ПРАВОВА ТА ЕКОНОМІЧНА СИСТЕМИ СУСПІЛЬСТВА: ЗАГАЛЬНОТЕОРЕТИЧНІ АСПЕКТИ ВЗАЄМОВПЛИВУ :



Название:
ПРАВОВА ТА ЕКОНОМІЧНА СИСТЕМИ СУСПІЛЬСТВА: ЗАГАЛЬНОТЕОРЕТИЧНІ АСПЕКТИ ВЗАЄМОВПЛИВУ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

Актуальність теми дослідження. Суспільство  як складна  організована  соціальна  система  складається з підсистем (сфер  його життя),   кожна з яких  виконує  певні  функції,   має  відповідні  цілі та призначення. При цьому  зміни  як позитивні, так і  негативні  в одній з них так чи  інакше  позначаються   на функціонуванні і розвитку інших, а  зрештою й на  суспільстві  в цілому.  Тому для  забезпечення   цілісності  та стабільності   останнього, як  необхідної   умови його  функціонування  і розвитку,  важливим є  синхронність та  узгодженість  взаємного впливу усіх  підсистем  суспільства (у тому числі правової  та економічної), що досягається  їхньою  взаємодією.

Трансформація  сучасної  української економічної системи  пов’язана  з  її  переходом до  ринкової  соціально  орієнтованої  економіки.   У таких  умовах  істотного  реформування  потребує і  правова  система  України, оскільки її  функціональний вплив  на економічну  систему може сприяти розвитку  останньої  або гальмувати його. Перетворення, що  відбуваються в економічній та  правовій  системах,  не завжди призводять до  бажаних результатів.  Вочевидь це  пов’язано з тим, що  між ними не  існує   належного  взаємовпливу, а  головне  – взаємодії,  без якої їх вплив    одна  на одну не буде ефективним.

Вказані обставини   викликають необхідність  наукового аналізу  питань  взаємовпливу  правової  та економічної  систем,  розв’язання  яких   може  слугувати   обґрунтуванню практичних економіко-правових заходів,  спрямованих на  налагодження  взаємовпливу цих систем в України.

Протягом останніх десятиліть значна увага приділялася філософсько-соціологічним положенням щодо суспільства як соціальної системи, які сформульовані у працях В.Г. Афанасьєва, В.С. Баруліна, С.Є. Крапивенського, С.О. Кузьміна, В.Б. Кучевського, В.М. Лавриненка, В.П. Ратникова, І.С. Шатило та інших вчених; положенням теорії правової системи, що містяться у роботах С.С. Алексєєва, В.Д. Бабкіна, О.М. Васильєва, О.В. Зайчука, В.М. Карташова, Н.М. Колосової, Т.В. Кухарук, Л.А. Луць, М.М. Марченко, М.І. Матузова, Ю.М. Оборотова, В.В. Оксамитного, Н.М. Оніщенко, В.Д. Перевалова, І.В. Петеліної, П.М. Рабіновича, А.Х. Саїдова, В.М. Синюкова, О.Ф. Скакун, Л.Б. Тіунової, Ю.О. Тихомирова, О.Д. Тихомирова, А.К. Черненка, Ю.С. Шемшученка, Л.С. Явича; положенням економічної теорії з питань економічної системи і державного регулювання економіки, розробленим О.Б. Борисовим, О.О. Бєляєвим, З.М. Залогою, В.Я. Іохіним, М.І. Крупкою, Р.А. Кучуковим, С.В. Любимцевою, О.О. Мамонтовим, І.Р. Михасюком, А.Ф. Мельником, С.В. Мочерним, С.Б. Погорєловим, В.М. Поповим, Д.А. Потєєвим, Д.М. Стеченком, О.І. Тищенком, В.М. Фоміщеною та іншими вченими.

Окремі   аспекти  теми  досліджувались у працях  Л.А.Луць, Н.М.Оніщенко,  Р.О.Халфіної та  інших вчених у плані аналізу певних напрямів взаємовпливу  правової   та економічної систем.  Проте проблема їх  взаємодії, яка є  визначальною для  комплексного дослідження теми, у  вітчизняній  юридичний  науці до цього часу  не  здійснювалося.

Все це  визначає  актуальність теми дисертаційного  дослідження.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційне дослідження виконане в рамках планових наукових досліджень відділу теорії держави і права Інституту держави і права ім. В.М. Корецького НАН України у контексті тем «Теоретико-правові проблеми законності» (номер державної реєстрації 0101U001010) та «Теоретико-методологічні проблеми розвитку правової системи України» (номер державної реєстрації 0102U001597).

Мета і завдання дослідження. Метою дисертаційного дослідження є визначення основ, сутності і напрямів взаємовпливу правової та економічної систем суспільства.

Досягнення поставленої мети обумовило вирішення наступних основних завдань:

                 визначити елементи, цілі, функції суспільства та критерії виокремлення його підсистем, у тому числі правової та економічної;

                 проаналізувати структуру суспільства та встановити місце і роль правової та економічної систем поряд з іншими підсистемами суспільства;

                 з’ясувати взаємозв’язки між правовою та економічною системами як основи їхнього взаємовпливу;

                           визначити сферу взаємопроникнення правової та економічної систем, через яку здійснюється їх взаємодія;

                           з’ясувати сутність взаємовпливу та взаємодії правової та економічної систем;

                           дослідити специфіку і функції елементів правової та економічної систем і встановити їх спільні елементи;

                           визначити напрями взаємовпливу економічної та правової систем;

                           виявити проблеми, які мають місце в процесі взаємовпливу правової та економічної систем у сучасній Україні.

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины