СУДОВЕ СЛІДСТВО В АПЕЛЯЦІЙНІЙ ІНСТАНЦІЇ :



Название:
СУДОВЕ СЛІДСТВО В АПЕЛЯЦІЙНІЙ ІНСТАНЦІЇ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми дослідження. Побудова демократичної, соціальної, правової держави України нерозривно пов’язана з реформуванням національного законодавства, узгодженням його зі світовими та європейськими стандартами. Зокрема це стосується й системи оскарження судових рішень, які не набрали законної сили.

З метою подальшого здійснення судової реформи на засадах утвердження верховенства права згідно з європейськими стандартами Указом Президента України від 20 березня 2006 р. № 242/2006 затверджено «План заходів на 2006 рік щодо вдосконалення судового устрою та забезпечення справедливого судочинства в Україні відповідно до європейських стандартів». Цей нормативний акт відносить до одного з пріоритетних напрямків створення умов для належного забезпечення діяльності судової влади внесення на розгляд Президентові України проекту Концепції вдосконалення судового устрою та забезпечення справедливого судочинства в Україні відповідно до європейських стандартів, в тому числі доступності правосуддя, зокрема, доступності оскарження рішень суду в апеляційному порядку.

Кримінально-процесуальному законодавству України апеляційний перегляд судових рішень був притаманний чимало років. Але під час створення та становлення радянської системи судочинства законодавець рішуче відмовився від апеляції, як неприйнятної форми оскарження судових рішень для радянської держави.

Важливим кроком у реформуванні української системи кримінального судочинства стало перетворення касаційної інстанції (яка на підставі досліджених та оцінених судом першої інстанції доказів перевіряла законність і обґрунтованість судового рішення) на апеляційну та наділення її правом проводити власне судове слідство в повному обсязі чи частково. Відсутність апеляційного провадження понад сімдесят років поступово сприяла втраті наукового інтересу до даної форми перегляду судових рішень, але у теперішній час спостерігається зворотня тенденція, що стало результатом прийняття Конституції України 28 червня 1996 р. та приведення законодавства у відповідність до неї та чинних міжнародно-правових актів. Саме Конституція нашої держави до основних засад судочинства відносить забезпечення апеляційного та касаційного оскарження рішення суду, крім випадків, встановлених законом (ч. 2 п. 8 ст. 129 Конституції України).

Істотний внесок у розробку питань, пов’язаних із судовим слідством в суді апеляційної інстанції, внесли дореволюційні вчені: С.І. Вікторський, А.К. Ріхтер, М.М. Розін, І.Я. Фойницький.

Слід зазначити, що сучасного комплексного дослідження, присвяченого саме судовому слідству в суді апеляційної інстанції немає, але окремі аспекти цього були розглянуті в роботах українських та російських вчених: Л.О. Богословської, В.Д. Бринцева, Л.В. Головка, М.М. Гродзинського, К.Ф. Гуценка, В.М. Коваля, М.М. Ковтуна, О.Ю. Костюченко, Е.Ф. Куцової, Л.М. Лобойка, В.Т. Маляренка, О.С. Олександрова, Г.О. Омельяненко, І.Д. Перлова, В.А. Познанського, Л.Г. Пономаренко, В.О. Попелюшка, А.Л. Рівліна, М.С. Строговича, Е.Г. Талінського, О.П. Темушкіна, Б.О. Філімонова, В.Д. Фінька, В.М. Хотенця, А.Л. Ципкіна, М.О. Чельцова та інших процесуалістів.

Наведені положення обумовили вибір теми даного дисертаційного дослідження.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертація виконана відповідно до плану наукових досліджень кафедри кримінального процесу Національної юридичної академії України імені Ярослава Мудрого і є складовою частиною цільової комплексної програми «Проблеми вдосконалення організації діяльності суду та правоохоронних органів в умовах формування соціальної, правової, демократичної держави» (номер державної реєстрації 0186.0.099031).

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ ДИССЕРТАЦИИ

Малахова, Татьяна Николаевна Совершенствование механизма экологизации производственной сферы экономики на основе повышения инвестиционной привлекательности: на примере Саратовской области
Зиньковская, Виктория Юрьевна Совершенствование механизмов обеспечения продовольственной безопасности в условиях кризиса
Искандаров Хофиз Хакимович СОВЕРШЕНСТВОВАНИЕ МОТИВАЦИОННОГО МЕХАНИЗМА КАДРОВОГО ОБЕСПЕЧЕНИЯ АГРАРНОГО СЕКТОРА ЭКОНОМИКИ (на материалах Республики Таджикистан)
Зудочкина Татьяна Александровна Совершенствование организационно-экономического механизма функционирования рынка зерна (на примере Саратовской области)
Валеева Сабира Валиулловна Совершенствование организационных форм управления инновационной активностью в сфере рекреации и туризма на региональном уровне