ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ МІЖНАРОДНИХ ПРИВАТНИХ ТРУДОВИХ ВІДНОСИН НА СУЧАСНОМУ ЕТАПІ (МАТЕРІАЛЬНО-ПРАВОВИЙ АСПЕКТ)



Название:
ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ МІЖНАРОДНИХ ПРИВАТНИХ ТРУДОВИХ ВІДНОСИН НА СУЧАСНОМУ ЕТАПІ (МАТЕРІАЛЬНО-ПРАВОВИЙ АСПЕКТ)
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми дослідження. В умовах сучасної глобалізації, яка безпосередньо стосується й світового ринку праці, нагальною стає проблема адекватної правової регламентації багатьох відносин, що складаються в процесі міжнародної праці та, зокрема, у зв’язку з міжнародною трудовою міграцією, різними видами відряджень українських громадян за кордон, роботою в міжнародних організаціях системи ООН, працею на підприємствах з іноземними інвестиціями, а також трудовою діяльністю моряків. З іншого боку, низку правових проблем викликає нелегальна трудова міграція. Більшість відносин, пов’язаних з міжнародною працею, мають міжнародний цивільно-правовий характер, а тому підпадають під сферу регулювання міжнародного приватного трудового права, у складі якого найважливішими є матеріально-правові норми.

Актуальність наукового дослідження правових проблем регулювання міжнародних приватних трудових відносин на сучасному етапі в матеріально-правовому аспекті обумовлена також недосконалістю міжнародного й українського законодавства в сфері міжнародної трудової міграції та потребою наукового обґрунтування пропозицій щодо його удосконалення, недостатньою теоретичною розробкою правових проблем нелегальної трудової міграції, а також наявністю суттєвих недоліків у нормативно-правовій базі в сфері регулювання відмінних від трудової міграції ситуацій міжнародної праці.

Вибір теми зумовлений відсутністю досліджень у вітчизняній правовій доктрині матеріально-правових проблем регулювання міжнародних приватних трудових відносин на сучасному етапі у комплексному системному аспекті. В наукових працях, які стосуються цієї проблеми, приділяється увага окремим аспектам міжнародних приватних трудових відносин. Автори дисертаційних досліджень, присвячених міжнародному приватному трудовому праву, здебільшого торкались проблем колізійного регулювання міжнародних приватних трудових відносин, але не охоплювали в повній мірі саме проблеми матеріально-правового регулювання таких відносин на сучасному етапі. В Україні питання міжнародного приватного трудового права досліджували А.С. Довгерт та С.Н. Сергєєва. Окремим аспектам цієї проблематики приділяли увагу відомі вітчизняні та іноземні вчені, дослідники проблем теорії та історії права, трудового та міжнародного трудового права, цивільного, європейського, міжнародного приватного та публічного права як радянського, так і сучасного періоду: Н.Г. Александров, О.О. Алексєєв, Е.І. Аметистов, Л.П. Ануфрієва, М.М. Богуславський, Р. Бланпен, Н. Валтікос, П. Вінклер фон Моренфельс, В.А. Василенко, О.М. Васильєв, П. Гарон, Л.Н. Галенська, Г.В. Галущенко, С.О. Голунський, Р. Давид, Г.К. Дмитрієва, Ж. Жавільє, В.П. Звеков, І.В. Зуб, С.Л. Зівс, С.О. Іванов, Д.О. Керимов, С. Клауверт, К.О. Кольяр, В.І. Кисіль, І.Я. Кисельов, З. Кучера, Х. Кох, А. Ліон-Каєн, І.І. Лукашук, У. Магнус, Г.К. Матвєєв, Н.І. Маришева, О.О. Мережко, О.І. Мінаков, Ф. Моргенштерн, Т.Н. Нешатаєва, В.П. Пастухов, О.Н. Садіков, Л.О. Сироватська, І. Сасі, В.І. Смолярчук, Б.С. Стичинський, М.С. Строгович, Ж. Ссель, Ф. Суцліфе, Л.С. Таль, Ф. Фабріціус, Г.С. Фединяк, Л.С. Фединяк, Г.Ю. Федосєєва, С.Б. Чехович, Г.Ф. Шершеневич та інші вчені.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційне дослідження виконано в рамках комплексної програми Київського національного університету імені Тараса Шевченка "Наукові проблеми державотворення України" і планової теми дослідження Інституту міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка "Міжнародні правові, політичні та економічні засади розвитку України" (ТЗ НДР № 01БФ048-01), а також науково-дослідної роботи кафедри міжнародного приватного і митного права Інституту міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины