ВПРОВАДЖЕННЯ СИСТЕМИ КОНТРОЛІНГУ НА ФАРМАЦЕВТИЧНИХ ПІДПРИЄМСТВАХ : Внедрения системы контроллинга На фармацевтических предприятиях



Название:
ВПРОВАДЖЕННЯ СИСТЕМИ КОНТРОЛІНГУ НА ФАРМАЦЕВТИЧНИХ ПІДПРИЄМСТВАХ
Альтернативное Название: Внедрения системы контроллинга На фармацевтических предприятиях
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

У першому розділі дисертаційної роботи „Теоретичні засади впровадження системи контролінгу на фармацевтичних підприємствах” обґрунтовано, що доступність ЛЗ значною мірою залежить від рівня витрат на їх виробництво і реалізацію та цін. За цих умов проблема упорядкування і регламентації витрат, а також персональної відповідальності менеджерів ФП за недопущення їх необґрунтованого зростання завдяки впровадженню системи контролінгу набуває особливої актуальності. На підставі вивчення наукових джерел проведений огляд зарубіжних і вітчизняних концепцій контролінгу. Зроблено висновок про те, що існуючі концепції не враховують специфіку діяльності ФП на сучасному етапі їх розвитку. З цією метою удосконалено визначення сутності контролінгу на ФП. Відповідно до цього контролінг потрібно розглядати як орієнтовану на досягнення соціальних і економічних цілей ФП інтегровану систему інформаційно-аналітичної і методичної підтримки керівництва у процесі планування, обліку, контролю, аналізу та прийняття управлінських рішень за ключовими компетенціями підприємства. Здійснений аналіз існуючого інструментарію системи контролінгу, який дозволив зробити висновок про те, що на ФП найбільш доцільно застосовувати такі стратегічні інструменти та методи, як СЗПЕ, SWOT-аналіз та бенчмаркінг. Серед основних інструментів і методів оперативного контролінгу на підприємствах фармацевтичної галузі найбільш доцільно використовувати: фінансовий аналіз; „директ-костинг”; АВС-аналіз; аналіз відхилень фактичних показників від бюджетних; оцінку ризиків. За допомогою цього інструментарію контролери забезпечують міцну інформаційну, аналітичну, методичну та консультаційну підтримку менеджерів усіх рівнів управління у процесі прийняття ними стратегічних та оперативних рішень. Крім того, застосування означених інструментів і методів дозволить підвищити персональну відповідальність менеджерів ЦВ за ефективне використання ресурсів і недопущення необґрунтованого зростання витрат на виробництво і реалізацію ЛЗ. Проведено дослідження існуючих методичних підходів щодо впровадження окремих елементів контролінгу на ФП, яке показало, що вони не враховують вимоги міжнародних стандартів якості, синергетичну взаємодію складових системи контролінгу, не мають сучасного інформаційного забезпечення. Це підтверджує актуальність розробки методології та науково-практичних засад щодо впровадження цілісної системи контролінгу на промислових ФП.


У другому розділі дисертації „Загальна методологія та методи дисертаційного дослідження” обґрунтовано, що в умовах впровадження на вітчизняних ФП соціально-відповідального менеджменту і менеджменту якості в основу управління повинен бути покладений клієнтоорієнтований підхід. Доведено, що впровадження системи контролінгу на ФП дозволяє реалізувати клієнтоорієнтований підхід в управлінні. Це досягається на підставі модифікації основних її елементів з урахуванням специфіки фармацевтичної галузі та забезпечення їх синергетичної взаємодії. Так, завдяки побудові СЗПЕ та, зокрема, її складової „Клієнти” створюються умови для контролю за такими аспектами діяльності ФП, як: рівень цінової доступності для споживачів вироблюваних ЛЗ; якість обслуговування клієнтів; рівень задоволеності клієнтів ФП продукцією та обслуговуванням; ефективність маркетингових заходів та ін. Поряд із СЗПЕ, яка дозволяє операціоналізувати стратегічні цілі ФП на рівень поточної діяльності, важливими складовими запропонованої системи контролінгу є також підсистеми бюджетування, контролю та відповідальності за виконання бюджетів, мотивації ЦВ, на підставі яких розробляються управлінські рішення, спрямовані на задоволення потреб і очікувань клієнтів (рис. 1).


 


Методологічну основу дисертаційної роботи визначено у системній інтеграції складових контролінгу з метою координації діяльності всіх структурних підрозділів у процесі реалізації стратегії ФП, а також встановлення суворого та прозорого контролю за витратами на виробництво і реалізацію ЛЗ, що сприятиме підвищенню їх цінової доступності та забезпеченню стратегічної конкурентоспроможності фармвиробників. Згідно з даною методологією і запропонованою системою контролінгу для ФП опрацьовані загальна послідовність і структура проведення дослідження на підставі визначення взаємозв’язку етапів, напрямків та результатів. 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины