ПРАВО КОРИСТУВАННЯ ЧУЖИМ МАЙНОМ



Название:
ПРАВО КОРИСТУВАННЯ ЧУЖИМ МАЙНОМ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Для природного існування, духовного та фізич­ного розвитку людині потрібна певна кількість речей, використання яких дає їй можливість задовольняти свої інтереси.

Задля можливості вилучати з речі її корисні властивості й таким чином задовольняти свої потреби, особа набуває певне майно у власність, вимагає встановлення сервітуту, передає своє майно у найм іншій особі чи сама винаймає чуже майно. Тому інтерес у користуванні певним майном, в отриманні від нього користі є тим чинником, який спонукає особу до заволодіння (окупації) речами та укладення щодо них різних правочинів, а отже – є рушієм цивільного обороту загалом.

Більшу частину речей, потрібних особі, вона набуває у власність із різних правових підстав – отримує від батьків, заробляє власною працею, успадковує тощо. Але є чимало ситуацій, коли потреба особи у користуванні певною річчю не може бути задоволена шляхом набуття права власності на неї. Цьому сприяють різні обставини, зокрема, економічна неспроможність чи недоцільність набуття цих речей у влас­ність. Іноді набуття права власності на річ, у користуванні якою особа відчуває потребу, є економічно невигідним. Набагато більший зиск особа може отримати у разі взяття чужої речі в оренду. Така ситуація може виникати у сфері діяльності кожного суб'єкта цивільних відносин.

У законодавстві України відносини щодо користування чужим майном регулюють нормами речового та зобов'язального права, і тому право користування чужим майном може виступати елементом змісту різних за своєю природою правовідносин. У структурі цих право­від­носин місце та значення права користування може бути різним. Це й породжує низку і наукових, і практичних проблем.

На проблеми правового регулювання відносин щодо користування чужим майном звертали увагу давно, але у сучасній юридичній науці комплексного його дослідження не проводили.

Актуальність дослідження проблем права користування чужим майном зумовлює і відродження у цивільному праві України інституту речових прав на чуже майно та зміни, які внесені у законодавство щодо регулювання договірних відносин користування чужим майном.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисер­та­ція виконана відповідно до планових тем наукової роботи ка­фед­ри ци­віль­ного права і процесу юридичного факультету Львівського на­ціо­наль­ного університету імені Івана Франка “Проблеми удосконалення ци­віль­но­го законодавства в умовах інтеграції України в Європейське спів­то­ва­риство” на 2002-2004 роки (номер державної реєстрації 0103U005937) та “Вдосконалення цивільного законодавства в світлі но­вого Цивільного кодексу України” на 2005-2008 роки (номер дер­жавної реєстрації 0105U004945).

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины