Науково-методичні підходи до мінімізації ризиків на ринку дієтичних добавок : Научно-методические подходы к минимизации рисков на рынке диетических добавок



Название:
Науково-методичні підходи до мінімізації ризиків на ринку дієтичних добавок
Альтернативное Название: Научно-методические подходы к минимизации рисков на рынке диетических добавок
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

Теоретичне обґрунтування методів оцінки та управління ризиками


 


Для ефективного функціонування підприємницьких структур в умовах ринкової економіки необхідне використання основних принципів стратегічного менеджменту, реалізація яких повинна здійснюватися, перш за все, через прийняття ефективних управлінських рішень з урахуванням ризиків, які впливають на діяльність фармацевтичних організацій.


На підставі аналізу наукових джерел літератури визначені основні характеристики підприємницьких ризиків, їх класифікація, особливості маркетингових ризиків у фармацевтичній сфері та їх вплив на фінансово-господарську діяльність організацій. Виявлені основні підходи до управління підприємницькими ризиками та проведений аналіз напрямів їх мінімізації, які слід використовувати суб’єктам підприємництва.


За результатами опрацювання даних наукової та практичної літератури встановлено, що для вдосконалення діяльності виробників та дистриб’юторів фармацевтичних товарів, у тому числі і дієтичних добавок, необхідно використовувати комплексний підхід, який дозволить знизити та уникнути ризиків при позиціонуванні, просуванні та збуті даних товарів з метою забезпечення ними вітчизняних споживачів.


 


Методологічна основа дисертації й основні методи дослідження


 


Методологічну основу дисертаційних досліджень склали нормативно-правові і законодавчі акти, які регулюють вимоги до складу, реєстрації, збуту та просування дієтичних добавок в Україні, теоретичні положення щодо напрямів оцінки та зниження підприємницьких ризиків.


З використанням документального, статистичного, логічного, порівняльного та контент-аналізу проведено дослідження сучасного ринку дієтичних добавок та динаміки його розвитку.


При анкетуванні споживачів дієтичних добавок та проведенні експертної оцінки співробітників аптечних закладів, виробників та дистриб’юторів даних товарів використані кабінетні та польові методи маркетингових дослідження.


В якості методичної основи дослідження, позиціонування, збуту й просування дієтичних добавок використаний системний та комплексний аналіз.


При дослідженні результатів фінансово-господарської діяльності аптек та аналізу напрямів оцінки та мінімізації ризиків на ринку дієтичних добавок використаний економіко-математичний аналіз.


 


Маркетингові дослідження особливостей формування ринку дієтичних добавок в Україні


 


Розвиток вітчизняного ринку дієтичних добавок відбувається в умовах недосконалості, суперечливості нормативно-правової бази, що, в свою чергу, зумовлює виникнення ризиків у суб’єктів ринку дієтичних добавок.


Прийняття нової редакції Закону України «Про якість та безпеку харчових продуктів і продовольчої сировини», введення нової термінології та зміни в процедурі реєстрації тільки наближує вітчизняне законодавство до норм міжнародного, але не вирішує проблеми, які пов’язані з невизначеністю вимог до складу дієтичних добавок, їх збутом та просуванням. В результаті аналізу вітчизняної нормативно-правової бази виявлені основні протиріччя, які створюють умови для несумлінного позиціонування дієтичних добавок та сприяють виникненню конкуренції між ними та лікарськими засобами. Проведено дослідження нормативно-правового регулювання ринку дієтичних добавок в США, країнах Західної Європи та Російській Федерації, за результатами порівняльного аналізу наведені науково-обгрунтовані рекомендації, зокрема, з розробки та офіційного затвердження нових вимог до складу даних товарів, дозування, маркування, виробництва, збуту та просування.


За результатами дослідження виявлена питома вага реалізації дієтичних добавок з аптечних закладів: у натуральних показниках лідирують вітчизняні товари даної групи – майже 60%, але в грошовому вираженні їх частка не перевищує 35%. Наведено характеристику основних виробників і дистриб’юторів, проведено їх ранжування та визначені лідери ринку: серед вітчизняних фірм – Еліт-Фарм, Осокор, Адоніс, Гритчин, серед іноземних – Fitopharma (В'єтнам), Walmark (Чехія), Евалар (Росія) та фірми Індонезії (табл.1).


Згідно з проведеним аналізом споживчих переваг визначено, що основні споживачі даних товарів – це жінки у віці від 21 до 45 років, які мають вищу освіту та за соціальним статусом є службовцями із середнім рівнем доходів. Серед цілей, які переслідують споживачі при використанні дієтичних добавок, більшість відзначили профілактику захворювань та усунення в організмі дефіциту вітамінів і мікроелементів – 38,3% і 35% відповідно.

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины