НАУКОВІ ПІДХОДИ ДО ЛІКАРСЬКОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ХВОРИХ НА РОЗСІЯНИЙ СКЛЕРОЗ В УМОВАХ МЕДИЧНОГО СТРАХУВАННЯ : Научные подходы к лекарственного обеспечения БОЛЬНЫХ РАССЕЯННЫМ СКЛЕРОЗОМ В УСЛОВИЯХ МЕДИЦИНСКОГО СТРАХОВАНИЯ



Название:
НАУКОВІ ПІДХОДИ ДО ЛІКАРСЬКОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ХВОРИХ НА РОЗСІЯНИЙ СКЛЕРОЗ В УМОВАХ МЕДИЧНОГО СТРАХУВАННЯ
Альтернативное Название: Научные подходы к лекарственного обеспечения БОЛЬНЫХ РАССЕЯННЫМ СКЛЕРОЗОМ В УСЛОВИЯХ МЕДИЦИНСКОГО СТРАХОВАНИЯ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

На основі вивчення джерел наукової літератури досліджено проблеми лікарського забезпечення хворих на РС, проведено аналіз проблем медичної й фар­мацевтичної допомоги хворим на РС та шляхів їх вирішення.


Розсіяний склероз (РС) – це хронічне демієлінізуюче захворювання, що проявляється розладами функцій всіх регулюючих систем організму (нервової, імунної, ендокринної), яке вражає людей молодого працездатного віку, призводячи до ранньої інвалідності.


На основі зарубіжного досвіду лікарського забезпечення хворих на РС, за умов обов’язкового медичного страхування (ОМС), висвітлені проблеми пов’язані з високою вартістю лікування хронічних захворювань та обмеженістю ресурсів охорони здоров’я.


Хворі на РС в Україні не належать, згідно із чинним законодавством, до пільгової категорії населення,  незважаючи на те, що вартість фармакотерапії РС є однією з найвищих серед хронічних захворювань. У зв’язку з цим, фармаекономічне обґрунтування основних лікарських засобів (ОЛЗ) для лікування хворих на РС є особливо актуальним.


Зростання захворюваності на РС, висока вартість схем фармакотерапії для хворих й засобів соціальної реабілітації призводять до збільшення загальних витрат на лікування як амбулаторно, так й в умовах стаціонару. На сьогодні вартість лікування одного хворого на РС становить приблизно 86 тис. грн на рік, з яких 80 %, витрачаються на імуномодулюючі ЛП. Рівень витрат чітко корелює зі ступенем інвалідності і збільшується в 2-3 рази при переході від легкого ступеня до тяжкого.


Враховуючи актуальність медико-соціальної проблеми лікування РС для України, на думку більшості фахівців, потрібні  комплекси організаційно-соціальних заходів для підвищення ефективності лікування та покращення якості життя хворих на РС. Оскільки вартість лікування на сьогодні стає пріоритетним чинником, навіть у розвинених країнах, великого значення набуває розробка протоколів і стандартів лікування, національних формулярів,  належне консультування, інформування лікарів та пацієнтів щодо препаратів. Реформування  вітчизняної системи охорони здоров'я та фармації, на думку спеціалістів, повинно здійснюватись за допомогою впровадження соціального медичного страхування (обов’язкового та добровільного).


Це визначає проблему дослідження та необхідності проведення комплексних досліджень щодо обґрунтування фармацевтичного забезпечення хворих на РС.


 


Методологічна основа дисертації. Загальна методика та методи дослідження


 


Методологічною основою дисертаційної роботи стали нормативно-пра­вові акти з питань лікарського забезпечення та підвищення якості медичної й фарма­цевтичної допомоги хворим на РС. Проблематика медичного й фармацевтичного забезпечення хворих на РС визначила вибір основних напрямків, завдання та методику й етапи досліджень.


Вирішення поставлених завдань здійснювалось на основі порівняльного аналізу сучасних вітчизняних та зарубіжних форм та методів медичного й фар­мацевтичного забезпечення хворих на РС, що відрізняються за формою та джерелами фінансування.


За допомогою методу математичного моделювання побудовано модель розвитку РС з ремітуючим типом перебігу при лікуванні з використанням імуномодулюючого препарату та без  у вигляді «дерева рішень» .


 


З використанням стандартизованого опитувальника була проведена оцін­ка якості життя (ЯЖ) хворих на РС, що дозволило отримати об'єктивні дані з динаміки стану здоров'я при тривалому лікуванні. Визначення рівня комплаєнсу проводилось на основі даних отриманих з анкет – опитувальників як для лікарів, так і для пацієнтів.

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины