ПРОБЛЕМИ КРИМІНАЛІСТИЧНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ РОЗСЛІДУВАННЯ ПОДАТКОВИХ ЗЛОЧИНІВ :



Название:
ПРОБЛЕМИ КРИМІНАЛІСТИЧНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ РОЗСЛІДУВАННЯ ПОДАТКОВИХ ЗЛОЧИНІВ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Практика діяльності правоохоронних органів і дані статистики свідчать про значну питому вагу злочинів у сфері оподаткування і здійснення підприємницької діяльності в загальному обсязі злочинів. У 2004 р. у провадженні лише слідчих підрозділів податкової міліції знаходилося 6813 кримінальних справ (2003 р. – 8052; 2002 р. – 8825; 2001 р. – 11059; 2000 р. – 12440; 1999 р. – 11107; 1998 р. – 7086 відповідно). При цьому слід зазначити, що статистичні дані не завжди можуть виступати чітким критерієм оцінки ситуації, що склалася у сфері оподаткування. На це впливає високий рівень латентності податкових злочинів. Більшість протиправних діянь, які виявляються і реєструються правоохоронними органами, вчинені 1-2 роками раніше. З іншої сторони, не за всіма матеріалами про порушення податкового законодавства обґрунтовано приймаються рішення про порушення кримінальної справи.

Способи злочинної діяльності у сфері оподаткування постійно змінюються та удосконалюються. Для підготовки до злочину та приховування його слідів виконується значний обсяг заходів, які сприяють полегшенню його вчинення та ускладнюють можливість виявлення злочинної діяльності контролюючими і правоохоронними органами.

Важливу роль у підвищенні ефективності діяльності щодо виявлення та розслідування злочинів відіграють наукові дослідження. Проблеми удосконалення слідчої діяльності були предметом досліджень вітчизняних науковців Ю.П. Аленіна, В.П. Бахіна, В.Д. Берназа, Т.В. Варфоломєєвої, А.Ф. Волобуєва, В.І. Галагана, В.Г. Гончаренка, О.Ф. Долженкова, Ю.М. Грошевого, В.А. Журавля, В.С. Зеленецького, А.В. Іщенка, Н.І. Клименко, В.О. Коновалової, М.В. Костицького, В.С. Кузьмічова, В.К. Лисиченка, В.Г. Лукашевича, Г.А. Матусовського, О.Р. Михайленка, В.Т. Нора, М.В. Салтєвського, М.Я. Сегая, В.В. Тіщенка, В.Ю. Шепітька, М.Є. Шумила.

Необхідність наукового дослідження проблем криміналістичного забезпечення розслідування податкових злочинів обумовлена декількома чинниками. По-перше, податкова міліція як правоохоронний орган сформувалась зовсім недавно та має у підслідності специфічний перелік злочинів, ефективне виявлення та розслідування яких потребує спеціального наукового дослідження. По-друге, ця проблема у дослідженнях криміналістів комплексно ще не розглядалась. Існують лише окремі публікації, які розглядають проблематику діяльності податкової міліції. На сьогодні малодослідженою у науковому плані є низка ключових проблем організації виявлення та розслідування злочинів, які входять до підслідності податкової міліції. І врешті, самим головним, на наш погляд, є ріст рівня злочинності у сфері оподаткування та здійснення підприємницької діяльності, зміна якісної структури злочинності, високий рівень латентності злочинів та низький рівень їх виявлення. Практика свідчить про низьку ефективність діяльності податкової міліції щодо виявлення та розслідування злочинів. На це вказують також результати аналізу діяльності та статистичні дані щодо порушення кримінальних справ про ухилення від сплати податків, легалізацію (відмивання) грошових коштів та іншого майна, здобутих злочинним шляхом, фіктивне банкрутство та інші злочини. Значна кількість кримінальних справ підлягає закриттю з різних причин, хоча на їх провадження витрачається значний час. Наприклад, із зазначеної вище кількості кримінальних справ щодо порушень у сфері оподаткування та здійснення підприємницької діяльності, що знаходилися у провадженні слідчих підрозділів податкової міліції, у 2004 р. було закінчено провадженням лише 2371 кримінальна справа (2003 р. – 4590; 2002 р. – 4601; 2001 р. – 5266; 2000 р. – 5465; 1999 р. – 4769; 1998 р. – 3897 відповідно). У 2003 р. слідчими підрозділами податкової міліції було закрито провадженням 409 кримінальних справ лише за ст. 212 КК України (з них за п. п. 1 і 2 ст. 6 КПК України – 394 справи) та направлено до суду для звільнення від кримінальної відповідальності осіб у 714 кримінальних справах.

Ще більш виразно про низький рівень ефективності діяльності податкової міліції свідчать статистичні дані щодо засудження осіб за вчинення ухилень від сплати податків, фіктивне банкрутство, фіктивне підприємництво, легалізацію (відмивання) грошових коштів та іншого майна, здобутих злочинним шляхом, та інші злочини. Адже не у кожній порушеній кримінальній справі винні притягаються до передбаченої законом відповідальності. У 2004 р. до кримінальної відповідальності за податкові злочини було притягнуто лише 514 осіб (2003 р. – 1763; 2002 р. – 1750; 2001 р. – 1879; 2000 р. – 1839; 1999 р. – 1195; 1998 р. – 719 відповідно). Такі дані, в цілому, свідчать про низький рівень ефективності діяльності підрозділів податкової міліції щодо виявлення та розслідування злочинів.

Складність ситуації, яка виникла у сфері виявлення та розслідування податкових злочинів, викликана специфічними способами їх вчинення та недостатнім рівнем спеціальної підготовки співробітників слідчих та оперативних підрозділів податкової міліції. У зв’язку із зазначеним, за сучасних умов підрозділам податкової міліції без належно організованої та ефективно функціонуючої системи криміналістичного забезпечення їх діяльності щодо виявлення та розслідування злочинів неможливо виконувати покладені на них завдання та функції. Тобто, всі заходи, які виконуються оперативними та слідчими підрозділами у цьому напрямі, повинні мати відповідне забезпечення криміналістичними рекомендаціями. Виникла необхідність внесення певних коректив у наукові дослідження та зміст викладання спеціальних курсів з криміналістики у спеціалізованому навчальному закладі, який займається підготовкою, перепідготовкою та підвищенням кваліфікації кадрів для підрозділів податкової міліції.

Існує ціла низка проблем у формуванні методик розслідування злочинів, які входять до підслідності податкової міліції. Механізм злочинної діяльності таких протиправних діянь являє собою виконання різноманітних дій, кримінально-правова кваліфікація яких характеризується наявністю різних складів злочинів. У ході розслідування у одній кримінальній справі об’єднуються різні за характером злочини (ухилення від сплати податків, фіктивне банкрутство, фіктивне підприємництво, легалізація (відмивання) грошових коштів та іншого майна, здобутих злочинним шляхом, тощо). Це, відповідним чином, вимагає від слідчого комплексних знань проблем розслідування злочинів. Така ситуація потребує комплексного підходу до розгляду проблем методик розслідування злочинів, забезпечення спеціалізації у підготовці співробітників оперативних та слідчих підрозділів податкової міліції. Перераховані обставини обумовили вибір теми і напрями наукового дослідження.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дослідження проводилося у відповідності з напрямами, які визначені Комплексною цільовою програмою боротьби зі злочинністю на 1996-2000 рр. (розділ VII, пункт 54/2), затвердженої Указом Президента України №837/96 від 17 вересня 1996 р. Необхідність розробки рекомендацій щодо виявлення та розслідування податкових злочинів передбачена також Комплексною програмою профілактики злочинності на 2001-2005 рр. (п.21, п.38, п.39), затвердженої Указом Президента України №1376 від 25 грудня 2000 р. та Програмою протидії легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом на 2004 р., затвердженої Постановою Кабінету Міністрів України від 16 січня 2004 р. №45 (п. п. 3, 5, 6, 11, 14, 18, 20–22, 33). Дослідження виконано відповідно до тематики наукових досліджень ДПА України, Національної академії державної податкової служби України, Науково-дослідного центру з проблем оподаткування (науково-дослідні теми: „Проблеми удосконалення взаємодії слідчих та оперативних підрозділів податкової міліції ДПА України в рамках оперативних та процесуальних форм діяльності”(Реєстр УкрІНТЕІ №0101U000951), „Причини та умови, що сприяють латентності кримінальних ухилень від сплати податків” (Реєстр УкрІНТЕІ №0101U007654), “Теоретико-методологічний рівень розробки оперативно-розшукової діяльності та трансформація її функції на завдання підрозділів податкової міліції України”, “Проблеми розслідування легалізації (відмивання) коштів та іншого майна, здобутих злочинним шляхом” (Реєстр УкрІНТЕІ №0102U005028), „Протокольна форма досудової підготовки матеріалів у справах про ухилення від сплати податків”), де автор дисертаційного дослідження приймав участь як виконавець, відповідальний виконавець та керівник науково-дослідних робіт.

Підготовка наукових статей, навчальних посібників та монографій за темою дисертації проводилася відповідно до положень наказу МВС та ДПА України від 9 липня 2002 р. №660/321 „Про оголошення рішення спільного засідання колегій МВС та ДПА України від 27 червня 2002 р. (п.п.3.5–3.7; п. 3.11; п. 3.19), наказу ДПА України від 30 грудня 2001 р. №531 “Про вдосконалення організації боротьби з відмиванням доходів, одержаних злочинним шляхом”, Програми протидії легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом на 2004 р. (п.3).

Дослідження окремих аспектів виявлення та розслідування податкових злочинів проводилося дисертантом з 2000 до 2003 рр. у рамках співробітництва Харківського центру вивчення організованої злочинності та Центру вивчення транснаціональної злочинності і корупції (THE TRANSNATIONAL CRIME & CORRUPTION CENTER) Американського Університету (м. Вашингтон).

Тема дисертаційного дослідження „Проблеми криміналістичного забезпечення розслідування податкових злочинів” затверджена вченою радою Національної академії державної податкової служби України 24 лютого 2000 р. (протокол №7) та включена до „Переліку тем дисертаційних досліджень з проблем держави та права Академії правових наук України”.

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины