ТЕОРЕТИЧНЕ ОБГРУНТУВАННЯ ТА ОПТИМІЗАЦІЯ АПТЕЧНОГО ВИГОТОВЛЕННЯ ЛІКІВ У СУЧАСНИХ УМОВАХ



Название:
ТЕОРЕТИЧНЕ ОБГРУНТУВАННЯ ТА ОПТИМІЗАЦІЯ АПТЕЧНОГО ВИГОТОВЛЕННЯ ЛІКІВ У СУЧАСНИХ УМОВАХ
Альтернативное Название: Теоретическое обоснование И ОПТИМИЗАЦИЯ Аптечного изготовления ЛЕКАРСТВ В СОВРЕМЕННЫХ УСЛОВИЯХ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

Аналіз сучасного стану та оптимізація аптечного виготовлення


лікарських препаратів


 


З метою визначення заходів щодо оптимізації виробничої функції аптек у сільській місцевості та малих містах, нами було проведено вивчення сучасного стану асортименту екстемпоральної рецептури, аналіз матеріально-технічного забезпечення та економічної ефективності виготовлення лікарських препаратів в умовах аптек (на прикладі мережі аптек м. Куп’янська та Куп’янського району Харківської області).


За період 1998-2003 рр. було проаналізовано 42600 рецептів. Аналіз співвідношення екстемпоральних ліків, внутрішньо аптечної заготовки й фасовки показав, що найбільшу частину в загальному виготовленні займає приготування внутрішньо аптечної заготовки (42,9% - 18260  рецептів) та зборів (29,9% - 12710 рецептів).


Співробітництво аптек з лікувально-профілактичними установами є одним із шляхів оптимізації виробничої діяльності аптек. Ще одним напрямком підвищення ефективності аптечного виготовлення лікарських препаратів та якості обслуговування населення є створення спеціалізованих виробничих аптек. Така структура виробничої діяльності характерна для аптек Угорщини, Польщі, Швеції, Данії . Спеціалізовані аптеки в багатьох випадках мають свої переваги. Вони можуть швидше та більш гнучко враховувати технологічні новації, зміни попиту, оперативніше задовольнити потреби у дрібносерійній та поштучній продукції, краще використовувати трудові ресурси та більш досконалу техніку, особливо в малих містах та сільській місцевості. Крім того, централізоване приготування екстемпоральних ліків на підставі науково - обґрунтованої технології та стандартизації прописів значно підвищить їх якість.


З метою вивчення доцільності збереження виробничих ланок в усіх аптеках, підпорядкованих ЦРА №63 м. Куп'янська та перспективності створення спеціалізованої аптеки, нами було проведено аналіз стану їх матеріально-технічної бази, а саме будівель, технологічного обладнання, транспортних засобів, певної сфери комунальних послуг, а також вивчена ефективність використання виробничих площ.


На підставі отриманих даних, встановлено що, середній показник навантаження загальної площі становив 0,41 тис. грн./м2,  виробничих площ – 0,04 тис. грн./м2. Враховуючи максимальне навантаження на одиницю площі в аптеці №63, а також фактор раціонального розміщення та використання технологічного обладнання і кадрового потенціалу у виробничому процесі, вона була визначена базовою (спеціалізованою) для виготовлення лікарських засобів.


У зв’язку з чим, було проведено переміщення всього технологічного обладнання у виробничий відділ аптеки №63, а виробничі приміщення приведені до належного стану, згідно діючих Ліцензійних умов. Вивчення технічного стану технологічного обладнання показало, що існує  необхідність у постійному поновленні і модернізації засобів малої механізації, особливо в технології зборів. У нашому випадку необхідним є розробка апаратурної схеми дрібносерійного виготовлення зборів та компактних пристроїв для подрібнення рослинної сировини.


 


Наступним етапом нашої роботи було вивчення економічних показників виробничої діяльності досліджуваних аптек та розробка найбільш вдалої, в економічному плані, схеми їх подальшого функціонування.

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины