Контроль чисельності сисних шкідників в посівах цукрових буряків та їх насінників в умовах Центрального Лісостепу України : Контроль численности сосущих вредителей в посевах сахарной свеклы и их семенников в условиях Центральной Лесостепи Украины



Название:
Контроль чисельності сисних шкідників в посівах цукрових буряків та їх насінників в умовах Центрального Лісостепу України
Альтернативное Название: Контроль численности сосущих вредителей в посевах сахарной свеклы и их семенников в условиях Центральной Лесостепи Украины
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

Подається короткий огляд літератури з вивчення біологічних особливостей сисних шкідливих комах та розкриваються заходи контролю їх чисельності, що були розроблені у попередні роки.


МІСЦЕ, УМОВИ ТА МЕТОДИКА ДОСЛІДЖЕНЬ


Дослідження проводились протягом 1998-2000 рр. у Інституті цукрових буряків УААН та на Білоцерківській дослідно-селекційної станції у лаборатороно-польових та виробничих умовах за загальноприйнятою методикою польових дослідів з цукровими буряками (Київ, ВНІЦ, 1986).


Ґрунт на дослідно-селекційній стації чорнозем типовий, глибокий, крупнопилуватий, середньосуглинкового механічного складу, слабовилугований. Вміст гумусу від 3,8 до 4,2%, а сума увібраних основ – 24 – 26 мг/екв/100г ґрунту. Вміст рухомих форм Р2О5 складає від 14 до 18 мг/100г, а К2О – 6-8 мг/100г, реакція ґрунтового розчину близька до нейтральної і дорівнює 6,5-6,8.


Багаторічна середня температура повітря складає +7,3°С. середньорічна температура найбільш холодного місяця січня складає –6°С, а найбільш теплого місяця липня - + 19,2°С; максимальна температура повітря влітку + 39°С, мінімальна взимку ‑ -36°С. дні з температурою повітря нижче 0°С наступають у жовтні і закінчуються у першій половині квітня. Середньодобова температура +5°С встановлюється у третій декаді жовтня, а весною – у першій декаді квітня. Вегетаційний період для більшості сільськогосподарських культур складає 210-215 днів, а для теплолюбних 135-155 днів. Середня тривалість безморозного періоду – 165-170 днів.


Середньорічна кількість опадів 550-580 мм. Опади на протязі року випадають нерівномірно. Більше всього (73 мм) припадає на серпень, менше (17,5 мм) – на січень. Основна кількість опадів ( до 75%) випадає протягом періоду квітень-жовтень, що позитивно впливає на розвиток рослин.


Середньорічна відносна вологість повітря складає 77%. Влітку цей показник знижується до 60% і підвищується взимку до 91%. Відбувається випаровування порівняно невеликої кількості вологи, що за значних опадів створює позитивний баланс її у ґрунті.


Чисельність сисних шкідників та їх ентомофагів на різних стаціях визначали згідно методики дослідної справи з цукрових буряків (Київ, ВНІЦ, 1986).


Залежність заселення рослин цукрових буряків листковою буряковою попелицею від гідротермічних показників встановлювали аналізом архівних даних лабораторії ентомології БЦДСС за 1972-1998 рр.


Доцільність застосування афіцидів проти листкової бурякової попелиці залежно від рівня заселення рослин цукрових буряків личинками кокцинелід визначали за спеціально розробленою для цієї мети методикою за наступною схемою:


1.      Контроль (без підсадки личинок сонечок та відсутністю інших видів ентомофагів);


2.      З підсадкою 10 личинок сонечок на одну модельну рослину;


3.      З підсадкою 15 личинок сонечок на одну модельну рослину.


Кількість модельних рослин на одній повторності – 5, повторність 4-разова.


Досліди між собою відрізнялися ступенем заселення рослин попелицею. Обліки з визначення ступеня заселення рослин попелицею проводили через 3, 5 і 10 діб.


МОНІТОРИНГ ШКІДЛИВИХ СИСНИХ КОМАХ


ТА ЕНТОМОФАГІВ


 


Для здійснення моніторингу шкідливих сисних комах та їх ентомофагів визначали чисельність цих комах на різних стаціях упродовж вегетаційного періоду, а також встановлювали залежність щільності листкової бурякової попелиці від температури та кількості опадів у весняно-літній період. Крім того, визначався рівень ураженості цукрових буряків вірусними хворобами залежно від чисельності листкової бурякової попелиці.

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ ДИССЕРТАЦИИ

Малахова, Татьяна Николаевна Совершенствование механизма экологизации производственной сферы экономики на основе повышения инвестиционной привлекательности: на примере Саратовской области
Зиньковская, Виктория Юрьевна Совершенствование механизмов обеспечения продовольственной безопасности в условиях кризиса
Искандаров Хофиз Хакимович СОВЕРШЕНСТВОВАНИЕ МОТИВАЦИОННОГО МЕХАНИЗМА КАДРОВОГО ОБЕСПЕЧЕНИЯ АГРАРНОГО СЕКТОРА ЭКОНОМИКИ (на материалах Республики Таджикистан)
Зудочкина Татьяна Александровна Совершенствование организационно-экономического механизма функционирования рынка зерна (на примере Саратовской области)
Валеева Сабира Валиулловна Совершенствование организационных форм управления инновационной активностью в сфере рекреации и туризма на региональном уровне