ОПТИМІЗАЦІя товарної політики вітчизняних фармацевтичних підприємств



Название:
ОПТИМІЗАЦІя товарної політики вітчизняних фармацевтичних підприємств
Альтернативное Название: Оптимизация товарной политики отечественных фармацевтических предприятий
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

Основу розвитку фармацевтичних підприємств складає товарна політика, — політика створення продукту, його планування та удосконалення, та її складова — іноваційна діяльність, яка надає суттєві переваги підприємству-іноватору і забезпечує йому прибуткову діяльність та конкурентоспроможність. Представлені результати вивчення та узагальнення відомостей зарубіжних та вітчизняних джерел наукової літератури щодо класифікаційних підходів до угрупування іновацій, стратегічних та тактичних аспектів їх впровадження, моделей іноваційного процесу та ризиків, що його супроводжують, свідчать про широкий діапазон принципів управління іноваційними процесами. За результатами проведених досліджень визначено сучасні напрями наукових досліджень у галузі іноваційного менеджменту.


Проаналізовано тенденції розвитку та фінансування наукових досліджень провідними компаніями у фармацевтичній галузі за кордоном. Встановлено, що рівень витрат на НДЕКР у фармацевтичній промисловості зарубіжних країн складає 19,2% від загального обсягу реалізації. Внаслідок узагальнення даних наукової літератури розроблено та впроваджено інформаційно-методичні матеріали щодо використання зарубіжного досвіду управління та організації фармацевтичних НДЕКР вітчизняними фармацевтичними підприємствами.


Проведено аналіз сучасних підходів до формування іноваційної політики у фармацевтичній галузі України, результати якого підтверджують необхідність досліджень щодо оптимізації товарної політики вітчизняних виробників ліків.


 


Науково-практичні підходи щодо розвитку товарної політики


вітчизняних фармацевтичних підприємств


 


Товарна політика як органічна частина маркетингової діяльності фармацевтичних підприємств сприяє підвищенню ефективності іноваційних процесів та дозволяє зосередити фінансові ресурси на перспективних напрямках розвитку виробничого потенціалу.


Нами проведено комплексне дослідження іноваційної діяльності, як складової товарної політики, на базі вітчизняних фармацевтичних підприємств. З метою отримання вірогідних даних була сформована експертна група з фахівців вищої управлінської ланки.


Результати дослідження демонструють пріоритетність іновацій у галузі розроблення та впровадження нових ЛЗ, приведення виробництва у відпо­відність вимогам GMP та перевагу нововведень у сфері системного управління виробничо-збутовою діяльністю підприємств з використанням комплексу маркетингу. На підставі проведених досліджень систематизовані основні види іновацій, фактори, що впливають на ефективність їх впровадження, та сучасні напрями іноваційної політики, які представлені на рис.1.


Встановлено, що основними мотивами іновацій є насичення ринку ЛЗ (на думку 90,9% фахівців), вплив розвитку науково-технічного прогресу (86,4%) та загострення ринкової конкуренції (72,7%). Визначено чинники позитивного та негативного впливу на ефективність іноваційних змін у галузі. До найбільш сприятливих чинників відносяться ринкова конкуренція, рівень фінансування та тривалість виконання НДЕКР, професіоналізм працівників тощо.


 


Поглиблене дослідження сучасних тенденцій у галузі іноваційної діяльності проведено на прикладі ЗАТ “Фармацевтична фірма “Дарниця” (м. Київ), НВЦ “Борщагівський хіміко-фармацевтичний завод” (м. Київ), ВАТ “Фармацевтична фірма “Здоров`я” (м. Харків), ВАТ “Лубнифарм” (м. Лубни Полтавської області), ВАТ “Хіміко-фармацевтичний завод “Червона Зірка” (м. Харків). Вибір об’єктів обумовлений різним рейтингом цих підприємств за обсягами виробництва та реалізації серед підприємств галузі. Статистичну обробку первинних даних проведено з використанням електронних таблиць Microsoft Exel 7,0.

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины