АМЕРИКАНСЬКИЙ БІЛИЙ МЕТЕЛИК (HYPHANTRIA CUNEA DRURY) ТА ФАКТОРИ ОБМЕЖЕННЯ ЙОГО ЧИСЕЛЬНОСТІ В ЗАКАРПАТТІ



Название:
АМЕРИКАНСЬКИЙ БІЛИЙ МЕТЕЛИК (HYPHANTRIA CUNEA DRURY) ТА ФАКТОРИ ОБМЕЖЕННЯ ЙОГО ЧИСЕЛЬНОСТІ В ЗАКАРПАТТІ
Альтернативное Название: Американская белая бабочка (HYPHANTRIA CUNEA DRURY) И ФАКТОРЫ ОГРАНИЧЕНИЯ ЕГО ЧИСЛЕННОСТИ В ЗАКАРПАТЬЕ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

В огляді літератури розглядаються систематичне положення американського білого метелика, його поширення у новому ареалі, особливості розвитку, трофічні зв’язки, динаміка чисельності популяцій шкідника. Наведені відомості про ентомофагів та ентомопатогенів АБМ.


 


Матеріали та методи досліджень


Матеріалом досліджень були американський білий метелик, його ентомофаги й ентомопатогенні мікроорганізми. Місцями проведення стаціонарних польових досліджень в Ужгородському районі були м. Ужгород, сс. Саловка, В. Добронь; в Мукачівському районі – сс. Страбичово, В. Лучки; в Виноградівському районі – сс. Сасово, Чорнотисово; у В. Березнянському районі – смт. В. Березний. Лабораторні дослідження та експерименти проводили в Закарпатському територіальному відділі карантину рослин ІЗР УААН протягом 1992-2004 рр.


Дослідження фенології у низинному поясі Закарпаття проводили в осередках АБМ на модельних деревах шовковиці, на експериментальних ділянках в передгірному поясі та на межі передгірного і низинного поясів. У проведенні досліджень із фенології АБМ, обробки і узагальнення отриманих результатів, ми керувались методикою запропонованою Б.В. Добровольським (1969).


Для аналізу динаміки популяцій АБМ були використані показники абсолютної кількості заселених дерев протягом 1952-1988 рр., що були надані нам Закарпатською обласною карантинною інспекцією. Починаючи з 1989 р. спеціалістами Закарпатського територіального відділу карантину рослин, а з 1992 р. і нами, динаміку популяцій визначали в одних і тих же населених пунктах, окремо по кожному поколінню, за відносною кількістю заселених АБМ плодових дерев до загальної кількості обстежених.


Для визначення впливу метеорологічних факторів на строки розвитку й динаміку популяцій АБМ за період 1952-2003 рр. використана інформація Закарпатського обласного центру по гідрометеорології. Інформація по сонячній активності (середні річні показники числа Вольфа W0) була отримана з Інтернету (за адресою: http://www izmiran.rssi.ru.).


У низинному поясі Закарпаття хижих ентомофагів і збудників захворювань АБМ виявляли обстеженнями плодових дерев у присадибних садах, а на межі низинного і передгірного поясів та у передгірному поясі на експериментальних ділянках в присадибних садах і паркових насадженнях, штучно заселених шкідником на стадії яйця. Для виявлення паразитичних ентомофагів і збудників захворювань, проводили збір гусениць старших віків шкідника під час відходу їх на лялькування. В лабораторних умовах проводили подальше дослідження розвитку гусениць до їх заляльковування і виходу імаго.


Для постановки дослідів із вивчення патогенності і вірулентності вірусу віспи комах (ВВК) та вірусу ядерного поліедрозу (ВЯП) були використані трупи гусениць і передлялечок, в яких мікроскопічними дослідженнями були виявлені їх тільця-включення. Вірулентність ВВК визначали на основі середньолетального часу (СЧ-50), необхідного для загибелі 50% особин.


 


Середньостатистичні показники, отримані обробкою матеріалів досліджень за Б.А. Доспеховим (1985) і наведені за кінцевою формулою:  ± t0.05. S.

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины