ГІПОПЛАЗІЯ ЯЄЧНИКІВ У КОРІВ: ПОШИРЕНІСТЬ, МОРФОФУНКЦІОНАЛЬНІ ЗМІНИ ТА МЕТОДИ ЛІКУВАННЯ : Гипоплазия яичников у коров: РАСПРОСТРАНЕННОСТЬ, морфофункциональные изменения И МЕТОДЫ ЛЕЧЕНИЯ



Название:
ГІПОПЛАЗІЯ ЯЄЧНИКІВ У КОРІВ: ПОШИРЕНІСТЬ, МОРФОФУНКЦІОНАЛЬНІ ЗМІНИ ТА МЕТОДИ ЛІКУВАННЯ
Альтернативное Название: Гипоплазия яичников у коров: РАСПРОСТРАНЕННОСТЬ, морфофункциональные изменения И МЕТОДЫ ЛЕЧЕНИЯ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

Матеріал і методи досліджень. Дисертаційна робота виконувалася упродовж 2005–2008 рр. на кафедрі акушерства і штучного осіменіння сільськогосподарських тварин Білоцерківського національного аграрного університету.


Матеріалом для досліджень були корови української чорно-рябої молочної породи віком від двох до дев’яти років з продуктивністю 4–5 тис. кг, що належали СВК агрофірма ”Перемога“ Кагарлицького району і ДГ ”Шевченківське“ Тетіївського району Київської області та боєнський матеріал. У дослідах було використано 202 корови.


Дослідження проводили у послідовності та терміни, подані у таблиці 1.


Поширеність гіпоплазії яєчників корів вивчали у структурі гінекологічних хвороб залежно від віку, продуктивності і кількості лактацій. Інформацію щодо віку, продуктивності та кількості лактацій встановлювали за даними журналу штучного осіменіння, запуску та отелення корів (форма 10-мол) та племінних карток корів (форма 2-мол).


 


З метою вивчення сонографічних показників яєчників у корів використовували прилад ультразвукової дії “Scanner 100S” з секторним датчиком за частоти коливань 5–7,5 МГц. Перед ультразвуковим дослідженням гонад проводили трансректальне, яким визначали форму, розмір, консистенцію, болючість, наявність функціональних утворень (везикулярних фолікулів і жовтих тіл); визначали стан матки (топографію, болючість, консистенцію та ригідність). Ультразвуковим скануванням яєчників у неплідних корів досліджували структуру тканин кіркової і мозкової речовин за акустичним проявом (ехогенністю) та визначали розміри гонад, кількість та величину функціональних утворень. Дослідження проводили трансректально у В-режимі згідно з технікою виконання, описаною в рекомендаціях з використання сонографії у відтворенні тварин (Харута Г.Г. та ін., 2005).

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины