МАРКЕТИНГОВІ ТА ФАРМАКОЕКОНОМІЧНІ ПІДХОДИ ДО ВИЗНАЧЕННЯ ПОТЕНЦІАЛУ РИНКУ АНТИГЕЛЬМІНТНИХ ЛІКАРСЬКИХ ПРЕПАРАТІВ



Название:
МАРКЕТИНГОВІ ТА ФАРМАКОЕКОНОМІЧНІ ПІДХОДИ ДО ВИЗНАЧЕННЯ ПОТЕНЦІАЛУ РИНКУ АНТИГЕЛЬМІНТНИХ ЛІКАРСЬКИХ ПРЕПАРАТІВ
Альтернативное Название: Маркетинговые и фармакоэкономических ПОДХОДЫ К ОПРЕДЕЛЕНИЮ ПОТЕНЦИАЛА РЫНКА Антигельминтных ЛЕКАРСТВЕННЫХ ПРЕПАРАТОВ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

Теоретичні та практичні аспекти дослідження потенціалу фармацевтичного ринку


Проблема визначення та оцінки потенціалу фармацевтичного ринку є актуальною на цей час, бо від вміння аналізувати тенденції розвитку ринку ЛП та використовувати сучасні методи прогнозування його ємності залежать показники планування виробництва ЛП фірмами-виробниками, обсягів закупівель ЛП оптовими компаніями та аптечними закладами, що дозволить їм оптимізувати асортимент і товарні запаси ЛП та забезпечити доступність ліків.


Потенціал ринку розглядається як сукупність виробничих і споживчих можливостей суб’єктів господарювання, які обумовлюють рівноважний рівень попиту і пропозиції. При цьому виробничий потенціал визначається як можливості виробництва виробити і довести до реалізації максимальний обсяг товарів або послуг, а споживчий потенціал – потенційні можливості споживачів у задоволенні власних потреб. Споживчий потенціал ринку називають також ємністю ринку з точки зору попиту.


Враховуючи вищевикладене, потенціал фармацевтичного ринку доцільно розглядати як комплекс певних складових, що його формують, і перебувають у взаємозалежності і взаємозв’язку одна з одною. Важливим є встановлення груп чинників, що впливають на розмір потенціалу фармацевтичного ринку та можуть призводити до збільшення або зменшення частини його потенціалу.


Проведений аналіз літературних джерел із визначення основних маркетингових характеристик фармацевтичного ринку, напрямів досліджень з удосконалення лікарського забезпечення окремих категорій хворих, захворюваності населення на гельмінтози підтверджує необхідність визначення якісних та кількісних показників розвитку ринку АГЛП, виокремлення, аналізу і кількісного визначення факторів, що впливають на формування потреби, ємності ринку АГЛП і тих, що зумовлюють збільшення або зменшення частини його потенціалу.


Науково-методичне обґрунтування потенціалу ринку споживача в ЛП антигельмінтної дії потребує створення методології формування і прогнозування потенціалу ринку ЛП, встановлення чинників, які впливають на його розмір, використання ряду методів, що дозволять на основі аналізу ретроспективних даних, розробки напрямів та побудови моделі формування потенціалу ринку ЛП з урахуванням логічних взаємозв’язків із факторами впливу на нього, визначати вірогідності майбутнього розвитку ринку.


 


Методи та загальна методика дисертаційного дослідження


Методологічну базу досліджень склали законодавчі та нормативно-правові акти з питань регулювання фармацевтичного ринку і лікарського забезпечення населення, теоретичні аспекти маркетингових досліджень різноманітних фармакотерапевтичних груп ЛП, напрями аналізу, оцінки та методи прогнозування тенденцій розвитку і потенціалу фармацевтичного ринку.


Для досягнення поставленої мети і вирішення завдань дисертаційної роботи нами використано ряд сучасних методів маркетингових досліджень, направлених на вивчення ємності та кон’юнктури ринку АГЛП, визначення конкурентоспроможності ЛП, сегментацію споживачів, розробку підходів до здійснення оцінки потенціалу і прогнозування ємності ринку АГЛП. Обґрунтування підходів до визначення потенціалу ринку АГЛП проведено відповідно до загальної методики дисертаційного дослідження, представленої на рис. 1.


 


Інформаційна база досліджень представлена даними про абсолютні та відносні показники захворюваності дорослого і дитячого населення України та Харківського регіону на гельмінтози; обсяги реалізації АГЛП у динаміці. Використані статистичні матеріали, опубліковані в спеціалізованій науковій літературі і періодичних виданнях, дані Держкомстату України, Обласного статистичного управління та Обласної санітарно-епідеміологічної служби в Харківській області, ресурси Inte et; дані, отримані автором в ході проведення власних досліджень. 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины