СУДИННО-ТРОМБОЦИТАРНИЙ ГЕМОСТАЗ ТА ЙОГО КОРЕКЦІЯ ПРИ АБДОМІНАЛЬНІЙ ХІРУРГІЧНІЙ ПАТОЛОГІЇ У СОБАК І СВИНЕЙ : СОСУДИСТО-тромбоцитарный гемостаз И ЕГО КОРРЕКЦИЯ ПРИ АБДОМИНАЛЬНОЙ хирургической патологии у   СОБАК И СВИНЕЙ



Название:
СУДИННО-ТРОМБОЦИТАРНИЙ ГЕМОСТАЗ ТА ЙОГО КОРЕКЦІЯ ПРИ АБДОМІНАЛЬНІЙ ХІРУРГІЧНІЙ ПАТОЛОГІЇ У СОБАК І СВИНЕЙ
Альтернативное Название: СОСУДИСТО-тромбоцитарный гемостаз И ЕГО КОРРЕКЦИЯ ПРИ АБДОМИНАЛЬНОЙ хирургической патологии у   СОБАК И СВИНЕЙ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

Робота виконана протягом 2005−2008 рр. на кафедрі хірургії Білоцерків-ського національного аграрного університету на клінічно здорових та хворих собаках (131 гол.) і свинях (55 гол.) із використанням ультрасонографії операційних ран приладом “Scanner 100 Falco” і рентгенологічного дослідження черевної порожнини – апаратом “РУМ–20”. У собак за допомогою лапароскопічного комплексу проводили контроль спайкоутворення та відбір біоптатів із ділянок кишкових анастомозів.


Тромбоцити містять власні фактори згортання та адсорбують плазмові, а їх мембрани − рецептори до медіаторів запалення. У зв’язку з цим вивчали адгезивно-агрегаційні властивості тромбоцитів та їх вплив на показники макроциркуляційного гемостазу в собак за піометри (n=12), кишкової непрохідності (n=45), асциту (n=7), спленомегалії (n=6) та у свиней із грижами (n=26). Контрольними були клінічно здорові собаки віком 1−5 років (n=46) та свині віком 4−6 міс. (n=29). Для досліджень відбирали стабілізовану венозну кров. Багату тромбоцитами плазму (БТП) отримували центрифугуванням крові за 1000 об/хв протягом 8−10 хв, а бідну (БіТП) – 3000 об/хв (15 хв). Агрегацію тромбоцитів під впливом АДФ, колагену і ристоцетину визначали спектрофотометрично наборами фірми “Ренам” (Росія), вираховуючи сумарний індекс агрегації (СІАТ), її швидкість (ШАТ) та індекс дезагрегації (ІДТ).


Вплив тромбоцитів на макроциркуляційний гемостаз вивчали за гемостазологічними показниками БТП та БіТП: кількість фібриногену – за    В.О. Беліцером та ін. (1983); його метаболітів – розчинного фібрину (РФ) –  Т.В. Варецькою та ін. (1992); продуктів розщеплення фібрину/фібриногену (ПРФ) − В.О. Беліцером та ін. (1987), протромбіновий час (ПЧ) − за A.J. Quick (1974), активований частковий тромбопластиновий час (АЧТЧ) − реактивами фірми “Ренам”, активність антитромбіну-ІІІ (АТ-ІІІ), протеїну С (Пр. С) та фібриностабілізувального фактора ХІІІ (ФХІІІ) − уніфікованими методами, сумарну фібринолітичну активність (СФА), плазмінову (ПА) та тканинного активатора плазміногену (t-ПА) − за T. Astrup et аl. (1952).


Для обґрунтування попередження адгезивних процесів за кишкової непрохідності в собак у першій дослідній групі (n=13) упродовж 5 діб після ентеротомії чи резекції кишечнику внутрішньом’язово в дозі 30 мг/кг раз на добу вводили водорозчинну форму ацетилсаліцилової кислоти (ацелізин) та біцилін-3 у дозі 15 тис. ОД/кг − триразово через 3 доби. В іншій дослідній групі (n=15) після операції, крім ацелізину та біциліну-3, перед закриттям лапаротомної рани в черевну порожнину вливали в дозі 0,5 мл/кг маси тіла 0,3%-ний розчин метилцелюлози з умістом ацелізину (1%), тіотриазоліну (1%), лівоміцетину (0,5%). У контрольній групі (n=12) застосовували лише біцилін-3. Операції виконували під загальним (ксилазин-кетамін) та місцевим знеболюван-ням. За тваринами вели клінічні спостереження, визначали гематологічні (еритроцити, лейкоцити, лейкограму – загальноприйнятими методами) та гемостазологічні показники в БТП та БіТП до, на 1-, 3-, 7- і 14-у добу після операції. Моніторинг адгезії в черевній порожнині проводили лапароскопічно та рентгенологічно на 3-ю та 10-у добу після операції, а в собак першої дослідної (n=5) та контрольної (n=5) груп на 21-у добу в екстрактах біоптатів із ділянок кишкових анастомозів визначали СФА, ПА, t-PA, ФХІІІ та ПЧ.


Для корекції гемостазу свиням із невправимими грижами у дослідній групі (n=16) внутрішньом’язово вводили ацелізин − відразу після операції та в наступні дві доби в дозі 6−7 мг/кг одноразово на добу, а також біцилін-3, тоді як у контрольній (n=10) − лише біцилін.


 


Результати клінічних, інструментальних, гемостазологічних і гематоло-гічних досліджень у дисертаційній роботі представлені у вигляді таблиць, діаграм, графіків, рентгенограм та рисунків. Цифрові дані оброблені методами варіаційної статистики з використанням комп’ютерної програми MS Excel.

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины