ВОЗНЮК ОЛЕНА БОРИСІВНА РОЗВИТОК ЕКОНОМІКИ РЕГІОНУ В УМОВАХ РЕФОРМУВАННЯ ПОДАТКОВОГО МЕХАНІЗМУ




  • скачать файл:
Название:
ВОЗНЮК ОЛЕНА БОРИСІВНА РОЗВИТОК ЕКОНОМІКИ РЕГІОНУ В УМОВАХ РЕФОРМУВАННЯ ПОДАТКОВОГО МЕХАНІЗМУ
Альтернативное Название: ВОЗНЮК ЕЛЕНА БОРИСОВИЧ РАЗВИТИЕ ЭКОНОМИКИ РЕГИОНА В УСЛОВИЯХ РЕФОРМИРОВАНИЯ НАЛОГОВОЙ МЕХАНИЗМА
Тип: Автореферат
Краткое содержание: У вступі обґрунтовано актуальність теми дослідження, її зв’язок з науковими темами Інституту регіональних досліджень НАН України. Сформульовано головну мету і завдання дослідження, наукову новизну та практичне значення отриманих результатів, наведено дані про апробацію основних положень роботи.
У першому розділі “Науково-методичні передумови економічного розвитку і реформування податкового механізму” розглядаються принципи побудови раціональної податкової політики як фактору економічного розвитку, зарубіжний досвід у проведенні податкових реформ, визначено сучасні концепції підвищення дієвості податкового механізму.
У сьогоднішніх умовах регіональна політика стає вагомим інструментом регулювання соціально-економічного розвитку. Через механізм регіональної політики, як важливого елемента загальнонаціональної стратегії, можна активізувати внутрішні потенціали регіонів для соціально-економічного зростання територій і держави в цілому.
На основі аналізування існуючих напрямків розвитку регіональної політики доведено, що податкова політика є однією із важливих складових частин соціально-економічної політики держави, від якої залежить результативність і ефективність функціонування та розвитку економіки.
На підставі визначення спрямованості регіональної податкової політики було окреслено основні її цілі, до яких, зокрема, відносяться: зближення рівнів соціально-економічного розвитку; підтримка вітчизняного виробника: сприяння активізації інвестиційних ресурсів; забезпечення територіальної справедливості, зміцнення фінансових основ місцевого самоврядування та забезпечення їх фінансової самостійності.
На основі узагальнення визначених сучасною економічною думкою принципів оподаткування визначено, що для кожної економічної системи повинна бути сформована власна оптимальна система оподаткування. На базі ретроспективного аналізу розвитку систем оподаткування в різних країнах світу обґрунтовані напрями вдосконалення податкової системи України, визначено, що діяльність органів регіональної влади і місцевого самоврядування у сфері податків повинна відповідати загальнодержавним критеріям оптимального оподаткування, а також основним пріоритетним напрямам, спрямованим на розвиток економіки, забезпечення соціального захисту та підвищення життєвого рівня населення.
Доведено, що принципи побудови національної системи оподаткування повинні торкатися не лише справляння загальнодержавних податків, вони повинні “працювати” в регіональному і в місцевому оподаткуванні. З огляду на це визначено принципи регіональної податкової політики, які зображені на рис.1. Поєднання цілей та принципів регіональної податкової політики дасть можливість вирішити певний ряд завдань, які спрямовані на створення правової бази для реалізації регіональної податкової політики, встановлення на основі об’єктивних критеріїв переліку регіонів, які потребують фінансової допомоги з боку держави, залучення значної кількості коштів, основним джерелом яких є податки, використання податкових інструментів, які б стимулювали соціально-економічний розвиток регіонів, забезпечення фінансової стійкості регіонів.
В дисертації підкреслюється, що основною категорією, яка має велике значення для ефективного регіонального розвитку, є податкоспроможність регіону, тобто здатність територіально-адміністративної одиниці акумулювати податкові доходи до бюджетів усіх рівнів при наявності в них певних можливостей, масштабів економічної діяльності та рівня суспільної ефективності функціонування господарства.
Автором, зокрема, наголошується, що визначення показника реальної податкоспроможності дасть змогу визначити фактичні можливості податкових вилучень у платників податків на території певного регіону для забезпечення дохідної частини бюджетів різних рівнів і дотримання принципу територіальної справедливості в оподаткуванні.
Для сталого, соціального, економічно-збалансованого розвитку будь-якого регіону важливим є забезпечення такої системи оподаткування, за якої з регіону вилучалася тільки “лишки” грошей, щоб планові податкові надходження відповідали його податкоспроможності, яка залежить від соціально-економічних особливостей регіону та формується під впливом об’єктивних і суб’єктивних, внутрішніх і зовнішніх факторів.
Узагальнюючи недоліки існуючої податкової системи, вважаємо за необхідне проведення комплексної податкової реформи. Автором визначено, що вдосконалення податкової системи як дієвого важеля для вирішення багатьох завдань збалансованого соціально-економічного розвитку регіонів полягає у підвищенні ролі регіонального і місцевого оподаткування; впровадженні територіального і галузево-диференційованого підходу до оподаткування регіонів, галузей і підприємств з врахуванням їхнього стану “стійкості” чи конкурентоспроможності в певний момент, їхнього рейтингу у країні; реалізації концепції “територіальної справедливості”.

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)