ХРОНІЧНА НИРКОВА НЕДОСТАТНІСТЬ ДОМАШНІХ КОТІВ (ПАТОГЕНЕЗ, ДІАГНОСТИКА І ЛІКУВАННЯ) : Хроническая почечная недостаточность ДОМАШНИХ КОШЕК (Патогенез, ДИАГНОСТИКА И ЛЕЧЕНИЕ)



Название:
ХРОНІЧНА НИРКОВА НЕДОСТАТНІСТЬ ДОМАШНІХ КОТІВ (ПАТОГЕНЕЗ, ДІАГНОСТИКА І ЛІКУВАННЯ)
Альтернативное Название: Хроническая почечная недостаточность ДОМАШНИХ КОШЕК (Патогенез, ДИАГНОСТИКА И ЛЕЧЕНИЕ)
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

Діагностика хронічної ниркової недостатності у домашніх котів


Симптоми ХНН у домашніх котів. Клінічними ознаками ХНН, які найчастіше зустрічаються у котів на різних стадіях захворювання, є: гіпорексія – у 94,4 % тварин, поліурія та полідипсія – 86,1, анемічність слизових оболонок та порушення координації рухів – 65,2, блювання – 39, виразковий стоматит – у 31 %. На ІІ стадії ХНН найбільш вираженими клінічними симптомами були гіпорексія, поліурія, полідипсія і болючість при пальпації нирок, слабко виражені загальне пригнічення, анемічність видимих слизових оболонок, блювання. На ІІІ стадії ХНН у котів були добре виражені пригнічення, гіпорексія, поліурія, полідипсія та анемічність видимих слизових оболонок, менше – болючість при пальпації нирок, на IV – пригнічення, анорексія, анемічність слизових оболонок та прояви  токсичної  полінейропатії – судоми. Пригнічення та зниження апетиту зумовлені розвитком ендогенної інтоксикації організму за рахунок уремічних токсинів, які входять до складу середніх молекул. Причина розвитку неврологічних порушень залишається дискусійною. За даними лише клінічного дослідження можна запідозрити у тварини розвиток і прогресування ХНН, проте встановити точний діагноз і стадію захворювання дуже важко.


 Ультразвукове дослідження нирок котів, хворих на ХНН. Дифузне підвищення ехогенності паренхіми обох нирок було виявлено у 60 % досліджених котів із ХНН, послаблення рівня кірково-мозкової диференціації паренхіми – у 45%. Достовірних даних стосовно зменшення розмірів нирок, а також їх зморщування, як це відбувається за нефросклерозу в людини, у наших дослідженнях  не отримано. Під час дослідження котів на ІІ стадії ХНН ступінь підвищення ехогенності паренхіми був менш вираженим, ніж на IV, коли спостерігали так звану «білу нирку», що пов’язано з розвитком дифузного склерозу паренхіми і строми нирок. Слід відзначити, що метод УЗД нирок є досить суб’єктивним, порівняно з лабораторними методами дослідження, і тому бачення тих чи інших змін у нирках за сонографії не може вважатися однозначним. Однак УЗД нирок необхідно рекомендувати як додатковий метод діагностики нефросклерозу у разі дифузних патологій нирок та синдрому ХНН.


Дослідження сечі котів, хворих на ХНН. Аналіз сечі виявив наступні зміни за ХНН у котів: гіпостенурія – у всіх тварин внаслідок розвитку дифузного нефросклерозу, глюкозурія – 25 %, протеїнурія – 90, мікрогематурія – 35, лейкоцитурія – 75, циліндрурія – у 25 % тварин (табл.1).


 


У наших дослідженнях було визначено, що рівень протеїнурії у котів із ХНН не мав зв’язку зі стадіями захворювання, адже відомо, що у котів цей показник може різнитися. Мікрогематурія, лейкоцитурія і циліндрурія можуть служити показником активності запального процесу у нирках за ХНН. 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины