СИСТЕМНОЕ МОДЕЛИРОВАНИЕ ЖИЛОЙ СРЕДЫ ДЛЯ ОЦЕНКИ ЕЕ КАЧЕСТВА



Название:
СИСТЕМНОЕ МОДЕЛИРОВАНИЕ ЖИЛОЙ СРЕДЫ ДЛЯ ОЦЕНКИ ЕЕ КАЧЕСТВА
Альтернативное Название: СИСТЕМНЕ МОДЕЛЮВАННЯ ЖИТЛОВИЙ СЕРЕДОВИЩА ДЛЯ ОЦІНКИ ЇЇ ЯКОСТІ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

У першому розділі, "Проблема оцінки якості в системі сучасної архітектурної методології", показано, що розвиток уявлення щодо якісного житлового середовища пройшов шлях, аналогічний еволюції власне житлового середовища - від примітивного куреня первісного мисливця до сучасної міської квартири, що оснащена усіма видами вигод.


Різниця між поняттями "якісне житлове середовище" обумовлена як рівнем розвитку економіки, так й різноманіттям видів діяльності людей, природно-географічними умовами, формами сімейного і громадського життя, тощо. Аналіз процесу формування житлового середовища протягом історії людства показує, що цей процес, незалежно від історичного періоду, спрямований на забезпечення функціональної доцільності, технічної досконалості, естетичної виразності, екологічної чистоти, безпеки та ін. Досліджено основні фактори, що визначають зміни парадигми якості житлового середовища. Показано, що спіралеподібний розвиток людського суспільства є визначальним чинником у формуванні парадигми якості житлового середовища, що економічні, технічні і соціальні перетворення в суспільстві та пов'язана з ними трансформація естетичних поглядів формують погляди людини на проблему архітектури об'єктів житлового середовища та їх якості.


При цьому формування основних показників якості тісно пов'язано з основними цілями, рівень досягнення яких й визначає рівень якості житлового середовища.


Існування різних цілей визначає вибір різних критеріїв, що використовуються для оцінки якості житлового середовища. Між тим, підходи до проблеми оцінки якості, що були розглянуті, показують, що може бути сформульована єдина ціль (інтегральна властивість), реалізація якої при проектуванні житлового середовища забезпечить адекватну відповідному суспільному устрою якість.


Встановлено, що методологія прийняття рішення про якість житлового середовища може бути структурована у вигляді, представленому на рис. 1.


Проведено аналіз системоутворюючих факторів і категорій якості для оцінки якості житлового середовища, що застосовувались у дослідженнях різних авторів. Показано, що віднесення до різних категорій (категорування) об'єктів житлового середовища пов'язано із соціальними пріоритетами, системоутворюючі властивості базуються на планувальних рішеннях квартир (об'єктів житлового середовища), властивостях будинку та його містобудівних характеристиках.


 


Оскільки методологія оцінки якості тісно пов'язана з методологією прийняття проектно-будівельних рішень, проаналізовано підходи до оптимального архітектурного проектування, що базуються на різних парадигмах.

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины