Ветеринарно-санітарна оцінка вершкового масла з антиоксидантами рослинного походження



Название:
Ветеринарно-санітарна оцінка вершкового масла з антиоксидантами рослинного походження
Альтернативное Название: Ветеринарно-санитарная оценка сливочного масла с антиоксидантами растительного происхождения
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

Загальна методика та основні методи досліджень


 


Для вирішення поставлених у дисертаційній роботі завдань у період з 2002 по 2008 роки було проведено декілька серій дослідів. Загальну схему експериментальних досліджень представлено на рисунку 1.


На першому етапі вивчались можливості сповільнення процесів автоокиснення молочного жиру. У молочному жирі, який було виділено із солодковершкового селянського масла, досліджували стабілізувальну дію низки антиоксидантів рослинного походження – порошків прянощів; сушеної надземної частини пряних трав; ефірних олій; рослинних олій. Контролем слугували проби молочного жиру без добавок.


Ефективність антиоксидантної дії добавки визначали за формулою:


,


де t1 та t2 – час, протягом якого пероксидне число відповідно в дослідній та контрольній пробах досягло значення 1,0 см3 0,01 н Na2S2О3.


 


Масову частку жирних кислот з кон’югованими подвійними зв’язками
(дієнових, триєнових, тетраєнових) визначали за допомогою спектрофотометра      СФ-101 (Росія).


На другому етапі з метою виявляння впливу нетрадиційних рослинних олій на хімічний склад солодковершкового масла методом газорідинної хроматографії на хроматографі HRGC 5300 (Італія) було досліджено його жирнокислотний склад.


На третьому етапі роботи було проведено токсико-біологічну оцінку та
мікробіологічний аналіз солодковершкового масла з біоантиоксидантами.
Токсико-біологічну оцінку проводили експрес-методом за використання тест-культури – війчастої інфузорії Tetrachymena pyriformis (лабораторний штам WH-14). Мікробіологічний аналіз проводили за критерієм безпеки згідно з ДСТУ 4399:2005 Масло вершкове. Технічні умови”.


 


Експериментальну частину досліджень було виконано на базі науково-дослідних лабораторій кафедри екотрофології, НДІ ветсанекспертизи продуктів тваринництва Білоцерківського національного аграрного університету, Інституту біохімії ім. О.В. Палладіна, у Білоцерківській міській санепідемстанції, а також у виробничих умовах Білоцерківського молокопереробного підприємства
ВАТ “Віта” (м. Біла Церква).

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины