СИСНІ ШКІДНИКИ ОЗИМОЇ ПШЕНИЦІ ТА РЕГУЛЮВАННЯ ЇХ ЧИСЕЛЬНОСТІ В ПІВНІЧНОМУ СТЕПУ УКРАЇНИ : Сосущие вредители озимой пшеницы и регулирования их численности в северной Степи УКРАИНЫ



Название:
СИСНІ ШКІДНИКИ ОЗИМОЇ ПШЕНИЦІ ТА РЕГУЛЮВАННЯ ЇХ ЧИСЕЛЬНОСТІ В ПІВНІЧНОМУ СТЕПУ УКРАЇНИ
Альтернативное Название: Сосущие вредители озимой пшеницы и регулирования их численности в северной Степи УКРАИНЫ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

У розділі наведено дані, що стосуються шкідливого ентомокомплексу озимої пшениці, та конкретно групи сисних шкідників, технології захисту її від шкідників в різних регіонах.


Виявлена недостатня вивченість проблеми регулювання чисельності сисних фітофагів в сучасних умовах господарювання з урахуванням змін структури посівних площ, технології вирощування пшениці, глобального потепління клімату.


 



Дослідження проводилися в лабораторії токсикології пестицидів Інституту захисту рослин УААН, Кіровоградській державній сільськогосподарській дослідній станції (з 2005 року Кіровоградський інститут АПВ УААН) та у фермерських господарствах Кіровоградської області упродовж 2002–2007 років.


Погодні умови в роки досліджень як за температурним режимом, так і за вологозабезпеченістю в переважній більшості відрізнялися від багаторічних.


Особливості екології, біології та динаміки чисельності шкідників вивчали за методиками И. Я. Полякова,(1964), В. П. Омелюти та ін. (1986), В. Ф. Пересипкіна, (1989). Польові досліди закладали згідно загальноприйнятих методик Б. О. Доспехов, (1985); В. О. Єщенко, (2005). Випробування інсектицидів проводили згідно методики С. О. Трибеля та ін. (2001). Отримані експериментальні дані обчислювали статистично за допомогою прикладних комп’ютерних програм MS Excel, Statgraphics та
Statistica 5.0.


 


Результати досліджень


 


Формування структури шкідливої ентомофауни агробіоценозу озимої пшениці в Північному степу україни


В результаті моніторингу ентомокомплексу озимої пшениці в Північному Степу України виявлено 55 видів шкідливих комах з 21 родини, які в тій чи іншій мірі можуть пошкоджувати цю культуру. Найбільшим видовим різноманіттям характеризувалися ряд Cоleoptera, представлений родинами: Carabidae, Scarabaeidae, Chrysomelidae, Elateridae, Tenebrionidae та ряд Homoptera з родинами Cicadinea та Aphidinea, частка яких в структурі ентомокомплексу складала по 21 % від загалу. Найменш чисельними були представники ряду Hymenoptera- 4 % (рис. 1).


Аналіз сукупної динаміки чисельності комах, спостереження за фенологією пшениці в зоні досліджень дали змогу виявити комплекси шкідників, супутніх певним етапам формування врожайності культури.


За зміною чисельності фітофагів на пшениці впродовж вегетаційного періоду встановлено три найбільш суттєвих періоди збігу сприятливого для комах біохімічного складу кормової культури з появою шкідливої стадії: сходи – кущіння (дротяники, несправжні дротяники, підгризаючі совки, злакові мухи, попелиці, цикадки, хлібна жужелиця); вихід у трубку (злакові попелиці, хлібні клопи, п’явиці, хлібні блішки); цвітіння – налив зерна (хлібні клопи, злакові попелиці, трипси, хлібні жужелиці, пильщики, хлібні жуки).


 


За результатами проведених досліджень встановлено, що незалежно від погодних умов року та особливостей розвитку озимої пшениці, серед основних і найбільш небезпечних шкідників, які завдають значної шкоди в північного Степу вирізняється комплекс сисних комах: злакових попелиць, злакових цикадок, хлібних клопів, пшеничного трипсу.

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины