РОЗРОБКА СКЛАДУ І ТЕХНОЛОГІЇ М’ЯКОЇ ЛІКАРСЬКОЇ ФОРМИ З ФЕНОЛЬНИМ ГІДРОФОБНИМ ПРЕПАРАТОМ ПРОПОЛІСУ ДЛЯ ЗАСТОСУВАННЯ В СТОМАТОЛОГІЇ : РАЗРАБОТКА СОСТАВА И ТЕХНОЛОГИИ мягких лекарственных форм из фенольных гидрофобных ПРЕПАРАТОМ ПРОПОЛИСА для применения в стоматологии



Название:
РОЗРОБКА СКЛАДУ І ТЕХНОЛОГІЇ М’ЯКОЇ ЛІКАРСЬКОЇ ФОРМИ З ФЕНОЛЬНИМ ГІДРОФОБНИМ ПРЕПАРАТОМ ПРОПОЛІСУ ДЛЯ ЗАСТОСУВАННЯ В СТОМАТОЛОГІЇ
Альтернативное Название: РАЗРАБОТКА СОСТАВА И ТЕХНОЛОГИИ мягких лекарственных форм из фенольных гидрофобных ПРЕПАРАТОМ ПРОПОЛИСА для применения в стоматологии
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

Для забезпечення фармакотерапевтичного ефекту обрано біологічно активну субстанцію природного походження – фенольний гідрофобний препарат прополісу (ФГПП), який є комплексом фенольних сполук, головним чином флавонів та флавонолів, в їх природному поєднанні. Введення ФГПП до складу препарату, призначеного для застосування в стоматології, обумовлено антимікробною, протизапальною, репаративною, знеболюючою, капілярозміцнюючою та стимулюючою діями субстанції.


Активним носієм лікарської речовини є основа, яка повинна забезпечити  певні структурно-механічні, реологічні властивості, оптимальне для слизової оболонки порожнини рота значення рН, не проявляти подразнюючої і сенсибілізуючої дії, легко і безболісно наноситись на слизові і забезпечувати рівномірний розподіл, повноту і швидкість вивільнення діючої речовини.


Біофармацевтичними дослідженнями доведено, що повнота та швидкість вивільнення фенольних сполук ФГПП залежить від типу мазевої основи. В експерименті, як носії нами досліджувались гідрофільні основи метилцелюлози, карбополу, натрію карбоксиметилцелюлози в композиції з ущільнювачами – білою глиною, силіксом, аеросилом та неводними розчинниками – поліетиленоксидом-400 (ПЕО-400), пропіленгліколем і гліцерином.


У результаті вивчення  колоїдної і термостабільності зразків, дифузії фенольних сполук в агаровий гель встановлено, що оптимальною основою, яка відповідає призначенню, є гель карбополу. Він є хімічно і біологічно стійким, не токсичним, пролонгує дію інших інгредієнтів. За рахунок адсорбційних властивостей гель карбополу сприяє поглинанню секретів слизової оболонки і утворює з ними гомогенні суміші, що особливо важливо при наявності серозного та гнійного ексудату у хворих на гінгівіт і парадонтит.


Для досліджень були вибрані марки карбополу з індексом „Р” – 934Р та 974Р, виготовлені за технологіями, що забезпечують мінімальну кількість залишкових розчинників і призначені для засобів орального застосування й аплікацій на слизові оболонки.


Відомо, що карбопол виявляє високу згущуючу спроможність у широкому діапазоні рН, а його нейтралізовані розчини є гелями з високою в’язкістю та текучістю. Оптимальне значення рН системи одержують додаванням органічних та неорганічних речовин лужної природи.


Порівняльна оцінка структурно-механічних властивостей гелів обраних марок свідчить, що в’язкість гелів на основі карбомеру 974Р дещо вища, ніж карбомеру 934Р. Це видно із результатів досліджень, наведених на рис.1. Враховуючи економічні показники, для виготовлення гелю доцільніше використовувати карбопол 974Р.


 


З метою підбору оптимального складу основи вивчено вплив природи і концентрації нейтралізуючих агентів на стабільність гелю та його реологічні характеристики. Експериментально доведено доцільність використання органічного нейтралізатора – трометамолу. Модельні зразки гелів з неорганічними основами натрію та амонію гідроксидів нестабільні в процесі зберігання.

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины