ОСОБЛИВОСТІ ПЕРЕБІГУ ЕПІЗООТИЧНОГО ПРОЦЕСУ СКАЗУ ТВАРИН У ПІВДЕННОМУ РЕГІОНІ УКРАЇНИ



Название:
ОСОБЛИВОСТІ ПЕРЕБІГУ ЕПІЗООТИЧНОГО ПРОЦЕСУ СКАЗУ ТВАРИН У ПІВДЕННОМУ РЕГІОНІ УКРАЇНИ
Альтернативное Название: ОСОБЕННОСТИ ТЕЧЕНИЯ эпизоотического процесса бешенства животных в южных регионах УКРАИНЫ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

Дослідження за темою дисертаційної роботи виконувались упродовж 2001 – 2007 рр. на кафедрі епізоотології та паразитології Одеського державного аграрного університету, а також в Одеській, Миколаївській та Херсонській обласних державних лабораторіях ветеринарної медицини.


Матеріалом досліджень були: акти епізоотологічного обстеження неблагополучних щодо сказу тварин пунктів; статистичні дані управлінь державної ветеринарної медицини в Одеській, Миколаївській та Херсонській областях, Одеської, Миколаївської та Херсонської обласних державних лабораторій ветеринарної медицини; супровідні документи та матеріали первинного ветеринарного обліку; статистичні дані державних управлінь лісового господарства в Одеській, Миколаївській та Херсонській областях; статистичні дані Одеської санітарно-епідеміологічної станції.


При вивченні особливостей епізоотичного процесу сказу тварин в південному регіоні України використовували комплексний епізоотологічний метод дослідження. Епізоотологічні дослідження проводили згідно “Методам эпизоотологического исследования и теории эпизоотического процесса” (Джупина С. И., 1991), „Рекомендациям по методике эпизоотологического исследования” (Бакулов И.А., 1975) та “Материалам и методам эпизоотологической нозогеографии” (Нуйкин Я. В., 1977).


Для вивчення ступеня неблагополуччя (напруженості епізоотичної ситуації) визначали індекс епізоотичності, який являє собою відношення кількості років, протягом яких на даній території реєстрували випадки захворювання тварин на сказ до кількості спостережуваних років.


Індекс епізоотичності вивчали за формулою:


        Іе = Рз / Рс, де:                                                                           


Іе – індекс епізоотичності;


Рз – роки, в які реєструвалися випадки захворювання тварин на сказ;


Рс – загальна кількість спостережуваних років.


 


Коефіцієнт осередкованості визначали шляхом ділення кількості захворілих тварин на кількість неблагополучних пунктів в області за кожний рік окремо.

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины