УДОСКОНАЛЕННЯ ДІЯЛЬНОСТІ ОПТОВО-ПОСТАЧАЛЬНОЇ МЕРЕЖІ ВІТЧИЗНЯНОЇ ФАРМАЦЕВТИЧНОЇ ГАЛУЗІ



Название:
УДОСКОНАЛЕННЯ ДІЯЛЬНОСТІ ОПТОВО-ПОСТАЧАЛЬНОЇ МЕРЕЖІ ВІТЧИЗНЯНОЇ ФАРМАЦЕВТИЧНОЇ ГАЛУЗІ
Альтернативное Название: СОВЕРШЕНСТВОВАНИЕ ДЕЯТЕЛЬНОСТИ ОПТОВО-питательной сети отечественной фармацевтической отрасли
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

У вступі обґрунтована актуальність теми дослідження, формулюється мета й завдання дослідження з урахуванням ступеня наукового опрацювання проблеми, його об’єкт і предмет, доводиться наукова новизна отриманих результатів, їх теоретичне і практичне значення, а також форми їх втілення.


Дослідження організаційних та наукових аспектів оптово-постачальної мережі у
фармацевтичній галузі (огляд літератури)


Сучасний стан розвитку оптово-постачальної мережі вітчизняної фармацевтичної галузі обумовлюється широким впровадженням в економіку ринкових відносин. Оптово-постачальна мережа дещо змінює свою структуру й методи діяльності, впроваджуються нові поняття та схеми діяльності, де головне місце посідають підприємства (фірми) – дистриб’ютори. Їх діяльність в умовах ринку потребує відповідності критеріям вимог як з боку постачальників товарів (виробників), так і з боку покупців. Важливою серед таких вимог є створення умов для зберігання і просування лікарських засобів та товарів медичного призначення, які здійснюються в аптечних базах (складах).


Вимоги повинні відповідати правилам належної практики оптової реалізації лікарських засобів для людини (94/С 63/03) та ст. 10 Директиви Ради ЄС 92/25 ЄЄС від 31.03.1992 р. Але діючі нормативні акти - Державні будівельні норми України щодо будинків і споруд закладів охорони здоров’я (ДБН В 2.2 - 10 - 2002) та Правила реалізації лікарських засобів (проект) цього не забезпечують у частині врахування специфіки зберігання лікарських засобів, складу та розміру виробничих приміщень аптечних баз (складів).


В інших країнах світу оптово-постачальній мережі фармацевтичної галузі приділяється велика увага, в тому числі шляхом обґрунтування напрямків удосконалення просування лікарських засобів та інших товарів медичного призначення від виробника до кінцевого споживача, проведення наукових розробок для створення належної матеріально-технічної бази, опрацювання варіантів їх організаційної побудови.


Отримані результати окреслили напрямки наших подальших досліджень щодо вивчення стану оптово-постачальної мережі на сучасному етапі розвитку вітчизняної фармацевтичної галузі з метою її удосконалення.


Обґрунтування методологічних підходів та об’єктів дослідження діяльності вітчизняної оптово-постачальної мережі


Базуючись на системному підході, обґрунтовані методичні напрямки дослідження діяльності вітчизняної оптово-постачальної мережі, підґрунтям яких стало правильне встановлення вибіркової сукупності, яка б повно характеризувала генеральну сукупність, а також підбір наукових методів: емпіричного рівня (спостереження, експеримент), соціометричного рівня (анкетування, інтерв’ю, опитування, експертні оцінки), типологічного групування (структурне, аналітичне, факторне), математико-статистичні, описового моделювання.


Рівень вибірковості регіонів, де вивчалась діяльність оптово-постачальної мережі, склав 44,4%.


Об’єктами безпосередніх наглядів стала діяльність 22 підприємств (фірм) та їх регіональних представництв, відділень, філій, де проведені безпосередні нагляди, та понад 130 підприємств, де проведено більше 800 миттєвих наглядів. За допомогою анкетних опитувань додатково охоплена діяльність ще 50 підприємств (фірм). Це забезпечило необхідну репрезентативність результатів дисертаційних досліджень.


Аналіз стану діяльності оптово-постачальної мережі на сучасному етапі розвитку фармацевтичної галузі


Дослідження показали, що підприємства (фірми) системи оптово-постачальної мережі значно різняться за асортиментом товарів, від 312 до 3800 найменувань, у тому числі лікарських засобів від 240 до 2420 найменувань. Це усереднені показники, хоча є підприємства (фірми), де вони виходять за вказані межі як у більшу, так і в меншу сторони. За таких умов питома вага лікарських засобів у загальній номенклатурі коливається від 60,5% до 91,3% і свідчить про суто спеціалізований фармацевтичний профіль підприємства (фірми).


Встановлено, що обсяг товарообігу відображає фактичний об’єм діяльності підприємств (фірм) системи оптово-постачальної мережі, а також свідчить про значні відмінності між ними. Так, середньомісячний обсяг товарообігу коливається в межах від 15 до 2300 тис. у. о.


 


За іншими показниками діяльність підприємств (фірм) системи оптово-постачальної мережі також відрізняється. Так, наявність мережі покупців коливається від 18 до 4500, у тому числі 77,3% підприємств (фірм) співпрацюють з покупцями, яких налічується до 1000, ще 13,7% - від 1000 до 3000, 4,5% - від 3000 до 4000, 4,5% - більше 4000. Серед покупців значна частина знаходиться на території України - 61,9%, тобто оптово-постачальна мережа працює у більшості на вітчизняний фармацевтичний ринок.

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины