ТЕОРЕТИЧНІ Й ОРГАНІЗАЦІЙНІ ЗАСАДИ ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ НАУКОВО-ВИРОБНИЧОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ФАРМАЦЕВТИЧНОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ : Теоретические и организационные основы повышения эффективности научно-ПРОИЗВОДСТВЕННОЙ ДЕЯТЕЛЬНОСТИ фармацевтической промышленности



Название:
ТЕОРЕТИЧНІ Й ОРГАНІЗАЦІЙНІ ЗАСАДИ ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ НАУКОВО-ВИРОБНИЧОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ФАРМАЦЕВТИЧНОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ
Альтернативное Название: Теоретические и организационные основы повышения эффективности научно-ПРОИЗВОДСТВЕННОЙ ДЕЯТЕЛЬНОСТИ фармацевтической промышленности
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

Фармацевтична промисловість: аналіз і визначення основних напрямків підвищення ефективності її функціонування


Розвиток фармацевтичної промисловості в Україні, як і ринку в цілому, характеризується в останні роки позитивною динамікою росту. У той же час з 2000 р. в Україні ціни на фармацевтичну продукцію збільшувалися значно меншими темпами, ніж ціни виробників промислової продукції в інших галузях. Це свідчить про недостатні темпи відновлення основних фондів у промисловості і заниження рівня оплати праці в виробництві ЛЗ, що свідомо веде до зниження її конкурентноздатності.


Таким чином, без державної підтримки інноваційної діяльності українських фармацевтичних виробників, розширення Державного замовлення на основні ЛЗ, удосконалювання системи ціноутворення, створення оптимального режиму оподатковування в цій галузі промисловість не зможе ефективно розвиватися.


Проведений аналіз динаміки системи формування цін на ЛЗ і ВМП в Україні й аналіз основних підходів і методів ціноутворення на ЛЗ в провідних країнах Європи, країнах колишнього соціалістичного табору (Центральної і Східної Європи), Північної Америки (США, Канада), Азіатсько-Тихоокеанського регіону (Китай, Японія), Південноазіатського регіону (Індія), Австралії показав, що в сучасних умовах для України найбільш адекватним є формування системи ціноутворення, яка передбачає поєднання регульованих і вільно призначуваних цін. У більшості випадків у закордонних країнах регулювання цін здійснюється в умовах функціонування СМС і відшкодування вартості ЛЗ. Тому регулювання, як правило, спрямоване на рецептурні ЛЗ, вартість яких підлягає відшкодуванню у відповідності зі списком. Серед методів регулювання цін на ЛЗ найбільше поширення одержали реєстрація цін і референтне ціноутворення. При проведенні експертизи цін в умовах їхньої реєстрації найбільш часто використовуються наступні методи: порівняння цін на внутрішньому ринку й у закордонних країнах; урахування клінічної цінності (терапевтичної ефективності і нешкідливості); фармакоекономічна оцінка доцільності їхнього використання в лікуванні; структура витрат; обсяг продажів; індекс інфляції й ін.


У сучасних умовах для управління процесом розробки галузевих програм зі створення нової продукції використовуються підходи, засновані на концепції маркетингу інновацій. Тому розробка інноваційних програм створення і організації виробництва ЛЗ на основі проведення комплексних маркетингових досліджень є необхідною умовою підвищення його ефективності.


У той же час ефективне функціонування фармацевтичної промисловості неможливе без створення умов для розвитку її наукового потенціалу, основу якого складають результати інтелектуальної праці – НТП, включаючи ОІВ. Проведені дослідження показали, що у світовій практиці для оцінки вартості НТП, у тому числі ОІВ, поряд із традиційно використовуваними витратним, ринковим і доходним підходами значне поширення одержали комплексні підходи, засновані на використанні декількох методів оцінки вартості НТП. Також вирішальне значення для здійснення інноваційної діяльності і створення НТП має проведення її фінансування в достатньому обсязі. В умовах дефіциту на фармацевтичних підприємствах вільних коштів доцільною є розробка наукових підходів до реалізації і фінансування інноваційних програм зі створення й організації виробництва ЛЗ на основі принципу реінвестування.


Методологічні засади підвищення ефективності науково-виробничого потенціалу фармацевтичної промисловості й основні методи дослідження


Обґрунтування програми теоретичних і організаційно-економічних досліджень підвищення ефективності науково-виробничої діяльності фармацевтичної промисловості будується на комплексному підході, що припускає  використання сукупності наукових методів, методик і практичних рішень. В основу визначення основних напрямків проведення наукових досліджень для досягнення поставленої цілі була покладена методологія системного аналізу. Це дозволило обґрунтувати наступні напрямки проведення досліджень: удосконалення системи ціноутворення на ЛЗ і ВМП; маркетинг інноваційного розвитку фармацевтичної промисловості; організаційно-економічні аспекти інноваційної діяльності зі створення ЛЗ.


З огляду на соціальну спрямованість фармацевтичної продукції, рішення поставлених задач пропонується здійснювати на підставі принципу гармонізації соціальних і виробничих цілей у фармацевтичному секторі.


В основу проведення реєстрації цін на ЛЗ і ВМП в Україні відповідно до Національного переліку основних (життєво необхідних) ЛЗ і ВМП, як методу їхнього регулювання, доцільно покласти принцип реалістичності (обґрунтованості) і гласності. Усі ЛЗ і ВМП, що проходять реєстрацію, можуть мати свою ціну, розраховану на основі реальної вартості при використанні гласного підходу до розрахунку. Тому для забезпечення контролю одним з методологічних принципів реєстрації цін є проведення їхньої експертизи, в основу якої пропонується покласти комплексний підхід.


 Диференціація цін відповідно до споживчої вартості є ключовою проблемою методології ціноутворення. Сучасна економічна теорія дає можливість поєднати два різних підходи до ціноутворення – витратний і ціннісний, об'єднавши в ціні вартість і корисність (споживчу вартість) товару. З огляду на те, що вартість характеризує витрати праці, а споживча вартість – кінцеві її результати (корисність продукту), ціна ЛЗ є єдність вартості й індивідуальної споживчої вартості. Нами розроблено модель,  що  відображає в ціні  ЛЗ вартість і  споживчу  вартість. У використовуваному комплексному підході до проблеми удосконалення ціноутворення на ЛЗ нами також застосовані ціннісні підходи (параметричні і фармакоекономічні методи). Це дозволяє врахувати в ціні споживчі властивості ЛЗ, а також сприяє більш раціональному використанню бюджетних коштів.


Для оцінки рівня конкурентноздатності, також як і для оцінки ціни з урахуванням споживчої вартості, нами використаний індекс споживчої вартості, розрахований на підставі основних груп показників, які найбільш повно відбивають споживчі властивості ЛЗ. Одним з методологічних підходів до оцінки конкурентноздатності ЛЗ є використання фармакоекономічних показників. 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины