ЮРИДИЧНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ: ПРИРОДА, ФОРМИ РЕАЛІЗАЦІЇ ТА ПРАВА ЛЮДИНИ



Название:
ЮРИДИЧНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ: ПРИРОДА, ФОРМИ РЕАЛІЗАЦІЇ ТА ПРАВА ЛЮДИНИ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми дослідження. Питання взаємовідносин держави та особи завжди були важливими для суспільної діяльності. Особливо актуальними є проблеми охорони прав та свобод особи від посягань як з боку інших осіб, так і держави. Важливим засобом забезпечення охоронної функції держави є юридична відповідальність. Інститут цього різновиду соціальної відповідальності є важливим показником реального втілення прав та свобод у соціальній дійсності. Це обумовлено тим фактором, що в процесі реалізації юридичної відповідальності відбувається безпосередній вплив держави на сферу юридично закріплених суб'єктивних прав та юридичних обов'язків. При цьому виявляються ціннісні орієнтири держави, рівень цивілізованості суспільства, ступінь духовності і культурності населення та наявність законодавчих гарантій механізмів захисту цих прав і свобод. Завдання та цілі юридичної відповідальності, спеціальні юридичні засоби, що забезпечують її справедливість визначають ступінь цінності громадянина для держави.

Важливим напрямком дослідження юридичної відповідальності є проблема індивідуального підходу до визначення обмежень по відношенню до осіб, що підпали під сферу юрисдикції компетентних органів держави. Обмеження примусу, застосування його лише у припустимих з позицій закону випадках є загальною тенденцією розвитку права на шляху до побудови цивілізованого громадянського суспільства та правової держави.

Правова держава характеризується добросовісним виконанням правових приписів всіма суб'єктами права та їх вмінням визначати власну поведінку, виходячи із її корисності чи шкідливості для суспільства. Саме ця обставина спричиняє важливість дослідження юридичної відповідальності не лише в негативному, а й позитивному аспекті не лише як відповідальності громадян, посадових осіб та організацій перед державою, а й держави перед зазначеними суб'єктами і світовим співтовариством.

В науковій літературі проблемі юридичної відповідальності присвячено чимало робіт, серед яких є дисертаційні та монографічні. Вона була предметом дослідження таких відомих вчених, як С.С. Алексєєв, Я.М. Брайнін, П.Ф. Базилєв, М.І. Байтін, С.М. Братусь, В.І. Гойман-Червонюк, Ю.О. Денисов, О.С. Йоффе, М.О. Краснов, О.А. Красавчиков, В.А. Курляндський, В.М. Кудрявцев, В.В. Лазарєв, О.Є. Лейст, М.С. Малеїн, О.С. Мордовець, П.О. Недбайло, К.О. Новіков, А.С. Піголкін. А.А. Піонтковський, В.А. Рейхер, І.Ф. Ревко, І.С. Самощенко, М.С. Строгович, Г.І. Тункін, Є.В. Черних, М.Х. Фарукшин, М.Д. Шаргородський, Я.С. Явич та ін.

У вітчизняній юридичній літературі проблемі юридичної відповідальності присвячені роботи В.О. Василенка, А.І. Дмитрієва, О.В. Зайчука, Г.В. Єрьоменко, М.І. Козюбри, В.В. Копєйчикова, В.О. Котюка, Г.В. Матвєєва, П.С. Матишевського, В.М. Марчука, Л.В. Ніколаєва, Л.Р. Наливайко, Н.М. Оніщенко, В.Ф. Погорілка, П.М. Рабіновича, С.Б. Раскалея, О.Ф. Скакун, Я.М. Шевченко, Ю.С. Шемшученка, О.В. Шмоткіна та ін.

У них аналізувалися такі проблеми, як поняття, сутність, види та принципи юридичної відповідальності, її цілі, завдання та функції, співвідношення з такими правовими явищами, як правопорушення, санкція правової норми покарання, юридичний обов'язок. Однак необхідно зазначити, що, по-перше, деякі положення вимагають перегляду у відповідності до змін у суспільних відносинах і, по-друге, певні проблеми юридичної відповідальності не були предметом комплексних монографічних досліджень. Традиційно розглядались проблеми дотримання законів громадянами, посадовими особами та організаціями. Питання відповідальності держави, загальнотеоретичні аспекти відповідальності, її форми та роль у гарантуванні прав і свобод особи не були предметом комплексних досліджень на монографічному рівні. Поза увагою вчених залишились загальнотеоретичні проблеми принципу індивідуалізації юридичної відповідальності. Пріоритетне положення у розгляді тих чи інших сторін індивідуалізації залишається за дослідженнями у сфері кримінального, адміністративного та кримінально-виконавчого права. Дослідження індивідуалізації юридичної відповідальності традиційно пов'язуються з процесом призначення покарання, а її дослідження обмежується формально-юридичним аналізом відповідних норм.

Викладені обставини обумовили вибір теми дисертаційного дослідження.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційне дослідження пов'язане з плановими темами науково-дослідної роботи відділу теорії держави та права Інституту держави і права ім. В.М. Корецького НАН України: "Теоретико-правові проблеми законності" (номер державної реєстрації 0101U001010) та "Теоретико-методологічні проблеми розвитку правової системи України" (номер державної реєстрації 0102U001597).

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины