РОЗРОБКА СКЛАДУ, ТЕХНОЛОГІЇ ТА ДОСЛІДЖЕННЯ МАЗІ ДЛЯ ЗАСТОСУВАННЯ НА СТАДІЇ РЕПАРАЦІЇ РАН



Название:
РОЗРОБКА СКЛАДУ, ТЕХНОЛОГІЇ ТА ДОСЛІДЖЕННЯ МАЗІ ДЛЯ ЗАСТОСУВАННЯ НА СТАДІЇ РЕПАРАЦІЇ РАН
Альтернативное Название: РАЗРАБОТКА СОСТАВА, ТЕХНОЛОГИИ И ИССЛЕДОВАНИЯ мази для применения на стадии РЕПАРАЦИИ РАН
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

При розробці м’якої лікарської форми для застосування на стадії репарації ран були застосовані як основні біологічно активні субстанції – цинкова сіль КГ (проект АНД, ТУ 9358-005-12466809-98, ТУ 9358-027-52647136-2003) та тіотриазолін (ФС 42У-45/151-533-99), які в попередньому фармакологічному досліджені виявили високі репаративні та ранозагоювальні властивості при їх сумісному поєднанні.


При вивченні властивостей мазевих основ та мазей були використані загальноприйняті методи органолептичних, технологічних, структурно-механічних, фізико-хімічних та фармакологічних досліджень, які дозволяють об’єктивно оцінювати їх якість на підставі одержаних статистично оброблених результатів.


Розробка та обгрунтування складу і технології
м’якої лікарської форми


При розробці складу мазі для лікування ран у другій та третій фазах ранового процесу перед нами постала задача розробити такий склад, який сприяв би перебігу репаративних процесів і забезпечував найкращі умови життєдіяльності уражених тканин в рані. При створенні мазей для лікування гранулюючих ран, слід врахувати, що більш оптимальними слід вважати комбіновані основи, які забезпечують високий ефект вивільнення лікарських субстанцій, що посилює їх стимулюючу дію, а також основи, які створюють в рані помірний рівень дегідратації. Цим вимогам особливо повно відповідають два види комбінованих основ – в’язко-пластичні емульсії I роду, що містять гідрофільні розчинники, і в’язко-пластичні гелі, утворені гідрофільними ПАР і вищими жирними спиртами, до складу яких входять гідрофільні розчинники і осмотично-активні полімери.


Підбір допоміжних речовин у мазі проводився цілеспрямовано, маючи за кінцевий результат створення емульсійної основи першого роду. Вибір компонентів масляної фази здійснюється з врахуванням призначення кінцевого продукту. Серед рослинних олій саме низьке значення розтікання має рицинова олія (33 мм2/10 хв.), а одне із самих високих – кукурудзяна олія – 1044 мм2/10 хв. Відомо, що кукурудзяна олія має добрий вплив на шкіру і володіє репаративними властивостями. Завдяки вищезазначеним характеристикам, саме кукурудзяна олія нами використана для розробки мазі для застосування на стадії репарації. Найчастіше оптимальна концентрація масляної фази в фармацевтичних емульсійних мазях складає 20 %. При такій кількості олії вдається отримати стійку емульсію із задовільними споживчими показниками і в’язко-пластичними характеристиками, при цьому рослинна олія в достатній мірі проявляє свої фармакологічні властивості.


При виборі емульгаторів враховувалась не тільки їх здатність утворювати стабільні емульсії з відповідними консистентними властивостями, але й необхідність забезпечити легке змішування мазі з серозними виділеннями та гнійним ексудатом.


У серіях модельних систем як емульгатор типу м/в були використані неіоногені ПАР: твін-80, препарат ОС-20.


Як емульгатор типу в/м використовували моногліцериди жирних кислот (МГД) та гліцерину моностеарат (МСГ).


Для порівняльного аналізу в дослідженнях був використаний комплексний емульгатор № 1 – суміш високомолекулярних жирних спиртів синтетичних з натрієвими солями сульфоефірів тих же спиртів.


У серіях модельних систем варіювали співвідношення емульгаторів, їх концентрацію при оптимальному співвідношенні масляної фази та поліетиленоксиду-400.


 


Емульсії готували класичним способом: водну і масляну фази нагрівали окремо до температури 75-80 °С. Емульгатори вводили до масляної фази. Водну фазу добавляли при перемішуванні до масляної фази, а потім проводили гомогенізацію до повного охолодження емульсійної основи.

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины