БІОГЕННА МІГРАЦІЯ СПОЛУК РТУТІ В СИСТЕМІ ҐРУНТ – ВОДА – КОРМИ – ОРГАНІЗМ КУРЕЙ-НЕСУЧОК : Биогенная миграция соединений ртути В СИСТЕМЕ ГРУНТ - ВОДА - КОРМА - ОРГАНИЗМ кур-несушек



Название:
БІОГЕННА МІГРАЦІЯ СПОЛУК РТУТІ В СИСТЕМІ ҐРУНТ – ВОДА – КОРМИ – ОРГАНІЗМ КУРЕЙ-НЕСУЧОК
Альтернативное Название: Биогенная миграция соединений ртути В СИСТЕМЕ ГРУНТ - ВОДА - КОРМА - ОРГАНИЗМ кур-несушек
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

У першій серії проведених дослідів для обґрунтування вмісту сполук ртуті в компонентах біосфери відбір середніх проб ґрунту проводили з глибини


10-30 см орного шару методом конверта в кількості – 0,5-1 кг, висушували, подрібнювали в порцеляновій ступці і просівали через ґрунтові сита різного діаметра. Зберігали герметично закритими без додавання консерванту при  температурі +16 - 18 °С.


Проби водопровідної води, що використовується для напування сільськогосподарської птиці, відбирали на птахофабриці згідно ГОСТ 24481-80. Зразки води для аналізу на вміст сполук ртуті відбирали у скляний посуд загальним обємом 1,5 л з кожного джерела водопостачання.


Якість води за вмістом  ртуті після лабораторного дослідження порівнювали з вимогами ГОСТ 2874-82 .


Відбір зразків орного шару грунтів проводився у відповідності з вимогами до відбору проб грунтів при загальних і локальних забрудненнях, викладених в ГОСТ 17.4.4.02-84 .


Корми відбирали відповідно до гігієнічних рекомендацій за 


ГОСТом 27262-87.Зберігали в поліетиленових пакетах без додавання консерванту в холодильнику при температурі 2-4° С.  Мінералізацію доставлених в лабораторію зразків концентрованих кормів, грубих та соковитих згідно методики викладеної в ГОСТ 26929-86.


Мінералізацію таких зразків проводили методом сухого озолення. Кислотну екстракцію сполук ртуті із золи проводили азотною кислотою. Ртуть в підготовлених зразках визначали методом  безполум’яної атомної абсорбції на приладі “ Юлія - 2”.


В зазначених досліджувальних районах  на протязі 1998-1999 років відбирали та обробляли в лабораторії зразки води,  кормів та грунту, в яких визначали фоновий вміст сполук ртуті. Відбір середніх проб проводили згідно ДCТ 24481-80 і ДСТ-18963-73.


Матеріалом для подальших власних досліджень були органи та тканини від  курей-несучок: кров, печінка, серце, легені, нирки, мязова  і кісткова тканина.


Слідуючий етап наукових досліджень був спрямований на пошук і розробку технології  ефективних, доступних та дешевих  профілактичних засобів, застосування яких дало б змогу знизити (вивести) надлишок  токсичних хімічних елементів з організму  птиці (серія 2).


Подальша серія наукових досліджень була проведена протягом


1999-2003 років. Дослід був проведений з метою вивчення фонового вмісту  та кумуляції сполук ртуті у яйці, м’язах та внутрішніх органах дослідної птиці.


 


Вивчено  хімічний склад сировини для виготовлення пектиновмісного препарату (виноградні вичавки), розроблена технологія виготовлення пектиновмісного препарату, вивчена фізична характеристика та склад препарату, а також ефективність дії цього сорбенту на організм курей-несучок,  та на вміст  ртуті в ньому (серія 3).

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины