ФАРМАКОГНОСТИЧНЕ ДОСЛІДЖЕННЯ GRINDELIA SQUARROSA : фармакогностичное ИССЛЕДОВАНИЯ GRINDELIA SQUARROSA



Название:
ФАРМАКОГНОСТИЧНЕ ДОСЛІДЖЕННЯ GRINDELIA SQUARROSA
Альтернативное Название: фармакогностичное ИССЛЕДОВАНИЯ GRINDELIA SQUARROSA
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

1        Ботанічна характеристика, хімічний склад, фармакологічні властивості, народно-господарське значення рослин роду Грінделія


Грінделія розчепірена – широко розповсюджена на території України рослина, невибаглива до умов існування, легко вводиться в культуру, що дає можливість забезпечення сировинної бази


для промислового виробництва фітопрепаратів з вітчизняної рослинної сировини.


В літературі є деякі дані стосовно хімічного складу рослин роду Грінделія, але він не є достатньо вивченим. Маловивчені такі групи речовин, як вуглеводи, вільні органічні кислоти, жирні кислоти, хлорофіли, каротиноїди, токофероли, ефірна олія, фенольні сполуки та інші. Також в літературі відсутні дані стосовно вивчення мінерального складу, амінокислот, гідроксикоричних кислот.


Таким чином, в результаті проведеного аналізу літературних джерел, ми дійшли висновку, що грінделія розчепірена є недостатньо вивченою рослиною, але перспективною для подальшого дослідження та створення на її основі лікарських препаратів.


 



 


Попередніми фітохімічними дослідженнями встановлено наявність у надземній частині


грінделії розчепіреної різноманітних груп біологічно активних речовин: амінокислот, флавоноїдів, гідроксикумаринів, гідроксикоричних кислот, вуглеводів, вільних органічних кислот, стероїдів, терпеноїдів, аскорбінової кислоти, дубильних речовин, сапонінів, мікроелементів та макроелементів.


Ідентифіковано в траві грінделії розчепіреної: 9 амінокислот: треонін, аспарагін, цистеїн, норлейцин, метіонін, фенілаланін, гістидин, валін та лізін; 6 вільних органічних кислот: яблучна, саліцилова, бензойна, винна, янтарна і щавлева; 3 вільні цукри: глюкоза, галактоза та фруктоза, а також встановлено наявність аскорбінової кислоти.


Встановлено кількісний вміст біологічно активних речовин: дубильних речовин (метод перманганатометрії) 6,39%, дубильних речовин у перерахунку на танін (метод комплексонометрії) 3,77%, гідроксикоричних кислот у перерахунку на хлорогенову кислоту 2,41%, флавоноїдів 0,61 %, полісахаридів 2,26 %, суми органічних кислот в перерахунку на яблучну кислоту  3,68 %, аскорбінової кислоти 0,031 %, ефірної олії 0,29 %.


Визначено якісний та кількісний вміст 28 мікро та макроелементів в траві грінделії та її екстрактах (див. табл. 1). Максимально накопичуються мідь, цинк, калій, кальцій та магній, які є важливими для повноцінної роботи нервової, серцево-судинної і імунної систем організму. Вміст кадмію, миш’яку та ртуті складає менш ніж   0, 01 мг/100 г.

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ ДИССЕРТАЦИИ

Малахова, Татьяна Николаевна Совершенствование механизма экологизации производственной сферы экономики на основе повышения инвестиционной привлекательности: на примере Саратовской области
Зиньковская, Виктория Юрьевна Совершенствование механизмов обеспечения продовольственной безопасности в условиях кризиса
Искандаров Хофиз Хакимович СОВЕРШЕНСТВОВАНИЕ МОТИВАЦИОННОГО МЕХАНИЗМА КАДРОВОГО ОБЕСПЕЧЕНИЯ АГРАРНОГО СЕКТОРА ЭКОНОМИКИ (на материалах Республики Таджикистан)
Зудочкина Татьяна Александровна Совершенствование организационно-экономического механизма функционирования рынка зерна (на примере Саратовской области)
Валеева Сабира Валиулловна Совершенствование организационных форм управления инновационной активностью в сфере рекреации и туризма на региональном уровне