Наукове обґрунтування вакцинопрофілактики інфекційного бронхіту курей



Название:
Наукове обґрунтування вакцинопрофілактики інфекційного бронхіту курей
Альтернативное Название: Научное обоснование вакцинопрофилактики инфекционного бронхита кур
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

Актуальність теми. Реформування агропромислового комплексу в Україні та безконтрольний завоз племінної продукції птахівництва вплинули на систему господарсько-економічних зв’язків в галузі птахівництва.


На сьогодні, в період відсутності конкурентноздатних кросів птиці і завозу гібридного молодняку в Україну, з’явилося багато вірусних захворю­вань, які раніше не реєстрували на нашій території: хвороба Гамборо, інфек­ційний бронхіт, реовірусна інфекція, вірусний енцефаломієліт птиці, тощо (Достоєвський П.П, 1997, Красніков Г.А., 1999).


При використанні в птахогосподарствах Луганської області птиці, завезеної з-за меж області і далекого зарубіжжя суттєво змінилися програми специфічної профілактики, в які були введені нові вірусвакцини, що змінили імунологічну характеристику поголів’я птиці.


Інфекційний бронхіт птиці ре­єструється в усіх країнах світу і спричиняє значні економічні збитки проми­словим і фермерським птахогосподарствам. Однією з актуальних проблем в птахівництві залишається вибір оп­тимальних програм імунізації птиці щодо інфекційного бронхіту курей.


Не дивлячись на широке використання вакцин проти інфекційного бронхіту, контроль захворювання ускладнюється із-за циркуляції епізоотичних штамів вірусу інфекційного бронхіту, які анти­генно відрізняються від вакцинних штамів, так як перехресний захист між ними відсутній (Герман В.В., Ольховік Л.А.,Герман Є.В.,1997). 


Розповсюдження і значні економічні збитки від інфекційного бронхіту викликають не­обхідність постійного моніторингу цього захворювання і оптимізації схем вакцинопрофілактики інфекційного бронхіту.


Відсутність постійного серологічного контролю ефективності вакцинації птиці зумовлює введення в існуючи програми додаткових щеплень, що супресивно діють на імунітет. Використання таких систем є складовою частиною створення нестабільної епізоотичної ситуації не тільки до інфекційного бронхіту, а і до інших захворювань. Потребує невідкладного вирішення питання удо­сконалення програм вакцинопрофілактики інфекційного бронхіту з урахуванням імунного стану птиці і епізоотичної ситуації птахогосподарств (Вербицький П.І., 2000).


Розробка науково-обґрунтованої програми профілактики інфекційного бронхіту, що базується на постійному епізоотологічному моніторінгу в птахогосподарствах та впровадження нових методів контролю ефективності вакцинації є приоритетним напрямком у вирішенні проблеми.




Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами.


Дисертаційна робота виконана згідно державної програми науково-дослідних робіт УААН завдання 07,– „Розробити ефективну систему діагностики, терапії і профілактики інфекційних захворювань птиці”, 1999 – 2001 рр. держреєстр №0197, У000760


Мета та задачі досліджень. Метою наших досліджень було удосконалення програм вакцинопрофілактики і критеріїв оцінки поствакцинального імунітету птиці щодо інфекційного бронхіту.


Для реалізації мети були визначені наступні завдання:


1.      Провести епізоотологічний моніторинг інфекційних хвороб сільськогосподарської птиці в птахогосподарствах Луганської області.


2.      Ізолювати та ідентифікувати польові штами вірусу інфекційного бронхіту і вивчити їх біологічні властивості.


3.      Визначити результативність одночасної імунізації птиці проти інфекційного бронхіту, хвороби Марека та Ньюкасла.


4.      Обгрунтувати регламент імунізації курчат проти інфекційного бронхіту з урахуванням  рівня материнських антитіл.


5.      Розробити та впровадити систему вакцинопрофілактики птиці проти інфекційного бронхіту в птахогосподарствах Луганської області.


Об’єкт дослідження. Кури, ембріони, вакцина, вакцинопрофілактика і контроль її ефективності.


Предмет дослідження. Епізоотичний процес при інфекційному бронхіті, динаміка формування специфічного імунітету щодо вірусу інфекційного бронхіту, біологічні властивості збудника.


Методи дослідження. Епізоотологічний, клінічний, патологоанатомічний, вірусологічний, мікробіологічний, імунологічний, біохімічний, гістоморфологічний, статистичний.


Наукова новизна отриманих результатів. Вперше вивчена ситуація в птахівництві Луганської області щодо інфекційного бронхіту курей та взаємозв’язок цієї інфекції з ефективністю профілактики хвороби Ньюкасла та хвороби Марека.


Від птиці ізольовані та ідентифіковані штами вірусу інфекційного бронхіту, вивчені їх біологічні властивості: встановлено, що вірулентний ізолят відрізнявся від інших та вакцинного – Н-120 по електрофоретичному профілю білків.


Для наукового обґрунтування вакцинопрофілактики ІБ курей був застосований комплекс лабораторних досліджень, який надав змогу впровадити ефективну профілактику та боротьби з ІБ в Луганській області.


Практичне значення отриманих результатів. Результати проведених досліджень покладені в основу розробленої „Інструкції про заходи з профілактики та ліквідації інфекційного бронхіту курей”, яка затверджена Головним державним інспектором ветеринарної медицини України 17.10.2001 р. №78, зареєстрована в Міністерстві юстиції України 30 жовтня 2001 року.


Матеріали дисертації вкладені в книзі, наукових статтях та інших публікаціях, використовуються викладачами вузів в навчальному процесі на лекціях і лабораторних заняттях вет. Факультету Луганського національного аграрного університету.


Особистий внесок дисертанта. Автор дисертації особисто приймав участь в розробці схем і методик досліджень, організації та проведенні науково-господарських дослідів. Самостійно виконав весь обсяг господарських і експериментальних досліджень, узагальнив первинні дані, які статистично обробив та проаналізував. Біохімічні, імунологічні та гістологічі дослідження виконані разом із співробітниками науково-впроваджувального центру та відповідних підрозділів обласної державної лабораторії ветеринарної медицини м. Луганська. Визначення морфо-функціональної активності імуно-компетентних органів імунізованих курчат проведені в відділі патоморфології ІЕКВМ, м. Харків, за що щіро вдячні академіку УААН Краснікову Г.А.


 


 


Апробація результатів дисертації.


Основні положення дисертації доповідались і обговорені:


На засіданнях Вченої ради Луганського державного аграрного університету в     1999-2001 рр.


На конференції, присвяченій 25-річчю факультету ветеринарної медицини Дніпропетровського державного аграрного університету в 2001 році.


На конференції, присвяченій 80-річчю Луганського державного аграрного університету в 2001 році.


На конференції, присвяченій 80-річчю Інституту єкспериментальної і клінічної ветеринарної медицини, в 2002 році.


На міжлабораторному засіданні в Інституті єкспериментальної і клінічної ветеринарної медицини, в 2002 році.  


Публікації. За матеріалами дисертаційної роботи опубліковано 5 статей, в тому числі 4 в фахових наукових виданнях.


Структура та обсяг дисертації.


Дисертація викладена на 165 сторінках комп’ютерного тексту та вміщує загальну характеристику роботи, огляд літератури, власні дослідження, обговорення результатів, висновки, практичні пропозиції, список літератури, додатки.


Робота ілюстрована 28 таблицями, 9 фотографіями, 26 рисунками.


Список використаної літератури вміщує 237 джерел, із яких 192 іноземних авторів.


Матеріали і методи досліджень.


Експериментальна частина роботи виконана в науково-впроваджувальному центрі обласної державної лабораторії ветеринарної медицини м. Луганськ, відділі патоморфології Інституту експериментальної і клінічної ветеринарної медицини, Інституті кріобіології м. Харків, в птахогосподарствах Луганської області в період з 1999 по 2001 роки.


Для виконання поставлених завдань в роботі використовували:


Біологічні системи: 1Курячі зародки 9-11-денної інкубації – 1943 штук.


2.Курчата віком від 1 до 45 днів – 150 голів.


Вакцини: 1.ТАD IB/ND 106 ЕІД50 ND La Sota virus;


2.TAD IB vac 1000 доз 106,0 ЕІД50 IB virus штам Н-120;


3.TAD Marec vac 1000 доз 106 PFU Turkey Herpesvirus, штам FC 126.


Штами вірусу інфекційного бронхіту: Н-120 – вакцинний; ЛІ-1 – епізоотичний


Сироватки крові: 1.Сироватки крові від дослідних груп курчат – 150 проби;


2.      Сироватки крові від різних вікових груп птиці із досліджуваних птахогосподарств - 5853 проби.


Вірусологічні дослідження. Ізоляцію вірусу інфекційного бронхіту із патологічного матеріалу здійснювали з використанням ембріонів курей 9- та 11-денної інкубації. Інфікування зародків проводили на ХАО. Всього проведено 7 послідовних пасажів епізоотичного штаму ЛІ-1.


Визначення рівня інфекційної активності вакцинного штаму Н-120 та епізоотичного ЛІ-1 в біологічній системі-ембріони курей проводили за загальноприйнятою методикою, розраховували за методом Ріда і Менча і висловлювали в ЕІД50/см3.


Серологічні дослідження. Рівень материнських та поствакцинальних антитіл у птиці до вірусу інфекційного бронхіту, хвороби Марека, хвороби Ньюкасла визначали в РНГА, РЗГА за методиками Германа В.В.[1988].


Біохімічні дослідження. Електрофореграми штаму Н-120 та ЛІ-1 вірусу інфекційного бронхіту визначали за методикою В.В Меньшикова. [1987] в поліакриламідному гелі із використанням обладнання Multiphon LKB 2117. Електрофорез білків сироватки крові курчат дослідних груп проводили за методом Гурвіча О.Е. [1990].


Імунологічні дослідження. Виділення лімфоцитів проводили за методом Bаjun [1968]. Загальну кількість Т-лімфоцитів визначали методом спонтанного


розеткоутворення з еритроцитами барана за M. Jondal у модифікації А.Н. Чередєєва [1984].


Кількість В-лімфоцитів визначали за N.F. Menoles методом розетко-


утворення [1988]. Імунорегуляторний індекс розраховували як співвідношення Т-хелперів до Т-супресорів. Термостабільні Т-лімфоцити ідентифікували як клітини із загальної кількості Т-лімфоцитів, які утворюють розетки із еритроцитами барана при 37 єС за методом А.М. Чередєєва  [1984].


Загальний рівень циркулюючих імунних комплексів (ЦІК) та їх фракційний склад за молекулярною масою визначали методом M. Digeon у модифікації В.М. Фролова [1986].


Гістоморфологічні дослідження. Для оцінювання патологічних змін і ступеня морфофункціональної активності клітин використовували критерії, розроблені в лабораторії патоморфології ІЕКВМ [1994].


В фабрицієвій бурсі визначали загальну площу зрізу органу в мм2.


Мозково-кортикальне співвідношення (МКС) в тімусі визначали шляхом розділу ширини мозкової речовини на загальну ширину (мкм) з обох сторін фолікулів. Оцінювали кількість тімусних ретикуло-ендотеліальних


островків і фагоцитарну активність клітин, що їх утворюють, а також гіалінізованих клітин, що з’являються при інволюції тімуса.


Визначали площу медіанного зрізу селезінки, ступінь розвитку ретикулярної та ліпоїдної частини, кількість лімфоїдних і плазматичних скупчень, а також гермінативних фолікулів.


Статистичні методи. Статистична обробка отриманих даних проводилася за допомогою персонального комп’ютера PC/ATXCompaq” в електронних таблицях Microsoft Excel XP Professional, які входять до програмного пакету MS Office XP Professional.


Результати власних досліджень


 


Епізоотологічний моніторинг птахогосподарств Луганської області. В період з 1999 по 2001 роки вперше був проведений епізоотологічний моніторинг птахогосподарств Луганської області із різними напрямками продуктивності птиці. Досліджували птицю різних вікових груп та кросів, що належала: ВАТ „Сімейкінське”; СООО „Авіс”; ВАТ „Перевальский”; п/г „Червоний прапор”; п/г „Лисичанська”.

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины