АКЦІЯ ЯК ОБ’ЄКТ ПРАВА ВЛАСНОСТІ



Название:
АКЦІЯ ЯК ОБ’ЄКТ ПРАВА ВЛАСНОСТІ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми. Акції, як фінансові інструменти, набувають все більшого впливу на економіку країни, через них відбувається перерозподіл матеріальних ресурсів суспільства, що викликає необхідність ефективного правового регулювання відносин, пов’язаних з цими цінними паперами. На сьогодні в Україні існує система нормативних актів, до яких відноситься Цивільний та Господарський кодекси, Закон „Про цінні папери та фондовий ринок, Закон „Про Національну депозитарну систему та особливості елект­ронного обігу цінних паперів в Україні, Закон „Про господарські товариства та значна кількість підзаконних нормативних актів, прийнятих Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку, що  регулюють порядок реєстрації випуску акцій, їх обігу, анулювання, а також обліку прав на них.

Існування такої значної кількості законодавчих актів, які фрагментарно регулюють відносини, об’єктом яких є акції, неминуче призводить до їх суперечності один одному, що, в свою чергу, є причиною спірних ситуацій, які виникають на практиці.

Акція, як цінний папір, вирізняється з поміж інших емісійних цінних паперів корпоративним характером права, нею посвідченого, що обумовлює необхідність встановлення щодо акції індивідуалізованого правового режиму, який, з урахуванням зазначених особливостей не може повністю співпадати з правовим режимом інших емісійних цінних паперів. Правове регулювання випуску та обігу акцій, встановлення обмежень права власності на акцію, мають враховувати не тільки права та законні інтереси власника акцій та акціонерного товариства, а й інтереси третіх осіб, правами яких можуть бути обтяжена акція.

Але зазначені особливості акції як цінного паперу не були враховані прийнятим в 2006 році Законом „Про цінні папери та фондовий ринок”, який досить обмежено врегулював відносини, об’єктом яких є акція, визначивши лише поняття та типи акцій, а також порядок їх емісії, хоча на сьогодні як в науці, так і в законодавстві залишаються спірними питання щодо можливості визнання акції цінним папером, виникнення та припинення акції як об’єкта цивільних прав, підстав та порядку передачі права власності на акції, обмеження прав власника акції тощо.

Все це обумовлює необхідність проведення комплексного дослідження акції, як об’єкту права власності та вирішення теоретичних проблем викори­стання акції в цивільному обігу та проблем його правового регулювання.

Проблем правового регулювання відносин, об’єктом яких є акція, в основному торкались в роботах, присвячених дослідженню правового режиму акціонерного товариства, в яких розглядались права акціонера та обов’язки акціонерного товариства, або інституту цінних паперів взагалі чи при дослідженні емісійних цінних паперів як окремої групи.

В Україні окремі проблеми здійснення права власності на акції розглядались в дисертаційних роботах, присвячених акціонерним правовід­носинам та правовідносинам права власності, зокрема, І.В. Спасибо-Фатє­євої „Цивільно-правові проблеми акціонерних правовідносин” (2000 р.), О.М. Вінник „Теоретичні аспекти правового забезпечення реалізації публічних і приватних інтересів в господарських товариствах” (2004 р.), І.О. Дзери „Цивільно-правові засоби захисту права власності в Україні” (2001 р.), Л.В. Панової „Проблеми правового регулювання ринку цінних паперів в Україні”(2002 р.), В.В. Посполітак „Передача права власності на цінні папери та прав за цінними паперами в Україні” (2001 р.), О.В. Щербини „Правове становище акціонерів за законодавством України” (2001 р.) та ін.

Комплексного дослідження, предметом якого була б акція, як об’єкт права власності, в Україні не провадилось.

Теоретичну основу для висновків, зроблених у дисертації, становлять праці таких відомих вчених-цивілістів дореволюційного, радянського періо­ду, як А.В. Венедиктова, А.І. Камінки, Л.Й. Петражицького,  Д.І. Мейєра, Н.О. Нерсесова, І.Т. Тарасова, Г.Ф. Шершенєвича, М.М. Агаркова, а також сучасних вітчизняних та російських науковців – Д.В.Бобрової, В.А. Бєлова, М.І. Брагінського, В.В. Вітрянського, О.М. Вінник, О.В. Дзери, І.О. Дзери, І.В. Жилінкової, Т.В.Кашаніної О.Р. Кібенко, І.Ю. Красько, Н.С. Кузнє­цової, І.М. Кучеренко, В.В.Луця, О.О. Маковської, Р.А. Майданик, Ю.А. Метєльової, Д.В. Мурзіна, Л.В. Панової, А.Я. Пилипенко, В.В. Поспо­літака, О.П. Сергєєва, І.В. Спасибо-Фатєєвої, Є.О.Суханова, Ю.К. Толстого, В.І. Труби, Я.М. Шевченко, О.В. Щербини, Р.Л. Юлдашбаєвої, В.Л. Яро­цького та інших правознавців.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Тема дисертаційного дослідження виконана згідно з планом науково-дослідної роботи відділу проблем цивільного, трудового і підприємницького права Інституту держави і права ім. В.М. Корецького Національної академії наук України “Приватно-правові засади нового цивільного законодавства України”.

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины