СТАНОВЛЕННЯ ТА РОЗВИТОК КОНСТИТУЦІЙНОГО ПРАВА В РІШЕННЯХ ВЕРХОВНОГО СУДУ США (ІСТОРИКО-ПРАВОВИЙ АСПЕКТ)




  • скачать файл:
Название:
СТАНОВЛЕННЯ ТА РОЗВИТОК КОНСТИТУЦІЙНОГО ПРАВА В РІШЕННЯХ ВЕРХОВНОГО СУДУ США (ІСТОРИКО-ПРАВОВИЙ АСПЕКТ)
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

Актуальність теми дослідження. Сполучені Штати Америки в державному й правовому аспектах є досить яскравим і складним політико-юридичним утворенням.

Вивчення становлення й розвитку американського конституційного права є важливим не тільки з пізнавального погляду, а й для правильного розуміння в цілому історії розвитку держави й права зарубіжних країн у нову та новітню добу.

Державно-правова організація США викликає особливий інтерес дослідників-юристів і тих, хто за своїм фахом має потребу в її осмисленні. Спеціальна у вузькому значенні слова наукова література з історії розвитку американської держави й права майже відсутня. Ідеологічні нашарування, які виникли у вивченні державно-правових інститутів і всієї американської правової системи і які існували в юридичній літературі радянської доби, домінують над дослідниками донині і не дозволяють прорости паросткам об’єктивності. Така дійсність обумовлена ще й тим, що нині США в політичному, економічному й військовому відношенні є країною, яка майже одноосібно формує політичну карту світу й обличчя світової демократії та її критерії. США продовжують залишатися зразком демократичної країни, відкритості суспільного й політичного життя, конституційного шляху вирішення проблем, які виникають. Ґрунтовне вивчення зазначених явищ може бути надзвичайно корисним як в теоретичному, так і в практичному відношеннях, зокрема, для організації кращого функціонування політичної системи України, для усунення протиріч, які існують між трьома гілками влади нашої країни; у вирішенні тих досить складних політико-економічних і соціальних проблем, які існують в українському суспільно-політичному житті.

Історико-правова спрямованість дисертаційної роботи дозволяє краще зрозуміти роль Верховного Суду США в поступовості та наступності змін у нормах американського конституційного права в цілому та в принципі розподілу влади на три гілки, в дотриманні широких прав і свобод особи. Великий інтерес та актуальність становить дослідження забезпечення судом рівності американських громадян перед законом, конституційних основ кримінального правосуддя та американської системи федералізму.

Важливу роль у тлумаченні Конституції США відіграє Верховний Суд США. Його рішення щодо спорів з конституційних питань є найавторитетнішими. Разом з тим, Верховний Суд США розглядає і приймає рішення з конкретних питань, що випливають із протиріч, які виникають між законодавчою та виконавчою гілками влади. У цьому випадку він виступає не тільки як судовий, а й як політичний орган. Таке дослідження має важливе значення для виявлення діалектичного зв’язку між шляхами досягнення соціально-економічних завдань політики та змінами в конституційному праві та його застосуванні.

Підставою для розробки даної дисертаційної теми є те, що до останнього часу ні у вітчизняній, ні в зарубіжній юридичній науці, зокрема й у США, становлення і розвиток американського конституційного права в рішеннях Верховного Суду не було об’єктом спеціального дослідження. У радянській юридичній науці конституційне право США розглядалося як стале, незмінне, що захищає інтереси правлячого класу. Таким чином, дослідження становлення й розвитку конституційного права в рішеннях Верховного Суду США становить значну наукову цінність і актуальність.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційне дослідження виконано в контексті науково-дослідної роботи за темою: «Механізм адаптації законодавства в сфері прав громадян України до законодавства Європейського Союзу», яка виконується на юридичному факультеті Київського національного університету імені Тараса Шевченка (номер теми 06 Б Ф 042-01, номер державної реєстрації 0106 U 006631). 

 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)