РОЗРОБКА СКЛАДУ ТА ТЕХНОЛОГІЇ ГЕРІАТРИЧНОГО ПРЕПАРАТУ У ФОРМІ ГРАНУЛ НА ОСНОВІ ПОРОШКУ ЛИСТЯ ГІНКГО ДВОЛОПАТЕВОГО : РАЗРАБОТКА СОСТАВА И ТЕХНОЛОГИИ ГЕРИАТРИЧЕСКОГО препарат в форме ГРАНУЛ НА ОСНОВЕ ПОРОШКА Листьев гинкго распашных



Название:
РОЗРОБКА СКЛАДУ ТА ТЕХНОЛОГІЇ ГЕРІАТРИЧНОГО ПРЕПАРАТУ У ФОРМІ ГРАНУЛ НА ОСНОВІ ПОРОШКУ ЛИСТЯ ГІНКГО ДВОЛОПАТЕВОГО
Альтернативное Название: РАЗРАБОТКА СОСТАВА И ТЕХНОЛОГИИ ГЕРИАТРИЧЕСКОГО препарат в форме ГРАНУЛ НА ОСНОВЕ ПОРОШКА Листьев гинкго распашных
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

Перспективи створення нового геріатричного  препарату у формі гранул на основі листя гінкго дволопатевого. Проведений аналіз фахової літератури  за обраною тематикою показав, що розробка геріатричного препарату на основі листя гінкго дволопатевого у формі гранул є перспективною.


            Визначено, що згідно з сучасними уявленями про механізми процесів старіння людини, велике значення має утворення у клітинах та тканинах надмірної кількості вільних радикалів, які мають безпосередній вплив на вікові зміни всіх органів і систем.


Огляд сучасних досліджень по розробці та створенню геріатричних препаратів та геропротекторів визначив основні вимоги до цих лікарських засобів, які, в першу чергу, повинні мати антирадикальні властивості та низькі показники токсичності. Визначено також, що при лікуванні хворих похилого віку слід віддавати перевагу препаратам на основі натуральної сировини, які враховують комплексність захворювань цієї вікової групи.


Проведений  аналіз лікарських форм препаратів на основі рослинної сировини виявив, що оптимальною лікарською формою для розроблюваного препарату є гранули, які зумовлюють зручність вживання та максимальний терапевтичний ефект.


 Обґрунтовано, що вибір листя гінкго дволопатевого як сировини  для розроблюваного препарату є доцільним, а лікарський засіб на його основі матиме антиоксидантну та мембранопротекторну дію і вживатиметься для лікування порушень метаболічних процесів у серцево-судинній системі.


Методологічна основа дисертації та основні об’єкти та методи досліджень. Наведена загальна методологія проведення дослідження, характеристики діючих та допоміжних речовин, які визначають спосіб приготування гранул на основі порошку лікарської рослинної сировини.  При опрацюванні складу геріатричного лікарського засобу у формі гранул як діючу речовину було обрано порошок листя гінкго дволопатевого. Порошок було отримано з сировини листя гінкго дволопатевого, яке збиралось на території ботанічного саду Харківського Національного Університету протягом періоду вегетації.


У процесі визначення оптимального складу препарату засотосовувались допоміжні речовини, які широко використовуються у фармацевтичній технології.


            Для глибокого та всебічного дослідження властивостей сировини та  розроблюваного препарату, які дозволяють об’єктивно оцінити вивчені властивості дослідних зразків, були обрані  ботанічні, фізико-хімічні, фармако-технологічні, мікробіологічні та фармакологічні методи досліджень за загальноприйнятими методиками. 


Дослідження ботанічних та хімічних властивостей листя гінкго дволопатевого. При розробці нового препарату на основі рослинної сировини дуже важливим є визначення її морфолого-анатомічних особливостей, умов культивування, хімічного складу та терміну збору сировини, коли вміст БАР досягає максимальних значень.


За результатами проведених досліджень виявлені такі загальнодіагностичні ознаки для черешка та листкової пластинки гінкго дволопатевого:


1.   почергові смуги епідерми з продихами і без них;


2.   заглиблені продихи анізоцитного або циклоцитного типу з потовщенням кутикули біля продихової щілини;


3.   наявність значної кількості великих друз;


4.   дрібні елементи провідних пучків, ксилема яких представлена спіральними судинами і трахеїдами з облямованими порами;


5.   великі веретеновидної форми схизогенні вмістища, облямовані не повністю здерев’янілою склеренхімою;


6.   наявність склеренхіми навколо черешка і по боковому краю листкової пластинки;


7.   зміна форми черешка від  подушечки до листкової пластинки і збільшення у ньому вдвічі кількості провідних пучків;


8.   багатогранна, товстостінна, без продихів епідерма подушечки з товстяним опушенням одно- та багатоклітинними волосками з верхньої сторони;


9.   сосочковидна крупноклітинна, без продихів верхня епідерма, а нижня - з великими продихами;


10.однорідний лопатевий мезофіл з розташованими в ньому паралельно до листкової пластинки однопучковими, дихотомічно розгалужуванними провідними пучками;


 


Дослідження процесу вегетативного розмноження гінкго дволопатевого виявило оптимальні умови культивування цієї рослини. Максимальний відсоток вкорінення було досягнуто для живців з меживузлями товщиною більше 0,5 см та менше 1 см (вік 2 роки) при культивуванні у некислому черноземі при температурі 25±5ºС та вологості 70±5%.

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ ДИССЕРТАЦИИ

Малахова, Татьяна Николаевна Совершенствование механизма экологизации производственной сферы экономики на основе повышения инвестиционной привлекательности: на примере Саратовской области
Зиньковская, Виктория Юрьевна Совершенствование механизмов обеспечения продовольственной безопасности в условиях кризиса
Искандаров Хофиз Хакимович СОВЕРШЕНСТВОВАНИЕ МОТИВАЦИОННОГО МЕХАНИЗМА КАДРОВОГО ОБЕСПЕЧЕНИЯ АГРАРНОГО СЕКТОРА ЭКОНОМИКИ (на материалах Республики Таджикистан)
Зудочкина Татьяна Александровна Совершенствование организационно-экономического механизма функционирования рынка зерна (на примере Саратовской области)
Валеева Сабира Валиулловна Совершенствование организационных форм управления инновационной активностью в сфере рекреации и туризма на региональном уровне