РОЗРОБКА ОСНОВНИХ ПРИНЦИПІВ ТА ПІДХОДІВ ДО БЕЗРЕЦЕПТУРНОГО ВІДПУСКУ ЛІКАРСЬКИХ ЗАСОБІВ НАСЕЛЕННЮ В УКРАЇНІ : Разработка основных принципов и подходов К безрецептурного отпуска ЛЕКАРСТВЕННЫХ СРЕДСТВ НАСЕЛЕНИЮ В УКРАИНЕ



Название:
РОЗРОБКА ОСНОВНИХ ПРИНЦИПІВ ТА ПІДХОДІВ ДО БЕЗРЕЦЕПТУРНОГО ВІДПУСКУ ЛІКАРСЬКИХ ЗАСОБІВ НАСЕЛЕННЮ В УКРАЇНІ
Альтернативное Название: Разработка основных принципов и подходов К безрецептурного отпуска ЛЕКАРСТВЕННЫХ СРЕДСТВ НАСЕЛЕНИЮ В УКРАИНЕ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

Світовий фармацевтичний ринок має тенденцію неухильного зростання обсягів продажу препаратів (5,6% щорічно). Найбільшим ринком ОТС-ліків (препарат, що реалізується без рецепта і призначений для самолікування) є американський, на якому безрецептурні засоби складають третину. Частка ОТС-препаратів у країнах Європи становить 15-20%.


Унаслідок еволюції систем охорони здоров’я важливість і допустимість самолікування набули загального визнання, воно стало важливим аспектом охорони здоров’я. Самолікування – це використання лікарських засобів спо-живачем для лікування порушень і симптомів, які він сам може розпізнати.


5


 


Вивчення літератури щодо стану світового фармацевтичного ринку, ви-рішення питань, пов’язаних із класифікацією препаратів та їх відпуском на-селенню, дає можливість виділити напрямки розвитку ринку безрецептурних лікарських засобів. Позитивні моменти слід використати з урахуванням на-ціональних традицій при становленні вітчизняного фармацевтичного ринку.


 


Розробка основних принципів концепції самолікування


та безрецептурного відпуску лікарських засобів


 


Згідно зі статтею 19 Закону України “Про лікарські засоби” (1996) реа-лізація препаратів без рецепта лікаря здійснюється відповідно до правил тор-гівлі, що затверджуються Кабінетом Міністрів України, тобто фактично уза-конюється система ОТС-ліків в Україні. Однак втілення її в життя може бути здійснене тільки після попередньої підготовки й рішення МОЗ України. В умовах формування в Україні регульованого ринку ОТС-медикаментів ак-туальним є розробка концепції відповідального самолікування та безрецеп-турного відпуску лікарських засобів населенню, яка має бути заснована на таких принципах: чіткий розподіл препаратів на групи – рецептурні й безре-цептурні; ефективність і безпечність застосування ОТС-ліків у разі незнач-них порушень здоров’я. Розподіл ліків за категоріями відпуску можливий за умови дії в країні критеріїв віднесення препаратів до певної групи, а раціо-нальне й ефективне використання медикаментів для самолікування – за умо-ви забезпечення кожному пацієнтові належної якості фармацевтичної опіки.


Враховуючи вітчизняний досвід з обігом безрецептурних засобів та ви-моги Директиви Ради ЄС 92/26/ЕЕС, ми пропонуємо такі критерії віднесен-ня препаратів до групи безрецептурних:


- препарат застосовується переважно з метою самолікування, тобто для усу-нення симптомів захворювання, які пацієнт може визначити самостійно;


- лікарський препарат у разі його використання згідно з інструкцією не ста-новить загрози для здоров’я, до нього не розвивається звикання;


- активні речовини лікарських засобів у рекомендованих дозах використо-вуються в країні тривалий час, їхня побічна дія добре відома;


- призначається лише для перорального й зовнішнього застосування;


- кількість одиниць лікарської форми в упаковці обмежена, препарат розра-хований лише на усунення симптомів легкого нездужання.


         Самолікування – складова частина системи охорони здоров’я, яка спря-мована на виховання у громадян почуття відповідальності за власне здо-ров’я, їх освіту в цій сфері та надання послуг фармацевтичними працівника-ми, які допомагають споживачам самостійно піклуватися про збереження здоров’я. У разі відпуску  з аптеки  лікарських  засобів без рецепта план фар-


6


 


макотерапії визначається і регулюється провізором. Ученими НФАУ розроб-лено алгоритми бесіди провізора з хворим при виборі безрецептурних засо-бів для симптоматичної терапії найбільш поширених станів нездужання. На-ми запропоновано загальну схему рекомендацій провізора відвідувачу апте-ки при придбанні ним ліків без рецепта (на прикладі ННА і НПЗЗ). Однак для гарантованого забезпечення виконання процедури спілкування провізо-ра й споживача необхідні правила, затверджені наказом МОЗ України.


          Важливою умовою ефективного самолікування є доступність інформа-ції про препарати і можливості самолікування для споживачів. На жаль, нині в Україні в інструкціях для медичного застосування ліків існують розбіжнос-ті в зазначенні способу реалізації для вітчизняних й іноземних препаратів. Наприклад, зареєстровані імпортні форми піроксикаму рекомендується від-пускати за рецептом, тоді як в анотації на піроксикам (ХФЗ “Червона зірка”) зазначається, що препарат реалізується без рецепта; в інструкції на таблетки “Парацетамол-Дарниця” рекомендується відпускати їх за рецептом (Список Б), незважаючи на те, що парацетамол – безрецептурний препарат. Це нега-тивне явище ставить у скрутне становище працівників аптечної мережі, які фактично, з правового боку, порушують накази МОЗ України, а, з медичної точки зору, можуть завдати шкоди здоров’ю пацієнта.


         Аналіз вітчизняного й зарубіжного досвіду застосування споживачами препаратів без рецепта підтверджує необхідність і доцільність розробки кон-цепції самолікування та безрецептурного відпуску лікарських засобів насе-ленню в Україні (рис. 1). Окремі положення концепції реалізовано в наказах МОЗ України №163, №185. Нами запропоновано МОЗ України “Тимчасове положення про організацію безрецептурних лікарських засобів в Україні (проект)” для використання при розробці нормативних документів.


 


Наприкінці слід зазначити, що реалізація лікарських засобів населенню в Україні пов’язана з великою кількістю проблем, тому потрібен перехідний період до гармонійного поєднання всіх нормативних актів, що регулюють даний процес, та їх виконання спеціалістами системи охорони здоров’я. 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины