ПРАВОВА КУЛЬТУРА ПРАЦІВНИКІВ ОРГАНІВ ВНУТРІШНІХ СПРАВ (ЗАГАЛЬНОТЕОРЕТИЧНИЙ АСПЕКТ) :



Название:
ПРАВОВА КУЛЬТУРА ПРАЦІВНИКІВ ОРГАНІВ ВНУТРІШНІХ СПРАВ (ЗАГАЛЬНОТЕОРЕТИЧНИЙ АСПЕКТ)
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми дослідження обумовлюється нагальною потребою підвищити рівень професійної правосвідомості і правової культури державних службовців правоохоронних органів, в тому числі працівників органів внутрішніх справ, до світових стандартів, з тим, щоб побудувати правову систему, здатну інтегруватися у європейський правовий простір. Правова культура працівників органів внутрішніх справ, при наявності специфічних умов формування і реалізації, як складова частина правової культури суспільства збагачується за рахунок тих же правових цінностей, що й правова культура усіх громадян суспільства. Загальний культурний рівень правоохоронця не може бути нижчий за культуру депутата, управлінця, підприємця, а також правопорушників. Водночас відмінні ознаки правоохоронної діяльності ОВС від інших правоохоронних структур складають специфічні умови формування правової культури їх працівників як субкультури у системі правоохоронної культури.

Актуалізують цю проблему процеси глобалізації, масштабність правоохоронної діяльності, яка набула не тільки регіонально-континен­тального, а й планетарного характеру, зокрема використання позитивного правового досвіду зарубіжних країн Європи, усвідомлення необхідності створення єдиного стандарту підготовки правоохоронця та поширення власних надбань у цій галузі.

Необхідним і актуальним є поєднання фундаментальної університетської освіти і спеціальної професійної підготовки майбутніх працівників міліції (поліції), що дасть можливість підвищити рівень їх правової культури, оволодіти системою правових настанов і  ціннісних, гуманістичних орієнтацій.  Результатом такої роботи має стати  правова соціалізація діяльності міліції (поліції), постійний та взаємний зв’язок з громадськістю, прозорість дій ОВС.

Актуальність дослідження полягає у виявленні специфічних рис правової культури працівників ОВС, їх обумовленості характером професійної діяльності, фахового навчання та внутрішніх корпоративних форм співвідношення; видами і способами взаємовпливу професійно-правової культури працівників ОВС як певної субкультури і правової культури державних службовців інших правоохоронних органів та правової культури суспільства в цілому – всередині країни і за її межами. Отже, існує потреба у системному вивченні шляхів формування і вдосконалення професійної правосвідомості та правової культури працівників ОВС.

Незважаючи на те, що з цієї тематики написано чимало наукових статей та захищено дисертацій, реалії формування правової культури українського суспільства і зокрема працівників ОВС відкривають нові грані, які потребують уточнення і поглиблення вже сформованого поняттєво-категоріального апарату та концептуальних засад діяльності правоохоронців на основі узагальненої найновішої національної і зарубіжної практики. Вирішення цієї проблеми можливе на ґрунті сучасного гуманістичного принципу – пріоритету прав людини, та на новітніх засадах теоретико-методологічного плюралізму, застосуванні інтегрального підходу, який не сумісний із суто нормативістською інтерпретацією правової культури працівника ОВС, характерною для радянських часів та початкового етапу розбудови незалежної України. Комплексних монографічних праць, присвячених проблемі правової культури працівників органів внутрішніх справ у контексті єдності формально-аналітичних, аксіологічних і соціологічних аспектів функціонування системи правоохоронних органів, в українській юридичній літературі дотепер немає.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Тема дисертації відповідає змісту «Програми формування позитивного іміджу міліції України на 2003–2007 pp. (Рішення Колегії МВС України від 10.01.2003 р. № 1 КМ/ 1ДСК», Наказу МВС України № 755 від 05.07.2004 «Про затвердження приоритетних напрямів наукових та дисертаційних досліджень які потребують першочергового розроблення і впровадження в практичну діяльність органів внутрішніх справ на період 2004–2009 рр., планам «Програми реформування освітянської діяльності МВС України» затвердженої Наказом МВС України № 1213 від 20.10.2003 p., та приоритетним напрямам наукових досліджень Харківського національного університету внутрішніх справ на 2006–2010 pp. (23.12.2005).

Дисертаційне дослідження є також частиною комплексної наукової програми (концепції) удосконалення підготовки фахівців за спеціальностями «правознавство» та «правоохоронна діяльність» з фундаментальних юридичних дисциплін, яка впроваджується в Харківському національному університеті внутрішніх справ, а також узгоджується з програмою співробітництва між МВС України та Росії.

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины