ПРАВОВІ ЗАСАДИ СТАНОВЛЕННЯ ТА РОЗВИТКУ ПОЛІТИЧНИХ ПАРТІЙ В УКРАЇНІ З КІНЦЯ ХІХ СТ. ДО 2001 Р. (НА МАТЕРІАЛАХ ЗАПОРІЗЬКОГО РЕГІОНУ)




  • скачать файл:
Название:
ПРАВОВІ ЗАСАДИ СТАНОВЛЕННЯ ТА РОЗВИТКУ ПОЛІТИЧНИХ ПАРТІЙ В УКРАЇНІ З КІНЦЯ ХІХ СТ. ДО 2001 Р. (НА МАТЕРІАЛАХ ЗАПОРІЗЬКОГО РЕГІОНУ)
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми.  Високий рівень взаємовідносин між державою та населенням можливий в умовах громадянського суспільства як типу соціальної організації. Саме громадянське суспільство з його рівням підкорення громадян законам здатне надати демократії цивілізованих форм. Сучасна демократія може існувати у вигляді представницької та безпосередньої демократії. Представництво ж народу здійснюється через політичні партії, які шляхом виборів на певний час отримують владу та намагаються реалізувати інтереси своїх прихильників.

Трансформації українського політичного режиму від тоталітарного до демократичного сприяло створення політичних партій (альтернативних КПРС) та їх бурхливе зростання в перші роки перебудови. Політичні партії в цей час взяли на себе велику політичну відповідальність за управління та поглиблення розвитку демократії.

Історія становлення в Україні політичних партій демократичного типу, що розгорталася з повсякчасним погодженням власних заходів з нормативно-правовими вимогами, та забезпечення їх утворення і функціонування в правових межах є сьогодні вельми актуальними. Значною мірою активність та цілеспрямованість цього процесу на зламі ХХ-ХХІ ст. залежала від спроможності  українських законодавців критично підійти до запозичення прогресивного досвіду зарубіжних демократичних держав і створити таку нормативну базу, яка реально сприяла б формуванню і утвердженню партій нового типу. Процес правової інституціалізації політичних партій в Україні розпочався ще в період перебудови та закінчився прийняттям Закону України "Про політичні партії в Україні" 5 квітня 2001 року.

Вітчизняний досвід становлення багатопартійності продемонстрував, що формування сильних і впливових політичних партій можливе лише за умови існування ефективної системи правового регулювання порядку їхнього створення, статутної діяльності і, насамперед, їхньої участі у виборах та у діяльності органів державної влади і місцевого самоврядування.

Проблема правового регулювання утворення і функціонування політичних партій має комплексний характер і не зводиться до розробки та прийняття законодавчих актів, що визначають порядок їх створення та здійснення ними статутної діяльності. Потрібний аналіз дієвості й ефективності застосування правових норм на практиці, своєчасне виявлення колізій, що вимагають свого правового рішення, оцінка адекватності правових норм до реалій і тенденцій політичного життя. Очевидно, що перехід до багатопартійної системи не завершується прийняттям відповідних нормативних актів, а припускає як передумови тривалий і не позбавлений протиріч процес організаційного і політичного становлення партій, освоєння ними існуючого політико-правового простору: пошук свого місця в ідейно-політичному і правовому спектрі суспільства та встановлення між партіями міцної системи міжпартійних контактів, здійснюваних у межах закону. У зв'язку з цим особливого значення набуває вивчення історії інституціональних процесів, що відображають якісні зрушення в розвитку інституту політичних партій.

В юридичній науці незалежної України вже започатковано дослідження питань взаємодії держави та політичних партій (Лук’янов Д.В.), але в теоретичному аспекті. Історико-правового аналізу поставленої проблеми в зазначених хронологічних межах не відбувалося. Дана робота є  першою спробою заповнити існуючі прогалини у пізнанні досвіду, успіхів та невдач, здійсненні принципу політичного плюралізму в історії політико-правового розвитку України протягом понад століття. Розбудова незалежної української держави, формування політичної волі народу політичними партіями України та правове врегулювання їх діяльності вимагає врахування політично-правових традицій нашого народу, започаткованих першими політичними партіями на її території. Становлення багатопартійності в Україні, що розпочалося в кінці XIX – на початку XX ст., було перерване її забороною у радянський період і утвердженням монопартійної системи, тобто пануванням однієї партії — КПРС. Тільки у період перебудови відродився принцип політичного плюралізму, який отримав надійне закріплення в Конституції України 1996 р. Таким чином, актуальність вивчення генезису і розвитку багатопартійної системи в Україні взагалі і організаційно-правової побудови українських політичних партій в Запорізькому регіоні зокрема — у контексті пов'язаності її правом — обумовлюється необхідністю належного (надійного і сталого) правового забезпечення дієвості політичних партій і водночас потребою встановлення правових меж їх діяльності задля досягнення конституційно визначеної мети — побудови демократичної правової соціальної держави. Правовою регламентацією відносин у сфері політики повинні створюватися необхідні юридичні умови для утвердження принципу політичного плюралізму, а межа в діяльності політичних партій має починатися там, де противники демократії намагаються засобами демократії ліквідувати саму демократію.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертацію виконано відповідно до плану  науково-дослідницьких  робіт кафедри теорії та історії держави і права юридичного факультету Запорізького державного університету на 2000 – 2005 рр. в межах спеціальної науково-дослідної теми юридичного факультету Запорізького державного університету "Основні напрямки реформування законодавства України у контексті європейської інтеграції" (номер державної реєстрації 0104U004048).

Об’єктом дослідження є суспільні відносини, пов’язані з генезисом і розвитком політичних партій в період з кінця ХІХ ст. до середини 80-х рр. ХХ ст. та в часи перебудови  і формування незалежної Української держави (1985 – 2001), що подані на матеріалах Запорізького регіону.

Предмет дослідження – правові основи - нормативно-правові акти та політико-правова ідеологія -, згідно (чи всупереч) яким відбувалося формування політичних партій  в центрі й на місцях (на прикладі Запорізького регіону); особливості програмних настанов партій та їх реалізації відповідно до існуючих нормативно-правових вимог в кожний історичний період.  

Хронологічні рамки дослідження (кінець ХІХ ст. – 2001 р.) зумовлюються тим, що перші політичні партії  в Україні створюються наприкінці ХІХ ст., а їх офіційна правова інституціалізація відбулася, коли  5 квітня 2001 року було прийнято Закон "Про політичні партії в Україні".

 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)