ФОРМУВАННЯ УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОВОЇ ТРАДИЦІЇ У СФЕРІ ОПОДАТКУВАННЯ ТА ЇЇ ВТІЛЕННЯ В РОЗБУДОВІ НАЦІОНАЛЬНОЇ ДЕРЖАВНОСТІ 1917 – 1920 рр.



Название:
ФОРМУВАННЯ УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОВОЇ ТРАДИЦІЇ У СФЕРІ ОПОДАТКУВАННЯ ТА ЇЇ ВТІЛЕННЯ В РОЗБУДОВІ НАЦІОНАЛЬНОЇ ДЕРЖАВНОСТІ 1917 – 1920 рр.
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми. Економічна стратегія розвитку України ґрунтується на засадах ринкових суспільних відносин, що передбачає відмову держави від прямого втручання у сферу дії об’єктивних законів функціонування господарчої системи. Але сучасна публічна влада залишає у себе найефективніші важелі управління ринковою економікою – податкове регулювання за допомогою правових норм. В умовах стратегічного курсу на європейську інтеграцію України пріоритетними шляхами подальшої оптимізації і вдосконалення її податкової політики та податкової системи стає прискорення адаптації економіко-правових інститутів до діючих міжнародних стандартів. Зважаючи ж на те, що вітчизняні податкові органи, утворені після самостійного державного визначення України в 1991 р., знаходяться у стадії інтенсивного розвитку і накопичення власної практики претензійно-позовної роботи, наукове вивчення подібного досвіду з історії українського національного державотворення є особливо актуальним.

У дисертації поставлена двоєдина проблема: система оподаткування у період формування національної державності 1917 – 1920 рр. і українська правова традиція, що склалася у цій сфері протягом століть та позначилася на діяльності податкових органів у досліджувані роки. Вивчення правової традиції у сфері оподаткування дозволяє встановити не тільки наступність між ступенями розвитку українського права, а й визначити елементи правової акультурації, взаємовплив культур народів, що перебували у складі одних і тих же держав. Розуміння закономірностей динаміки української правової традиції дозволяє розкрити її особливості, простежити її історичний шлях, з'ясувати її стан у 1917-1920 рр., коли формувалася українська державність, врахувати як позитивні, так і негативні чинники у організації та діяльності українських податкових органів того часу. Знання цінних взірців з національної історії у сфері оподаткування та їх творче використання дозволить, по-перше, збагатити уявлення про особливості українського права з метою визначення його місця у правовій системі України; по-друге, враховувати правову природу окремих ретроспективних явищ у галузі оподаткування при провадженні сучасної державної податкової політики задля досягнення її ефективності; по-третє, запобігати викритим негативним явищам в організації та діяльності сучасного українського податкового апарату.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Робота виконана у відповідності до п.1.1. „Головних напрямів наукових досліджень Національного університету внутрішніх справ на 2001 – 2005 рр.”. Тема дисертації є також плановим науковим дослідженням кафедри історико-правових дисциплін Таврійського національного університету ім. В.І.Вернадського у 2002 – 2004 рр.

 

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины