СИТУАЦІЙНИЙ ПІДХІД ДО ТАКТИКИ ПЕРЕВІРКИ ПОКАЗАНЬ НА МІСЦІ



Название:
СИТУАЦІЙНИЙ ПІДХІД ДО ТАКТИКИ ПЕРЕВІРКИ ПОКАЗАНЬ НА МІСЦІ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми. Пріоритетним напрямком діяльності слідчих і судових органів є захист прав і законних інтересів учасників кримінального судочинства. Водночас викриття винних та забезпечення правильного застосування закону з тим, щоб кожний, хто вчинив злочин, був притягнутий до відповідальності і жоден невинний не був покараний, вимагає неухильного додержання вимог закону про перевірку всіх доказів щодо винності особи у вчиненні злочину. У зв’язку з цим перевірка показань підозрюваного, обвинуваченого, підсудного, потерпілого, свідка на місці події злочину є засобом забезпечення об’єктивності, повноти і всебічності як розслідування, так і судового слідства, гарантом необґрунтованого обвинувачення.

Чинний Кримінально-процесуальний кодекс України не визначає окремо таку слідчу дію, як перевірка показань на місці, незважаючи на те, що у слідчій практиці при розслідуванні злочинів проти життя і здоров’я особи, проти власності зазначена слідча дія відноситься до першочергових і проводиться в межах відтворення обстановки і обставин події (ст. 194 КПК). У зв’язку з цим слід погодитися з авторами проекту КПК, які пропонують у новому кодексі визначити перевірку показань на місці як слідчу (ст. 261), так і судову (ст. 404) дію. Розробка нового процесуального порядку перевірки доказів вимагає комплексного наукового дослідження тактики перевірки показань підозрюваного, обвинуваченого, підсудного, потерпілого, свідка на місці події злочину з урахуванням ситуацій досудового і судового слідства.

Проблеми удосконалення слідчої діяльності були предметом дослідження насамперед у роботах О.М. Бандурки, В.П. Бахіна, А.Ф. Волобуєва, В.Г. Гончаренка, В.А. Журавля, О.А. Кириченка, Н.І. Клименко, В.О. Коновалової, В.П. Корж, І.І. Котюка В.С. Кузьмичова, В.К. Лисиченка, В.Г. Лукашевича, О.Р. Михайленка, В.Т. Нора, М.В. Салтевського, М.Я. Сегая, В.Ю. Шепітька, М.Є. Шумила.

Тактика перевірки показань на місці досліджувалась О.В. Авсюком, Р.С. Бєлкіним, І.Є. Биховським, О.М. Васильєвим, Н.В. Власенком, Ф.В. Глазиріним, А.В. Дуловим, М.О. Корнієнком, О.А. Леві, І.М. Лузгіним, М.М. Михеєнком, П.Д. Нестеренком, Г.І. Пичкальовою, М.О. Селівановим, Л.Я. Соя-Сєрком, В.В. Степановим, С.С. Степічевим, В.М. Уваровим, М.М. Хлинцовим, О.В. Ципленковою, але проблема ситуаційного підходу до тактики перевірки показань підозрюваного, обвинуваченого, підсудного, потерпілого, свідка на місці події злочину недостатньо досліджена криміналістами. Розв’язання зазначеної проблеми має важливе значення для подальшого розвитку науки криміналістики і свідчить про актуальність обраної теми дисертації.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Тема дисертаційної роботи передбачена “Тематикою пріоритетних напрямів фундаментальних та прикладних досліджень вищих навчальних закладів та науково-дослідних установ МВС України на період 2002 – 2005 років”(п. 1.1.), затвердженою Наказом МВС України № 635 від 30 червня 2002 р.; “Головними напрямками наукових досліджень Національного університету внутрішніх справ на 2001 – 2005 роки” (п. 6.6.), затвердженими вченою радою Національного університету внутрішніх справ (протокол № 3 від 23 березня 2001 р.).

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины