Ветеринарно-санітарна і якісна оцінка сухих кормів тваринного походження для непродуктивних тварин



Название:
Ветеринарно-санітарна і якісна оцінка сухих кормів тваринного походження для непродуктивних тварин
Альтернативное Название: Ветеринарно-санитарная и качественная оценка сухих кормов животного происхождения для непродуктивных животных
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

Ветеринарно-санітарна і якісна оцінка сухих кормів для непродуктивних тварин


 


Встановлено, що всі сухі корми для непродуктивних тварин, допущені в реалізацію, відповідають ветеринарно-санітарним вимогам якості та безпеки, що погоджується з результатами досліджень Одеської обласної державної лабораторії ветеринарної медицини, але в процесі реалізації, а особливо при порушені умов зберігання, частина кормів втрачає якість і, в певних випадках, може бути небезпечною для тварин.


Згідно діючої системи контролю, процеси псування, що відбуваються під час реалізації, практично не виявляються. Фахівці при контролі кормів користуються експертним висновком лабораторії та сертифікатом якості, і якщо і проводять дослідження, то лише органолептичні. Але враховуючи, що більшість кормів випускається в гранульованому вигляді і кожна гранула вкрита захисною оболонкою, органолептичні зміни при псуванні кормів, виявляють вже на кінцевих ступенях процесу псування, тоді коли корм підлягатиме утилізації.


Проведені дослідження встановили, що більше половини кормів, які реалізуються, відносяться за органолептичними показниками до категорії сумнівної якості, в т.ч. 57,2% за запахом і кольором, 28,6% за консистенцією і 14,3% за зовнішнім виглядом.


Враховуючи відсутність Держстандартів щодо виявлення якості сухих кормів для непродуктивних тварин за біохімічними показниками, з метою виявлення процесів псування на більш ранніх стадіях, нами були апробовані біохімічні методи досліджень, які входять до діючих «Правил передзабійного ветеринарно-санітарного огляду тварин і ветеринарно-санітарної експертизи м’яса та м’ясних продуктів», щодо виявлення свіжості м’яса


Встановлено (табл. 1), що для визначення якості сухих кормів для непродуктивних тварин можна запропонувати використовувати наступні біохімічні методи – визначення аміно-аміачного азоту, визначення загальної кислотності та проведення реакції з реактивом Неслера.


 


Комплексне дослідження якості сухих кормів для непродуктивних тварин сприяло виявленню початкового ступеня псування у 40% досліджуваних кормів (рис. 2).

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины