ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ ДОДАТКОВОГО ВИПУСКУ АКЦІЙ АКЦІОНЕРНИМИ ТОВАРИСТВАМИ



Название:
ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ ДОДАТКОВОГО ВИПУСКУ АКЦІЙ АКЦІОНЕРНИМИ ТОВАРИСТВАМИ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми. Однією з визначальних складових економічного розвитку на сучасному етапі є розвиток інвестиційної діяльності, де важливе місце відводиться залученню в економіку капіталу шляхом випуску акцій. Вирішити питання налагодження емісійного каналу надходжень інвестицій завдяки факторам суто зовнішнього впливу, як свідчить практика, неможливо: державні рішення щодо розвитку ринку цінних паперів наштовхуються на небажання суб’єктів господарювання виходити на ринок з пропозиціями купівлі їх акцій. Поширеними є випадки, коли інтереси акціонерних товариств (далі – АТ) щодо залучення додаткового капіталу, потрапляють у залежність від інтересів володільців контрольних пакетів акцій чи директорату, які блокують прийняття відповідних рішень, керуючись бажанням зберегти контроль над підприємством. Недостатній рівень розвитку фондового ринку та законодавства про цінні папери зумовлює складність залучення нових інвестицій у економіку. Це призводить до того, що знижується зацікавленість АТ у здійсненні додаткових випусків акцій. Вищевикладене свідчить про те, що проблема вдосконалення правового регулювання додаткового випуску акцій АТ з метою подолання розриву зв’язків між капіталом АТ і ринком капіталів не може бути вирішена без системного підходу.

Правове регулювання додаткового випуску акцій АТ здійснюється Господарським кодексом України, а також Цивільним кодексом України, Законом України від 19 вересня 1991 р. “Про господарські товариства”, Законом України “Про цінні папери і фондову біржу” від 18 червня 1991 р., іншими законами і підзаконними актами, але існуюче правове регулювання не забезпечує належної емісійної поведінки АТ і потребує удосконалення. Не вирішує цієї проблеми і прийнятий 23 лютого 2006 р. Закон України “Про цінні папери і фондовий ринок”. Хоч він містить низку корисних нововведень, але залишає широкий простір для вдосконалення. Прогалини в законодавстві, неузгодженість правових норм не сприяють здійсненню додаткових випусків акцій та достатньому розвитку емісійної (інвестиційної) діяльності на ринку акцій.

Загальні питання вдосконалення корпоративного управління АТ досліджувалися у роботах О. Блюмхардта, О. Вінник, О. Кібенко, А. Онуфрієнка, І. Спасібо-Фатєєвої, О. Щербини, О. Янкової та інших, але автори торкалися лише окремих питань додаткового випуску акцій АТ. Комплексні дослідження останнього із обґрунтуванням напрямків удосконалення законодавства з метою активізації емісійної (інвестиційної) діяльності на фондовому ринку не проводилися.

Вищенаведене свідчить про актуальність і доцільність проведення дослідження за темою дисертаційної роботи.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертація виконана відповідно до плану науково-дослідних робіт кафедри конституційного і міжнародного права Донецького національного університету МОН України за темою «Зближення та гармонізація законодавства України з міжнародним та європейським правом» (держреєстрація № Г - 01/7 0101U005730), в якій дисертантка брала участь як співвиконавець, у межах якої авторкою було досліджено питання правового регулювання додаткового випуску акцій і обґрунтовані напрямки його удосконалення.

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины