РОЗРОБКА ТЕХНОЛОГІЇ ЕКСТЕМПОРАЛЬНИХ ПРОПИСІВ М’ЯКИХ ЛІКАРСЬКИХ ФОРМ ТА МАЗІ НА ОСНОВІ ПРОПОЛІСУ І ЯНТАРНОЇ КИСЛОТИ



Название:
РОЗРОБКА ТЕХНОЛОГІЇ ЕКСТЕМПОРАЛЬНИХ ПРОПИСІВ М’ЯКИХ ЛІКАРСЬКИХ ФОРМ ТА МАЗІ НА ОСНОВІ ПРОПОЛІСУ І ЯНТАРНОЇ КИСЛОТИ
Альтернативное Название: РАЗРАБОТКА ТЕХНОЛОГИИ экстемпоральной прописью Мягких лекарственных форм и мази НА ОСНОВЕ ПРОПОЛИСА И янтарной кислоты
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

В наш час виробнича функція аптек набуває суттєвих змін. Внаслідок об’єктивних та суб’єктивних причин значно скорочується обсяг екстемпоральної рецептури, а виготовлення ліків має тенденцію до концентрації виробництва в окремих аптеках.


Вибірковий аналіз виробничої діяльності аптек м. Харкова показав, що м’які лікарські форми в структурі загальної кількості екстемпоральних прописів посідають друге місце і складають до 17% (табл. 1). Найбільш часто готують прописи гідрофобних та гідрофобних абсорбційних мазей, що містять речовини протизапальної, місцевоанестезуючої, антисептичної, антигістамінної дії. Понад 60% від загальної кількості екстемпоральних прописів м’яких лікарських форм складають мазі багатокомпонентного складу, що містять 4, 5 та більше інгредієнтів.


Аналіз магістральних прописів таких мазей вказує на те, що найбільш часто у їх складі прописують анестезин, димедрол, стрептоцид, кислоту саліцилову і борну, резорцин, ментол, новокаїн, сірку осаджену, вісмуту нітрат основний, камфору, іхтіол та ін.


Разом з тим, способи приготування мазей з ними не містять наукового обґрунтування. А саме, не досліджувався вплив на біофармацевтичні показники екстемпоральних мазей таких фармацевтичних факторів, як ступінь подрібнення речовин, природа допоміжних речовин та порядок введення компонентів.


На сьогодні існують сучасні допоміжні речовини, такі як поліетиленоксид-400 (ПЕО-400), пропіленгліколь (ПГ) та ін., що мають ряд переваг від традиційних гідрофобних (масло вазелінове).


 


Вказані гідрофільні неводні розчинники (ГНР) добре змішуються з водою, ланоліном, є розчинниками багатьох речовин, що може сприяти покращенню біофармацевтичних властивостей гідрофобних абсорбційних мазей.

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины