. Роботу виконано в рамках планових наукових проектів та на виконання п. 26 розпорядження Кабінету Міністрів України від 23 грудня 2004 року № 963-р “Про заходи щодо забезпечення виконання у 2005 році Державної програми інформування громадськості з питань євроатлантичної інтеграції України на 2004-2007 роки”, наказу МВС України від 5 липня 2004 року № 755 “Про затвердження Пріоритетних напрямів наукових та дисертаційних досліджень, які потребують першочергового розроблення і впровадження в практичну діяльність ОВС на період 2004-2009 рр”.

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины