ПРОБЛЕМИ БОРОТЬБИ З ЕКОНОМІЧНИМИ ЗЛОЧИНАМИ У ВУГІЛЬНІЙ ПРОМИСЛОВОСТІ (КРИМІНОЛОГІЧНИЙ АСПЕКТ) :



Название:
ПРОБЛЕМИ БОРОТЬБИ З ЕКОНОМІЧНИМИ ЗЛОЧИНАМИ У ВУГІЛЬНІЙ ПРОМИСЛОВОСТІ (КРИМІНОЛОГІЧНИЙ АСПЕКТ)
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми. Економічний стан України є одним із вирішальних чинників соціального розвитку громадянського суспільства та держави в цілому. Відповідно до Конституції України однією з найважливіших функцій держави є забезпечення її економічної безпеки (ст. 17), яка полягає, зокрема, в створенні сприятливих умов для нормального розвитку всіх сфер економіки країни. Але, якщо проаналізувати реалізацію цієї функції, можна побачити деякі прогалини в діяльності уповноважених на це органів виконавчої влади, що певним чином впливає на рівень економічної злочинності в Україні. Вже тривалий час економічна злочинність завдає суттєві матеріальні збитки державі, знижуючи рівень її національної безпеки. Цей вид злочинності погіршує життя суспільства загалом, тому боротьба з ним є одним із пріоритетних завдань не тільки правоохоронних органів, а й всіх структур нашої держави.

На сьогодні боротьба з цим видом злочинності повинна відбуватися не взагалі, а за конкретними напрямками, і система заходів протидії повинна бути спрямована на ті об’єкти економіки, які найбільш всього уражені злочинністю. Тому останнім часом особливу увагу правоохоронних органів привертає криміногенна ситуація у вугільній промисловості, яка є структурним елементом паливно-енергетичного комплексу (ПЕК) України. Вона має стратегічне значення для функціонування всієї енергосистеми держави. Розвиток цього комплексу в умовах дефіциту національних запасів нафти та газу становить одне з найважливіших завдань сучасної економічної політики держави.

Результати аналізу діяльності правоохоронних органів свідчать про те, що в цілому спостерігається ситуація, коли в сферах, які розвиваються переважно за рахунок дотацій, частіше концентрує свою увагу криміналітет, що призводить до вчинення великої кількості економічних злочинів у даному виді промисловості, особливо Дніпропетровського, Донецького, Луганського, Львівського регіонів. Тільки за 2005 р. органами внутрішніх справ (ОВС) було виявлено 871 злочин у вугільній промисловості, вчинені службовими особами, збитки від яких становили понад 37 млн. грн. Ці злочини характеризуються високим рівнем латентності.

Складна криміногенна обстановка потребує розробки комплексу науково обґрунтованих заходів, спрямованих на забезпечення нормального функціону­вання вугільної промисловості та протидію економічним злочинам, які вчиняються в цій сфері. Це зумовлює актуальність теми дисертаційної роботи.

Питанням боротьби з економічною злочинністю присвячені роботи таких вітчизняних та російських вчених: О.І. Алексєєва, Ю.Г. Бойка,  В.І. Борисова, М.Б. Бучка, В.П. Веріна, Б.В. Волженкіна, В.В. Голіни, Л.М. Давиденка,         І.М. Даньшина, О.М. Джужи, А.І. Долгової, О.О. Дудорова,  А.П. Закалюка, В.К. Звірбуля, А.Ф. Зелінського, О.Г. Кальмана, І.І. Карпеця,  М.І. Кашліна, В.С. Квашиса, Я.Ю. Кондратьєва, А.Г. Корчагіна, Н.Ф. Кузнєцової,              О.М. Литвака, Г.А. Матусовського, О.В. Негодченка, В.М. Поповича,            Б.Г. Розовського, Л.С. Смеяна, В.В. Сташиса, Є.Л. Стрельцова, В.Я. Тація,    І.О. Христич, В.І. Шакуна, О.М. Яковлєва, О.Л. Яременка,   В.Б. Ястребова та інших.

Зазначені автори досліджували такі проблеми, як: поняття та основні показники економічної злочинності; сучасні тенденції та нові види економічних злочинів; загальносоціальне та спеціальне попередження економічних злочинів; чинники, що детермінують економічну злочинність взагалі; діяльність спеціальних суб’єктів попередження економічних злочинів.

Дехто з вчених у своїх окремих дослідженнях звертався і до спеціальних проблем економічних злочинів у конкретних сферах людського життя чи на конкретних об’єктах економіки. Так, наприклад, у роботі Б.Г. Розовського “Розслідування та попередження розкрадання державного майна у вугільній промисловості” (1968 р.) розглянуто слідчу профілактику розкрадань та їх розслідування з урахуванням специфіки галузі.

Однак, сьогодення вимагає диференційного підходу до боротьби з економічною злочинністю в Україні, яка в сучасних умовах становить серйозну загрозу економічній безпеці держави та перегляду і вдосконалення системи заходів протидії економічним злочинам у вугільній промисловості з урахуванням її специфіки.

Кримінологія ще не має у своєму розпорядженні узагальнених даних, які б давали повне уявлення про детермінанти, способи вчинення економічних злочинів у цій галузі та заходи щодо їх попередження. Недостатньо вивчена і діяльність правоохоронних органів у боротьбі з цими злочинами у вугільній промисловості. Викладене вище обумовило вибір теми дисертаційної роботи.

Зв\'язок роботи з науковими програмами, планами, темами полягає в тому, що праця ґрунтується на положеннях “Комплексної програми профілактики злочинності на 2001-2005 роки”, затвердженої Указом Президента України від 25.12.2000 р. №1376/2000 (пп. 26; 35; 39), “Концепції Комплексної програми профілактики правопорушень на 2006-2008 роки”, схваленої Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 01.03.2006 р. №116-р, Указу Президента України “Про Заходи щодо детінізації економіки на 2002-2004 роки від 05.03.2002 р. №216/2002 (п. 19), Указу Президента України „Про першочергові заходи щодо детінізації економіки та протидії корупції” від 18.11.2005 р. №1615/2005. Робота відповідає “Пріоритетним напрямкам наукових та дисертаційних досліджень, які потребують першочергового розроблення і впровадження в практичну діяльність органів внутрішніх справ, на період 2004-2009 роки” (пп. 100, 115), затверджених Наказом МВС України від 05.07.2004 р. №755, тематиці наукових досліджень з проблем кримінології на перше десятиріччя XXI століття, розроблених Координаційним бюро з проблем кримінології АПрНУ (пп.116, 120), планам науково-дослідницьких робіт Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ. 

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины