Санітарно-гігієнічне та клініко-експериментальне обґрунтування застосування нутріцевтиків курчатам-бройлерам : Санитарно-гигиеническое и клинико-экспериментальное обоснование применения нутрицевтиков цыплят-бройлеров



Название:
Санітарно-гігієнічне та клініко-експериментальне обґрунтування застосування нутріцевтиків курчатам-бройлерам
Альтернативное Название: Санитарно-гигиеническое и клинико-экспериментальное обоснование применения нутрицевтиков цыплят-бройлеров
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

Дисертаційна робота виконувалась протягом 2006–2009 рр. у Національному університеті біоресурсів і природокористування України на кафедрі ветеринарної санітарії та гігієни продукції тваринництва. Окремі етапи наукового експерименту проведено у високоспеціалізованому птахівничому господарстві, акредитованих лабораторіях (ОДЛВМ, ДНДІЛДВСЕ, інституту онкології), на базі віварію та суміжних кафедрах НУБіП України.


Згідно з загальною схемою наукових досліджень (рис. 1) проведено один виробничий дослід та два – в умовах віварію, а також санітарно-гігієнічне обстеження птахогосподарства з метою виявлення можливих джерел його мікробної забрудненості.


Перший дослід проводився на курчатах-бройлерах кросу Кобб-500 в умовах птахогосподарства ТОВ «Рубі Роз Агрікол Ко., ЛТД», що працює під торговою маркою «Морозівські курчата». В одному з пташників курчата слугували контролем і одержували стандартний раціон, в іншому – дослідом, де їм до комбікорму додавали пребіотик «Біо-Мос» в дозах, регламентованих настановою по застосуванню препарату.


В умовах птахофабрики контроль за накопиченням мікрофлори проводили на 7, 21, 36-ту добу життя курчат загальноприйнятими методами. Проби посліду відбирали шпателем безпосередньо з клоаки від 5 випадкових курчат.


Друга серія дослідів складалася з двох етапів і проводилась на базі віварію НУБіП України.


З цією метою, за принципом аналогів, з добових курчат-бройлерів кросу Кобб-500 було сформовано п’ять груп, по 30 голів у кожній.


У першому відділенні кімнати віварію курчата слугували контролем і отримували стандартний повнораціонний комбікорм;


у другому – дослідом, їм до комбікорму додавали пребіотик «Біо-Мос» у таких пропорціях: 2 кг/т стартового комбікорму (0–15 доба), 1 кг/т комбікорму «фініш-1» (15–28 доба) і 0,5 кг/т комбікорму «фініш-2» (28–42 доба);


у третьому відділенні утримувались курчата, які з 1-ї по 5-ту і з 21-ї по 25-ту добу вирощування отримували антибіотик «Левофлокс» у дозі 0,5 мл на 1 л води;


у четвертому відділенні кімнати віварію курчата отримували основний раціон, а воду їм на 7, 14, 21, 28 і з 35 по 42-гу добу замінювали на 1 %-й колоїдний розчин наночастинок срібла (напування вволю);


у п’ятому відділені кімнати дослідні курчата отримували пребіотик «Біо-Мос» із стандартним комбікормом і 1 %-й колоїдний розчин наночастинок срібла замість води за вищевказаною схемою.


На першому етапі лабораторного досліду вивчали дію препаратів «Біо-Мос», «Левофлокс», 1 %-го колоїдного розчину наночастинок срібла та комбінованої дії «Біо-Мосу» і срібла порівняно з контролем на: клінічний статус птиці; прирости живої маси курчат-бройлерів та вагу патраної тушки; вагу внутрішніх органів; збереженість птиці; конверсію корму; гематологічні показники; вплив зазначених препаратів на видовий склад мікрофлори посліду курчат-бройлерів; якість м’яса, отриманого після закінчення строку вирощування.


Досліджували також вплив препаратів на кількісний і якісний склад мікрофлори повітря пташників залежно від віку курчат-бройлерів.


Послід (по 3 проби з кожної групи) відбирали на 15, 29 та 42 добу досліду шпателем безпосередньо з клоаки. Подальші дослідження проводили за стандартною уніфікованою методикою (Эпштейн-Литвак Р.В., 1977;Верткий А.Л., 1998).


Птиця в усіх дослідах утримувалась на підлозі при незмінній підстилці, цикл вирощування – 42 доби.


В усіх групах курчат проби повітря для санітарно-бактеріологічного дослідження відбирали аспіраційним методом, за допомогою апарату «Тайфун» на МПА (для визначення загального бактерійного обсіменіння повітря). Відбір проб повітря проводили на 10, 20, 30 та 42 добу (у птахогосподарстві на 7, 21, 36-у).


Проби крові відбирали на 42 добу досліду з підкрильцевої вени у пробірки з гепарином для загального аналізу крові, виведення лейкограми та визначення ряду біохімічних показників.

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины