ОБ’ЄДНАННЯ ЮРИДИЧНИХ ОСІБ В ЦИВІЛЬНОМУ ПРАВІ: ПОРІВНЯЛЬНО-ПРАВОВИЙ АНАЛІЗ




  • скачать файл:
Название:
ОБ’ЄДНАННЯ ЮРИДИЧНИХ ОСІБ В ЦИВІЛЬНОМУ ПРАВІ: ПОРІВНЯЛЬНО-ПРАВОВИЙ АНАЛІЗ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми дослідження. Домінуючі позиції в сучасній економіці займають крупні об’єднання юридичних осіб. Як свідчить світовий досвід, вони є одним з механізмів забезпечення економічного зростання, відіграють провідну роль у реалізації широкомасштабних проектів, розвитку науково-технічного прогресу, диверсифікації виробництва, забезпеченні створення робочих місць тощо. Об’єднання юридичних осіб є також найбільш конкурентоспроможними як на внутрішньому, так і на зовнішніх ринках. Їх широке розповсюдження висунуло перед наукою проблему необхідності вирішення низки проблем, пов’язаних, передусім, з можливістю основної організації здійснювати управління діяльністю інших учасників групи юридичних осіб. У зв’язку з цим потребують переосмислення окремі аспекти інституту юридичної особи, оскільки у відносинах між учасниками групи юридичних осіб принцип вільного волевиявлення суб’єктів цивільного права може обмежуватися. Можливість виникнення економічної залежності між юридично самостійними суб’єктами  потребує законодавчого врегулювання шляхом встановлення додаткових засобів захисту прав учасників таких відносин.

            В Україні відбувається становлення національного цивільного законодавства, переосмислення багатьох проблем правового регулювання майнових та немайнових відносин. Прийнято Цивільний кодекс України як основоположний акт цивільного законодавства, на розвиток якого потребує розробки величезний масив спеціальних нормативно-правових актів, зокрема, закони про акціонерні товариства та про товариства з обмеженою відповідальністю. Норми ж, які регулюють окремі аспекти діяльності об’єднань юридичних осіб, розосереджені по численних нормативних актах різної галузевої належності. Між ними існують суттєві розбіжності, що свідчить про відсутність відповідної концептуальної бази. Тому перед правовою наукою постає завдання забезпечити теоретичну основу регламентації об’єднань юридичних осіб.

На сьогодні в Україні зареєстровані та діють понад шість тисяч об’єднань юридичних осіб, які за своєю сутністю є надбудовними утвореннями з невизначеним правовим статусом, який не відповідає світовим стандартам, що породжує низку проблем не лише у зовнішньоекономічній діяльності, а й на міждержавному рівні.

Окреслена проблема повинна вирішуватися з урахуванням зарубіжного досвіду – на основі здійснення порівняльно-правового аналізу. Вибір автором для здійснення дослідження законодавств Великої Британії, Німеччини і Франції обумовлений тим, що вони є провідними країнами світу, законодавство яких може розглядатися як певний стандарт, а правопорядок Російської Федерації є найближчим до вітчизняної правової системи. З іншого боку, між ними існують суттєві відмінності щодо правового регулювання об’єднань юридичних осіб, зіставлення яких дає можливість обрати найбільш оптимальні конструкції, з урахуванням практики їх впровадження. Крім того, здійснення порівняльно-правового аналізу є актуальним і з точки зору розширення економічних зв’язків українських підприємців із зарубіжними партнерами. При цьому увага також приділяється вирішенню даної проблеми на рівні Європейського Союзу, оскільки законодавство про компанії віднесено до пріоритетної сфери першого етапу виконання Загальнодержавної Програми адаптації законодавства України до законодавства ЄС.

 У зв’язку з провідною роллю в економіці об’єднання юридичних осіб є предметом численних досліджень, однак вони в основному стосуються економічних проблем діяльності об’єднань. Відповідні ж правові питання ще не отримали глибокого і системного аналізу. У вітчизняній науці в цьому аспекті можна виділити лише дисертаційну роботу С.М.Грудницької “Правовий статус об’єднань підприємств в промисловості”, однак назване дослідження проводилось з позиції господарського права в контексті аналізу діяльності таких об’єднань, як асоціація, корпорація, консорціум та концерн, сутність відносин у яких не відповідає природі приватного права. У інших роботах, зокрема, О.М.Вінник “Теоретичні аспекти правового забезпечення реалізації публічних і приватних інтересів в господарських товариствах”, О.Р.Кібенко “Сучасний стан та перспективи правового регулювання корпоративних відносин: порівняльно-правовий аналіз права ЄС, Великобританії та України висвітлюються лише окремі аспекти їх правового становища. Тому ця дисертаційна робота покликана усунути прогалину в наукових дослідженнях цивільно-правового регулювання об’єднань юридичних осіб.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Тематика дисертаційного дослідження є складовою комплексної програми Київського національного університету імені Тараса Шевченка “Наукові проблеми державотворення України” та планової теми дослідження Інституту міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка “Міжнародні правові, політичні та економічні засади розвитку України” (ТЗ НДР № 01БФ048-01), а також науково-дослідної роботи кафедри міжнародного приватного та митного права Інституту міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)