ЭХОКАРДИОГРАФИЧЕСКАЯ ОЦЕНКА ЭФФЕКТИВНОСТИ ЧРЕСКОЖНОЙ БАЛЛОННОЙ ВАЛЬВУЛОПЛАСТИКИ ПРИ МИТРАЛЬНОМ СТЕНОЗЕ : ЕХОКАРДІОГРАФІЧНА ОЦІНКА ЕФЕКТИВНОСТІ ЧЕРЕЗШКІРНОЇ БАЛОННОЇ ВАЛЬВУЛОПЛАСТИКИ ПРИ МІТРАЛЬНОМУ СТЕНОЗІ



Название:
ЭХОКАРДИОГРАФИЧЕСКАЯ ОЦЕНКА ЭФФЕКТИВНОСТИ ЧРЕСКОЖНОЙ БАЛЛОННОЙ ВАЛЬВУЛОПЛАСТИКИ ПРИ МИТРАЛЬНОМ СТЕНОЗЕ
Альтернативное Название: ЕХОКАРДІОГРАФІЧНА ОЦІНКА ЕФЕКТИВНОСТІ ЧЕРЕЗШКІРНОЇ БАЛОННОЇ ВАЛЬВУЛОПЛАСТИКИ ПРИ МІТРАЛЬНОМУ СТЕНОЗІ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

Було вивчено дві групи хворих МС. I група – 196 хворих МС, яким проведена ЧБМВ; II група – 174 хворих МС, яким виконана ЧМК.


Середній вік пацієнтів I групи був 43,6 ± 10,2 років, II групи – 42,1 ± 9,1 років. У обох групах переважали жінки (87,8 і 86,8 %). У I групі МС II–III стадії мали 123 хворих (62,8 %), IV стадії – 73 пацієнтів (37,2 %), в II групі 64,4 і 35,6 % пацієнтів відповідно. Серцева недостатність у переважної більшості хворих обох груп відповідала III–IV ФК NYHA (68,4 і 66,7 % випадків). Мітральний рестеноз зустрічався у 34,7 і 32,2 % випадків в I і II групах відповідно. За віком, клінічними і ЕхоКГ-показниками хворі обох груп були порівняльні.


Контрольну групу склали 30 здорових осіб у віці 43,8 ± 9,4 років.


Окрім цього був проведений аналіз безпосередніх результатів ЧБМВ у 39 пацієнтів МС V (термінальної) стадії, середній вік яких складав 50,3 ± 12,5 років. При цьому у 20 хворих МС поєднувався з іншими вадами (супутній аортальний стеноз діагностований у 15 хворих, трикуспідальний стеноз у 1 пацієнта, аортально – трикуспідальний стеноз у 4 хворих). ЧБМВ для цієї категорії пацієнтів була проведена за життєвими показниками.


Хворим МС до операції, в ранньому післяопераційному періоді (у перший тиждень після хірургічного втручання) і протягом подальших 5 років спостережень щорічно проводилося загальноклінічне і ехокардіографічне дослідження. ЕхоКГ виконували за загальноприйнятими стандартними методиками сканування відповідно до рекомендацій Американського товариства ехокардіографії, включаючи імпульсну і безперервну допплер-ЕхоКГ, кольорове доплерівське картування. Черезстравохідна ехокардіографія до операції проведена 227 пацієнтам.


За даними ЕхоКГ оцінювали площу мітрального отвору, вираженість фіброзу і кальцинозу стулок МК, їх рухливість, ТГДТ, ступінь вираженості регургітації через МК, а також наявність недостатності тристулкового клапану. Вимірювали розміри і об’єми порожнин серця – КДІ, УІ ЛШ, кінцево-діастолічний розмір правого шлуночка (ПШ), поперечний та поздовжений розміри лівого та правого передсердь; скоротливу здатність шлуночків – ФВ ЛШ, фракцію скоротливості ПШ. Визначався систолічний тиск в легеневій артерії. ЧпЕхоКГ дозволяла ідентифікувати тромби різної величини в ЛП і його вушка.


Дослідження виконували на апаратах Toshiba SSH-60A, Toshiba-SSA-380A (Японія) і Aloka-SSD-5500(Японія).


 


В результаті ЧБМВ був досягнутий безпосередній виражений позитивний ефект, який виявився у збільшенні S мо в 2,1 рази і зниженням ТГДТ на 51,8 %, що відповідає сучасним критеріям ефективності операції [Дземешкевіч С. Л. et al, 2000, Wang A. et al., 2002].

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины