Теоретичне та експериментальне ОБҐРУНТУВАННЯ складу і технології таблеток і мазі з ПОЛІФЕНОЛЬНИМИ сполуками рослин роду вільха



Название:
Теоретичне та експериментальне ОБҐРУНТУВАННЯ складу і технології таблеток і мазі з ПОЛІФЕНОЛЬНИМИ сполуками рослин роду вільха
Альтернативное Название: Теоретическое и экспериментальное ОБОСНОВАНИЕ состава и технологии таблеток и мази с полифенольных соединениями растений рода ольха
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

Проведений аналіз літературних джерел по використанню поліфенольних сполук рослинного походження показав перспективність створення високоефективних лікарських форм завдяки їх широкого спектру фармакологічної активності – в’яжучої, спазмолітичної, мембраностабілізуючої, протизапальної, антиоксидантної, репаративної, антимікробної, протипухлинної.


Обґрунтування загальної концепції і методів досліджень та вивчення фізико-хімічних та технологічних властивостей поліфенольних комплексів рослинного походження


Застосування поліфенолів як біологічно активних речовин в значній мірі визначається особливостями їх будови та фізико-хімічними властивостями, які впливають на процеси всмоктування в організмі з лікарської форми. Вивільнення лікарських речовин з лікарських форм включає процеси розчинення, десорбції, дифузії, фільтрації, осмосу та ін. Насамперед це відноситься до м’яких та твердих лікарських форм – мазі, пасти, таблетки, капсули і т.д.


Серед факторів, які суттєво впливають на вивільнення та фармакокінетику речовин з вищеназваних лікарських форм чільне місце відводиться фармацевтичним (технологічним) факторам – природа допоміжних речовин, вміст ПАР, технологія виробництва, тощо.


Для розробки оптимального складу таблеток та мазі з поліфенолами рослинного походження вивчали їх фізико-хімічні та технологічні властивості.


Для вирішення поставленої мети – створення на основі поліфенолів рослинного походження науково обґрунтованих складів лікарських форм, нами, як основний об’єкт дослідження використовували альтан.


Фармакологічними дослідженнями, які проводились на базі ЦНДЛ НФаУ під керівництвом проф. Л.В. Яковлевої, встановлено, що субстанція альтан виявляє репаративні, протизапальні, антимікробні та кровоспинні властивості, що обумовило перспективність розробки твердої та м’якої лікарської форми.


Для обґрунтування методичних (теоретичних та експериментальних) підходів розробки складу та технології таблеток і мазі із поліфенольними сполуками рослинного походження, та встановлення закономірностей введення рослинних поліфенолів нами, крім альтану, були використані танін, поліфенольні комплекси скумпії та сумаху.


Досліджувані препарати – альтан, танін, кислота елагова, поліфенольні екстракти скумпії та сумаху являють собою полідисперсні аморфні порошки з частинками ізодіаметричної форми у вигляді безформних брилок та їх осколків. Поверхня часток слабо шершава. Лінійні розміри від 5 до 400 мкм.


 


Середній розмір часток домінуючої фракції всіх субстанцій що досліджували складає 5-100 мкм, формфактор К≈0,65, що вказує на їх ізодіаметричність. Частки оптично непрозорі в прохідному світлі.

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины