Розробка складу та технології м’якої лікарської форми з екстрактом хлорофіліпту : Разработка состава и технологии мягкой лекарственной формы с экстрактом хлорофиллипта



Название:
Розробка складу та технології м’якої лікарської форми з екстрактом хлорофіліпту
Альтернативное Название: Разработка состава и технологии мягкой лекарственной формы с экстрактом хлорофиллипта
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

У вступі обґрунтовано актуальність теми, сформульовано мету та основні завдання досліджень, відзначено наукову новизну та практичне значення отриманих результатів.


У першому розділі «Сучасні аспекти терапії інфікованих ран» охарактеризовано основні напрямки лікування запальних захворювань шкіри та ранового процесу. Приведений аналіз щодо основних ланок порушень структурних та метаболічних процесів у шкірі, який дозволив виділити основні шляхи їх медикаментозного лікування. Обґрунтовано вибір лікарської форми для лікування інфекційних ускладнень ран. Доведено доцільність створення нової мазі комбінованої дії .


У другому розділі «Обґрунтування загальної концепції досліджень» наведено загальну концепцію досліджень, описані методики їх проведення, характеристики діючих та допоміжних речовин, які визначають технологію приготування мазі.


У третьому розділі «Розробка складу та технології комбінованої мазі з екстрактом хлорофіліпту» представлено результати теоретичних та експериментальних досліджень з обґрунтування концентрацій діючих та допоміжних речовин. Описано технологію виготовлення мазі «Філетол».


Враховуючи те, що мазь призначена для лікування І та ІІ фаз перебігу ранового процесу, необхідним стало принципове визначення придатності екстракту хлорофіліпту для створення препаратів місцевого призначення. Першочерговим при цьому стало встановлення оптимальної концентрації екстракту хлорофіліпту у складі розробленої мазі. Мікробіологічно-обґрунтованим критерієм була прийнята така мінімальна концентрація екстракту хлорофіліпту, яка при нівелюванні значущих розбіжностей у рівнях вияву бактеріостатичної та бактерицидної активностей забезпечить переважну мікробоцидну дію.


Антимікробну активність дослідних зразків мазі вивчали на базі кафедри мікробіології під керівництвом проф. І. Л. Дикого (НФаУ).


За результатами проведених досліджень встановлено, що починаючи з концентрації 2 %, густий екстракт хлорофіліпту виявляє переважно мікробоцидні властивості по відношенню до чутливих та антибіотикорезистентних штамів S. аureus, які при концентрації 3,0 % досягають оптимуму своєї вираженості.


З метою вибору мазевої основи були випробувані різні варіанти мазевих основ, які застосовуються для створення м’яких лікарських форм.


Виходячи із результатів проведених експериментів, були виготовлені дослідні зразки мазей, розроблених на різних за природою та складом основах, з концентрацією екстракту хлорофіліпту густого 3 %.


 


Екстракт хлорофіліпту густий ‑ нерозчинна у воді речовина, що перешкоджає його дифузії в агаровий гель. Саме тому його вводили у дослідні зразки у вигляді суміші з твіном-80 у співвідношенні 1:1, який має виражені солюбілізуючі властивості. 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины