СТІЙКІСТЬ ГІБРИДІВ І СОРТІВ КУКУРУДЗИ ДО КУКУРУДЗЯНОГО МЕТЕЛИКА ТА БАГАТОРІЧНИЙ ПРОГНОЗ ЙОГО ЧИСЕЛЬНОСТІ В ЛІСОСТЕПУ УКРАЇНИ : Устойчивость гибридов и сортов кукурузы до кукурузного мотылька и многолетний ПРОГНОЗ ЕГО ЧИСЛЕННОСТИ В Лесостепи УКРАИНЫ



Название:
СТІЙКІСТЬ ГІБРИДІВ І СОРТІВ КУКУРУДЗИ ДО КУКУРУДЗЯНОГО МЕТЕЛИКА ТА БАГАТОРІЧНИЙ ПРОГНОЗ ЙОГО ЧИСЕЛЬНОСТІ В ЛІСОСТЕПУ УКРАЇНИ
Альтернативное Название: Устойчивость гибридов и сортов кукурузы до кукурузного мотылька и многолетний ПРОГНОЗ ЕГО ЧИСЛЕННОСТИ В Лесостепи УКРАИНЫ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

Експериментальна частина роботи виконувалась на базі Кіровоградської обласної державної сортовипробувальної станції (с. Новоселиця, Ульяновського р-ну, Кіровоградської обл.), а також в лабораторії стійкості с.-г. культур до шкідників та лабораторії прогнозу і економіки ІЗР УААН.


Дослідження проводились на південному заході лісостепової зони України, яка характеризується помірно жарким, сухим кліматом. Наведено опис кліматичних умов за роки досліджень.


Оцінку стійкості сортозразків кукурудзи, що проходили сортовипробування в 1999-2001 рр., до кукурудзяного  метелика проведено на природному фоні, з врахуванням достатньо високого рівня чисельності і постійної шкодочинності стеблового метелика, перевірку стійкості попередньо відібраних сортозразків - на штучному фоні за методиками  ВІЗР (Шапиро, 1980).


 Місця резервації  та щільність зимуючого запасу кукурудзяного метелика оцінювали восени загальноприйнятими методами маршрутних  обстежень  полів,  зайнятих  в  попередній вегетаційний період кукурудзою  (Поляков, 1964; Омелюта, 1986).


Льотну активність імаго  кукурудзяного  метелика та расовий склад популяції  досліджували за  допомогою феромонних  пасток  з синтетичними аналогами феромону за загальноприйнятою  методикою (Бакланова, Чайка, 1986). 


Облік яйцекладок кукурудзяного метелика та динаміку відродження гусениць на гібридах та сортах кукурудзи здійснювали візуально, оглядом 10 рослин у 2 рядках, в 4 повторностях в період відкладання яєць та відродження гусениць шкідника.


Спостереження за корисною  ентомофауною  в  агроценозі  кукурудзи  здійснювали за допомогою жовтих клейових пасток (Holopainen, 1991, Харченко, Рябчинская, 1994).


Досліди щодо визначення ролі і місця кукурудзяного метелика в комплексі домінуючих фітофагів та втрат врожаю від комплексу шкідників на посівах кукурудзи проводили за методиками, розробленими в ІЗР УААН (Васильєв та ін., 1996)


Для визначення домінуючих шкідників кукурудзи, багаторічних фаз динаміки чисельності кукурудзяного метелика, уточнення характеру розповсюдження шкідника  в  різних регіонах  України були використані  дані ПСП  відділу фітосанітарної діагностики і прогнозів Головної державної інспекції захисту рослин за 1970-2001 рр. та особистих спостережень.


 


Обробку отриманих даних проводили за методиками статистичного аналізу (Доспехов, 1985), сучасними стандартними (QPro, MS Exel, Statistica, Statgraph та ін.) та оригінальними комп’ютерними програмами. 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ ДИССЕРТАЦИИ

Малахова, Татьяна Николаевна Совершенствование механизма экологизации производственной сферы экономики на основе повышения инвестиционной привлекательности: на примере Саратовской области
Зиньковская, Виктория Юрьевна Совершенствование механизмов обеспечения продовольственной безопасности в условиях кризиса
Искандаров Хофиз Хакимович СОВЕРШЕНСТВОВАНИЕ МОТИВАЦИОННОГО МЕХАНИЗМА КАДРОВОГО ОБЕСПЕЧЕНИЯ АГРАРНОГО СЕКТОРА ЭКОНОМИКИ (на материалах Республики Таджикистан)
Зудочкина Татьяна Александровна Совершенствование организационно-экономического механизма функционирования рынка зерна (на примере Саратовской области)
Валеева Сабира Валиулловна Совершенствование организационных форм управления инновационной активностью в сфере рекреации и туризма на региональном уровне